Σεισμός στην Εύβοια: Πολλές δονήσεις μετά τα 4,8 Ρίχτερ – Τι ανησυχεί τους σεισμολόγους

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι επιστήμονες την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας μετά τα 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στις 6:32 σήμερα το πρωί (29/11).

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στο Mega χαρακτήρισε έκπληξη το σημείο που σημειώθηκε ο σεισμός καθώς όπως είπε: «Στο σημείο εκείνο δεν έχουμε κάποιο εμφανές ρήγμα. Το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε εκεί ήταν μία έκπληξη. Δεν το περιμέναμε, γιατί δεν είναι μία περιοχή που έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς. Περιμένουμε την εξέλιξη της σεισμικότητας, προκειμένου να κάνουμε πιο σωστές εκτιμήσεις», σημείωσε προσθέτοντας πως δεν μπορεί ακόμα να αποφανθεί εάν τα 4,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

Μάλιστα, ο καθηγητής Γεωλογίας συνέστησε να μην λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας, σύσταση που έκανε αμέσως αποδεκτή ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Τρίτη τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

 Ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης επεσήμανε ότι κατά  μεγάλη πιθανότητα πρόκειται μάλλον για τον κυρίως σεισμό, ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι οι επιστήμονες θα σιγουρευθούν μετά από 1-2 ημέρες «παρατηρώντας την χωροχρονική εξέλιξη της «μετασεισμικής» ακολουθίας. Προσωπικά δεν ανησυχώ. 
Επειδή αναμένουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία οι κάτοικοι πρέπει να λαμβάνουν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης».

Τα 4,8 Ρίχτερ που έγιναν αισθητά τόσο στην Εύβοια όσο και στην Αττική, ακολουθούνται από συνεχείς σεισμούς λίγο μικρότερης έντασης και συγκεκριμένα σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ένας σεισμός 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:23 και ακολούθησε με διαφορά ενός λεπτού δεύτερος σεισμός μεγέθους 4,2 Ρίχτερ στις 7:24.

Υπάρχει διέγερση στην περιοχή επεσήμανε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος καθώς όπως είπε η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετές ημέρες. «Δεν είναι μια περιοχή με υψηλό ιστορικό, δηλαδή με σεισμούς σημαντικών μεγεθών, όπως είναι άλλες περιοχές της χώρας. Όμως ούτε και αυτό αποτελεί μια απόλυτη εγγύηση, για τον απλούστατο λόγο ότι γνωρίζουμε αρκετές περιοχές στη χώρα στις οποίες δεν είχαμε καμία ένδειξη από το ιστορικό παρελθόν ότι μπορεί να γίνει ισχυρός σεισμό και όμως έγινε. Βασικό παράδειγμα είναι ο σεισμός της Πάρνηθας του 1999 με μέγεθος 6 Ρίχτερ” δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ιδιωτικοποιούν το νερό / Γιατί κάνουν μόνο μπίζνες και βόλεμα συμφερόντων που υπηρετούν

Πώς έχει γίνει μέχρι τώρα η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του...

Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια της Αμερικής;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...
Διαφήμιση