Σχεδιάζουν την ιδιωτικοποίηση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Άλλη μια ιδιωτικοποίηση προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και μάλιστα λίγους μήνες πριν από τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών. Σήμερα, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι αναζητά στρατηγικό επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε. (ΕΑΒ Α.Ε.), σε ποσοστό έως 49%.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, με την αποστολή ανακοίνωσης – πρόσκλησης ενδιαφέροντος στους μεγαλύτερους νατοϊκούς αεροδιαστημικούς – αεροναυπηγικούς οίκους της Ευρώπης και των ΗΠΑ ξεκίνησε η διαδικασία για την εύρεση του στρατηγικού επενδυτή. Το Υπουργείο ανέφερε επίσης ότι η πρόσκληση ενδιαφέροντος εστάλη την περασμένη Πέμπτη 19 Ιανουαρίου και οι αεροδιαστημικοί – αεροναυπηγικοί οίκοι έχουν περιθώριο να εκδηλώσουν ενδιαφέρον έως τις 10 Φεβρουαρίου 2023.

Πηγές του Υπουργείου δεν έδιναν περαιτέρω λεπτομέρειες για τη λίστα των υποψήφιων στρατηγικών επενδυτών στην ΕΑΒ, σημειώνοντας πως δεν κρίνεται σκόπιμη η δημοσιοποίησή τους, αφού πρόκειται για τυπική διαδικασία, που θα ολοκληρωθεί με τη λήξη της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 10 Φεβρουαρίου.

Η πρόθεση αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για την ΕΑΒ είχα ανακοινωθεί από το Νοέμβριο του 2020 στη Βουλή, από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, επιμένοντας ότι θα διατηρηθεί παράλληλα ο δημόσιος χαρακτήρας της. Όπως είχε τονιστεί τότε, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο de facto στρατηγικός εταίρος της ΕΑΒ είναι η αμερικάνικη Lockheed Martin, καθώς τα περισσότερα προγράμματα που εκτελούνται αφορούν δικά της αεροσκάφη, αλλά υπάρχουν και άλλοι πελάτες όπως η γαλλική Dassault.

Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα, ενδιαφέρον για την ΕΑΒ είχαν εκδηλώσει μεταξύ άλλων τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ: χώρες που δεν περιλαμβάνονται στην τωρινή πρόσκληση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η διαδικασία μερικής ιδιωτικοποίησης περιλαμβάνει το «σπάσιμο» της ΕΑΒ σε δύο οικονομικές οντότητες, την Asset Co. που θα περιλαμβάνει τα πάγια και τις υποδομές, και την Commercial Co, την εμπορική εταιρεία, στην οποία ο στρατηγικός επενδυτής θα εισέλθει με 49%, αλλά θα έχει τον έλεγχο της διοίκησης με συμφωνία των μετόχων.

Από πηγές του Υπουργείου δεν επιβεβαιώνονται, αλλά ούτε διαψεύδονται οι παραπάνω πληροφορίες, λέγοντας ότι προς το παρόν αποτελούν σενάρια.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αλέξης Τσίπρας: Ομιλία στο κλειστό γήπεδο «Απόλλωνα» στην Πάτρα

«Πολίτες της Πάτρας. Ένα μήνυμα στέλνουμε σήμερα από εδώ,...

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Έρχεται η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» με χιόνια και στην Αττική

Με χιόνια και καταιγίδες ξεκινά ο καιρός του Σαββάτου...

Ευρωπαϊκό μέλλον για το Κίεβο, με πολλούς αστερίσκους

Τη στήριξή της προς το Κίεβο επανέλαβε σήμερα η...
Διαφήμιση