Πούτιν: Πετρέλαιο τέλος για τις χώρες που επιβάλλουν πλαφόν

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την εφαρμογή ειδικών οικονομικών μέτρων σε σχέση με την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στα ρωσικά πετρελαιοειδή και το πετρέλαιο από ορισμένες χώρες.

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, τα μέτρα αυτά εισάγονται «σε σχέση με τις μη φιλικές και αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των ξένων κρατών και των διεθνών οργανισμών που έχουν προσχωρήσει σε αυτές» και προκειμένου να προστατευθούν τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας.

Το έγγραφο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου και θα παραμείνει σε ισχύ έως την 1η Ιουλίου 2023.

Τι προβλέπει το διάταγμα Πούτιν για το πλαφόν

Ο Πούτιν απαγορεύει την προμήθεια πετρελαίου σε τιμές «με όριο» από τον Φεβρουάριο του 2023.

Όπως σημειώνεται στο διάταγμα, η απαγόρευση της προμήθειας πετρελαίου θα τεθεί σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2023. Η ημερομηνία επιβολής της απαγόρευσης των προμηθειών πετρελαιοειδών θα καθοριστεί από τη ρωσική κυβέρνηση.

Ο Πούτιν απαγόρευσε επίσης τις παραδόσεις πετρελαίου σε ξένους αγοραστές εάν η σύμβαση χρησιμοποιεί μηχανισμό καθορισμού των τιμών.

Οι προμήθειες ρωσικού πετρελαίου και πετρελαιοειδών σε χώρες που έχουν επιβάλει ανώτατο όριο τιμών θα είναι δυνατές μόνο βάσει ειδικής απόφασης του Ρώσου προέδρου.

Γενικά, το Υπουργείο Ενέργειας είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση σε τακτική βάση της εφαρμογής του διατάγματος.

Το πλαφόν στο πετρέλαιο και το δημοσιονομικό έλλειμμα στη Ρωσία

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ρωσίας μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο 2% του ΑΕΠ το 2023 καθώς το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου συρρικνώνει τα έσοδα από τις εξαγωγές, δήλωσε νωίτερα την Τρίτη (27/12) ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

Τα σχόλιά του αντιπροσωπεύουν την πιο σαφή μέχρι σήμερα παραδοχή εκ μέρους της Μόσχας πως το πλαφόν των 60 δολαρίων το βαρέλι στην τιμή του πετρελαίου, που επέβαλαν στις 5 Δεκεμβρίου η Ομάδα των G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία με σκοπό να περιορίσουν την ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τη στρατιωτική εκστρατεία, μπορεί να πλήξει τα δημόσια οικονομικά.

Ωστόσο, η Ρωσία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως τα πλαφόν τιμής στο ρωσικό αργό και τα πετρελαϊκά προϊόντα μπορεί να την οδηγήσουν να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 5%-7% στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Όμως, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλες θα είναι οι μειώσεις της παραγωγής, ο Σιλουάνοφ είπε πως οι δεσμεύσεις για δαπάνες θα τηρηθούν.

«Είναι πιθανό ένα μεγαλύτερο έλλειμμα στον προϋπολογισμό; Είναι πιθανό, αν τα έσοδα είναι χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι το επόμενο έτος; Οι κίνδυνοι των τιμών και οι περιορισμοί» δήλωσε ο Σιλουάνοφ στους δημοσιογράφους.

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Στράτος Φαναράς: «Δεν αρκεί ένα αντιΝΔ μέτωπο για την επόμενη μέρα του κομματικού συστήματος»

*Συνέντευξη στην Ιωάννα Δρόσου - Έρευνα της Metron Analysis εντοπίζει την...

Πυρά Εξαδάκτυλου κατά Άδωνι: Μην διώξεις τους ανθρώπους από τα νησιά – Σχόλιο από ΣΥΡΙΖΑ

Μέχρι και τα γαλάζια στελέχη έχουν φτάσει στο σημείο να προειδοποιούν...

Ανδρέας Ξανθός: «Ανένδοτος αγώνας» για τη δημόσια περίθαλψη

Η αποδιοργάνωση και τα διαλυτικά φαινόμενα που επικρατούν στο...

Λάστιχο το ωράριο εργασίας, η κυβέρνηση κοροϊδεύει και οι βιομήχανοι τρίβουν τα χέρια τους

«Δεν υπάρχει 6ήμερη εργασία, είναι "έκτακτη βάρδια"». «Το 5ήμερο...
Διαφήμιση