Financial Times: ΕΕ και ΝΑΤΟ πιέζουν Ελλάδα και Ισπανία να δώσουν αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η Ελλάδα και η Ισπανία δέχονται έντονες πιέσεις από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να παράσχουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο ετοιμάζεται να ζητήσει περισσότερη βοήθεια σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ τη Δευτέρα, αναφέρει το πρώτο θέμα των Financial Times.

Το Κίεβο απηύθυνε αυτό το μήνα επείγουσα έκκληση στους δυτικούς συμμάχους του για επτά επιπλέον συστήματα αεράμυνας, όπως τα αμερικανικής κατασκευής Patriot ή τα σοβιετικής ανάπτυξης S-300, καθώς η Ρωσία εντείνει την αεροπορική και πυραυλική εκστρατεία εναντίον των πόλεων και των υποδομών ενέργειας της χώρας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε στην πλατφόρμα ς X την Κυριακή: «Τα Patriots μπορούν να αποκαλούνται συστήματα αεράμυνας μόνο αν λειτουργούν και σώζουν ζωές αντί να στέκονται ακίνητα κάπου σε βάσεις αποθήκευσης».

Μόνο η Γερμανία έχει ανακοινώσει την αποστολή, ενός συστήματος Patriot.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάποιοι ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα «παρότρυναν» προσωπικά τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Ελλάδας Πέδρο Σάντσεθ και Κυριάκο Μητσοτάκη να δωρίσουν ορισμένα από τα συστήματά τους στην Ουκρανία, σύμφωνα με πρόσωπα που είχαν ενημέρωση για τις συζητήσεις.

Οι δύο ηγέτες, οι ένοπλες δυνάμεις των οποίων διαθέτουν μεταξύ τους περισσότερα από δώδεκα συστήματα Patriot καθώς και άλλα, όπως τα S-300, ενημερώθηκαν ότι οι ανάγκες τους δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο της Ουκρανίας και ότι δεν αντιμετωπίζουν καμία άμεση απειλή.

«Όλοι ξέρουμε ποιος τα έχει, όλοι ξέρουμε πού βρίσκονται και όλοι ξέρουμε ποιος τα χρειάζεται πραγματικά», δήλωσε μία από την πηγή.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ασκείται λιγότερη πίεση στην Πολωνία και τη Ρουμανία, οι οποίες επίσης διαθέτουν Patriot, να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολών στο Κίεβο, δεδομένης της πιο ευάλωτης θέσης τους στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η Ουκρανία διαθέτει σήμερα τουλάχιστον τρία συστήματα Patriot, συμπεριλαμβανομένου ενός που προμηθεύτηκαν από τις ΗΠΑ και δύο από τη Γερμανία, πριν από την ανακοίνωση του Βερολίνου την περασμένη εβδομάδα.

Το Κίεβο διαθέτει επίσης πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς που αναπτύχθηκαν από την πρώην Σοβιετική Ένωση, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων S-300 και S-200.

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, μια τροποποιημένη και αναβαθμισμένη έκδοση του τελευταίου χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη ενός ρωσικού στρατηγικού βομβαρδιστικού Tu-22M3 μεγάλου βεληνεκούς πάνω από την περιοχή Σταβροπόλσκι Κράι της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα.

Τα συστήματα αεράμυνας είναι πιθανό να συμπεριληφθούν στο νέο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το Σάββατο.

Οι πιέσεις για τη δωρεά των συστημάτων θα ενταθούν στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας και των 27 κρατών μελών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Το Κίεβο θεωρείται ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα γερασμένα συστήματα S-300 της Ελλάδας, τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη στο οπλοστάσιό τους και διαθέτουν εμπειρία.

«Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν άμεση ανάγκη τα συστήματα αεράμυνάς τους, για να είμαστε πολύ ειλικρινείς», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ που συμμετείχε στις προετοιμασίες της συνάντησης. «Κάθε χώρα καλείται να αποφασίσει τι μπορεί να διαθέσει».

Τα υπουργεία Άμυνας της Ελλάδας και της Ισπανίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν όταν επικοινώνησαν με τους Financial Times. Ο Σάντσεθ δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Zelenskyy τον περασμένο μήνα ότι η Ισπανία «θα παραδώσει νέες δυνατότητες το 2024 για να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένει νέες υποσχέσεις για προμήθειες αεράμυνας «θα ανακοινωθούν σύντομα», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τις χώρες ή τον οπλισμό.

Το ΝΑΤΟ διενήργησε έναν έλεγχο των δυνατοτήτων αεράμυνας που διαθέτουν τα κράτη μέλη του και πού έχουν αναπτυχθεί, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι «η χαρτογράφηση αυτή επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων Patriot, που είναι διαθέσιμα για να παρασχεθούν στην Ουκρανία».

Ο Στόλτενμπεργκ μίλησε μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και του Ζελένσκι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας θα συζητήσουν επίσης την κρίση στη Μέση Ανατολή και το Σουδάν, αλλά η Ουκρανία παραμένει το πιο κρίσιμο ζήτημα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Νμίτρο Κουλάμπα και ο υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ θα συμμετάσχουν στη συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Η πιο σημαντική συζήτηση θα είναι να προσδιοριστεί τι μπορούν να κάνουν τα κράτη μέλη για να υποστηρίξουν την αεράμυνα της Ουκρανίας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Πηγή: tvxs.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πανεπιστημιακοί ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ: Οι φοιτητές υπερασπίζονται το δικαίωμα των Παλαιστινίων για ζωή

Τις συνεχιζόμενες μαζικές σφαγές αμάχων Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ στην Λωρίδα της...

Δημήτρης Βερβεσός: Της πλάκας τα περιοριστικά μέτρα για τον Μιχαλολιάκο

Επικριτικά σχολιάζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης...

Κασσελάκης: Υπόσχομαι ότι η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας θα αλλάξει

«Ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα ακροδεξιά στοιχεία,...
Διαφήμιση