Ρωσία-Βόρεια Κορέα συμφώνησαν / Στην Ουάσιγκτον δεν μπορούν να κοιμηθούν

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Νίκου Κυριακίδη –

Κόκκινα χαλιά, αβρότητες και πολλά χαμόγελα τις τελευταίες ημέρες στην Πιονγιάνγκ. Αναζητώντας ερείσματα στη διεθνή σκηνή, ακόμη και σε μέρη για τα οποία κάποτε η Μόσχα έδειχνε ελάχιστο ενδιαφέρον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιεί την πρώτη -από τότε που έγινε αρχηγός του Κρεμλίνου, πριν από 24 χρόνια- επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα. Οι συνομιλίες του Πούτιν με τον Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν εγκάρδιες και ιδιαίτερα παραγωγικές, αν κρίνει κάποιος από τα διμερή ντιλ που υπογράφηκαν, το σημαντικότερο απ’ όλα στον στρατιωτικό τομέα.

Οπως περιέγραψε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, οι δύο ηγέτες κατάφεραν να μοιραστούν τις «ενδόμυχες σκέψεις τους» στη διάρκεια των συνομιλιών τους και συμφώνησαν να εμβαθύνουν τις σχέσεις των χωρών τους.

Ομως την ίδια ώρα κάποιοι άλλοι, πολύ μακριά, κοιτούσαν καχύποπτα με φανερή ανησυχία. Βλέπουν την προσέγγιση Μόσχας-Πιονγιάνγκ ως μια δυνητική απειλή. Στο «βάθος» υπάρχει η πυρηνική ατζέντα και το σενάριο να ενισχυθούν περαιτέρω οι πυρηνικές ικανότητες της Βόρειας Κορέας ως αποτέλεσμα μιας στενότερης συνεργασίας της με τη Ρωσία δεν αποκλείεται. Αυτό είναι ένα κακό σενάριο για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ με φόντο την όξυνση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ήδη χάσει τον ύπνο τους.

Πούτιν και Κιμ υπέγραψαν χθες διμερή συμφωνία που εμβαθύνει τη στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας-Βόρειας Κορέας ώστε να περιλαμβάνει αμοιβαία δέσμευση για αλληλοβοήθεια σε περίπτωση που ένα από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη δεχθεί επίθεση, κάτι περίπου σαν το περιβόητο «άρθρο 5» του ΝΑΤΟ, με τον Κιμ να σπεύδει να αποκαλεί τη νέα διμερή σχέση ως «συμμαχία».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου -κάτι που πολύ σπάνια συμβαίνει- μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο, ο Κιμ έκανε λόγο για την υπογραφή μιας «συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης» με τη Ρωσία. Κατά τον ίδιο, το σύμφωνο, το οποίο χαρακτήρισε «αυστηρά φιλειρηνικό και αμυντικού χαρακτήρα», θα επεκτείνει τη συνεργασία στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και της άμυνας. «Οι σχέσεις των δύο χωρών μας έχουν ανυψωθεί στο νέο, υψηλότερο επίπεδο μιας συμμαχίας» είπε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, εκφράζοντας παράλληλα την «άνευ όρων υποστήριξή» του προς «όλες τις πολιτικές της Ρωσίας».

Από την πλευρά του ο Πούτιν σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το νέο σύμφωνο προβλέπει αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση που ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη δεχθεί επίθεση. Έσπευσε να συμπληρώσει, σύμφωνα με τις αναφορές των ρωσικών ΜΜΕ, ότι η Μόσχα πολεμά την ηγεμονική, ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. «Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεπή και αταλάντευτη υποστήριξή σας προς τη ρωσική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής κατεύθυνσης» δήλωσε ο Πούτιν σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ανησυχούν και προειδοποιούν

Η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου παρακολουθείται στενά από τη Σεούλ και την Ουάσιγκτον, οι οποίες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τους αυξανόμενους στρατιωτικούς δεσμούς Μόσχας-Πιονγιάνγκ, σχολιάζει το Reuters.

Η Συμμαχία ανησυχεί για την υποστήριξη που θα μπορούσε να παράσχει η Ρωσία στα πυραυλικά και πυρηνικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Μιλώντας προχθές σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, υποστήριξε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία υποστηρίζεται από την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, χώρες που, όπως συμπλήρωσε, θέλουν όλες τους να δουν τη δυτική Συμμαχία να αποτυγχάνει. Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Βόρεια Κορέα ότι προμήθευσε «δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους και περισσότερα από 11.000 κοντέινερ με πυρομαχικά τη Ρωσία» για χρήση στα μέτωπα της Ουκρανίας. «Ανησυχούμε φυσικά και για την πιθανή υποστήριξη που παρέχει η Ρωσία στη Βόρεια Κορέα όσον αφορά την υποστήριξη των πυραυλικών και πυρηνικών της προγραμμάτων» υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ.

Κατά τον ίδιο, το παραπάνω σενάριο και η «υποστήριξη» της Κίνας στην πολεμική οικονομία της Ρωσίας, δείχνουν πώς οι προκλήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη συνδέονται με την Ασία. Έτσι λοιπόν, η επικείμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα στην Ουάσιγκτον θα εστιάσει σε περαιτέρω ενίσχυση των συνεργασιών της Συμμαχίας με την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξουν «συνέπειες» σε κάποιο στάδιο και για την Κίνα. «Δεν μπορούν να συνεχίσουν να έχουν κανονικές εμπορικές σχέσεις με χώρες της Ευρώπης και ταυτόχρονα να τροφοδοτούν τον μεγαλύτερο πόλεμο που έχουμε δει στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο» είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το κρίσιμο Σαββατοκύριακο των Προέδρων

*Του Θέμη Τζήμα - Το Σαββατοκύριακο αυτό τυγχάνει να...

Η πρόταση Κασσελάκη για….. ΣΥΡΙΖΑ Α.Ε.

*Γράφει ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος - Πλήρη κατάργηση των έως...

ΣΥΡΙΖΑ: Παρεμβάσεις αλλά και σφοδρή κριτική στον Κασσελάκη για τη νέα δομή του κόμματος

*Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου - Αντικείμενο σφοδρής κριτικής από το...
Διαφήμιση