Politico: Η άνοδος της Αριστεράς του Μελανσόν και οι δυσκολίες του Μακρόν

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Για «πύρρειο νίκη» του Εμανουέλ Μακρόν κάνουν λόγο τα γαλλικά ΜΜΕ, καθώς μόλις 1 στους 4 ψηφοφόρους στήριξε τον πρόεδρο της χωράς στον α΄ γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, όπου 23,3 εκατ. ψηφοφόροι, δηλαδή λιγότεροι από τους μισούς, προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν τα 577 μέλη της Εθνοσυνέλευσης, αφήνει πολλούς ανοιχτούς λογαριασμούς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του γαλλικού Υπουργείου Εσωτερικών η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη «Μαζί!» λαμβάνοντας το 27,77% των ψήφων ήρθε πρώτη «με διαφορά στήθους» από την αριστερή «Νέα Λαϊκή οικολογική και κοινωνική Ένωση» του Ζαν Λικ Μελανσόν που συγκέντρωσε το 27,66%, δηλαδή περίπου 20.000 ψήφους λιγότερους.

Δρόμοι αντίθετοι

Η πτώση του Μακρόν (από το 32,3% το 2017 στο 25,8% το 2022) και η άνοδος της Αριστεράς:

To Politico τονίζει ότι σε λιγότερο από δύο μήνες μετά την επανεκλογή του, ο Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει την προοπτική μιας κακής προεδρίας λόγω της αύξησης της υποστήριξης προς τον ριζοσπάστη αριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Η ψηφοφορία για την εκλογή αντιπροσώπων στην Εθνοσυνέλευση, την Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου, πραγματοποιείται σε δύο γύρους, με τις περισσότερες έδρες να αποφασίζονται σε δεύτερο γύρο την ερχόμενη Κυριακή. Ως εκ τούτου, η ισχυρή παρουσία της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην πρώτη ψηφοφορία δεν θα μεταφραστεί πλήρως σε έδρες, καθώς το σύστημα των δύο γύρων ευνοεί γενικά περισσότερους κεντρώους υποψηφίους.

Ωστόσο, πρόκειται να ψαλιδίσει την κοινοβουλευτική εξουσία του Μακρόν: Ο πρόεδρος χρειάζεται 289 έδρες για να αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία και να μπορέσει να προωθήσει το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών του. Επί του παρόντος, ο συνασπισμός του διαθέτει 345 έδρες και οι προβλέψεις δείχνουν ότι όχι μόνο θα χάσει πολλές από αυτές, παρά ότι κινδυνεύει να χάσει και την πλειοψηφία του. Tο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ipsos προβλέπει ότι ο συνασπισμός του Μακρόν θα λάβει 255 έως 295 έδρες, με 150 έως 190 να πηγαίνουν στο NUPES.

Για τον Μελανσόν, ο οποίος ήλθε τρίτος στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, τα αποτελέσματα της Κυριακής είναι ήδη ένα επίτευγμα. Η εμφάνιση του αριστερού μπλοκ του, σηματοδοτεί μια επανεξισορρόπηση της πολιτικής μετά από χρόνια κυριαρχίας από δεξιούς και ακροδεξιούς πολιτικούς.

«Η αλήθεια είναι ότι το προεδρικό κόμμα, μετά τον πρώτο γύρο, ηττήθηκε και ακυρώθηκε», δήλωσε ο ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς την Κυριακή. «Στη δημοκρατία, πρέπει να πείσεις. Έχουμε πείσει για πολλά».

Την Κυριακή, η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον συνασπισμό του Μακρόν, αποκαλώντας τον τη μοναδική ομάδα «που μπορεί να αποκτήσει [κοινοβουλευτική] πλειοψηφία».

«Μπροστά στα άκρα, είμαστε οι μόνοι που προσφέρουμε ένα έργο συνοχής, σαφήνειας και υπευθυνότητας», είπε στους υποστηρικτές της στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. «Με την κατάσταση στον πλανήτη και τον πόλεμο εντός της Ευρώπης, δεν μπορούμε να αναλάβουμε τον κίνδυνο της αστάθειας και των προσεγγίσεων».

Η άνοδος του Μελανσόν, πονοκέφαλος για τον Μακρόν

Ο Μελανσόν, ο οποίος αντιτίθεται στο ΝΑΤΟ και έχει δεσμευτεί να μην υπακούει στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους οποίους διαφωνεί, επανήλθε μετά από την τρίτη αποτυχημένη του υποψηφιότητά του για την προεδρία τον Απρίλιο, πείθοντας τα υπόλοιπα ηττημένα αριστερά κόμματα να ενταχθούν στον συνασπισμό: τους Πράσινους, το Κομμουνιστικό Κόμμα και τους Σοσιαλιστές – to πρώην κόμμα του Μελανσόν. Θα μπορούσαν τώρα να γίνουν η μεγαλύτερη ομάδα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο εάν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.

Αυτό θα ανατρέψει την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση από τη θέση του μακροπρόθεσμου βασικού αντιπάλου του Μακρόν: Ενώ η Μαρίν Λεπέν κέρδισε το 39% στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του Απριλίου έναντι του Μακρόν, το κόμμα της εξασφάλισε μόλις το 18,68% των ψήφων την Κυριακή. Παρά τα υψηλά αποτελέσματα για την Ακροδεξιά στις προεδρικές εκλογές, η Λεπέν δεν κατάφερε να αξιοποιήσει αυτά τα κέρδη και φάνηκε να αποσύρεται από την πολιτική σκηνή εν όψει των βουλευτικών εκλογών.

Εάν ο Μελανσόν επαναλάβει την αύξηση της υποστήριξης προς το πρόσωπό του στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας και η δύναμη της ριζοσπαστικής Αριστεράς γίνει η μεγαλύτερη αντιπολιτευτική ομάδα, τότε η ηγεσία του Μακρόν θα αντιμετωπίσει έντονους επικριτές με μεγαλύτερη νομιμότητα από την υποστήριξη των ψηφοφόρων, καθώς και πολύ μεγαλύτερη παρουσία στα μέσα ενημέρωσης.

Θα μετατρέψει επίσης τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Μακρόν κατά τη δεύτερη θητεία του σε μια ακατάστατη διαδικασία νομοθετικής διαπραγμάτευσης με τους αντιπάλους του για κάθε νομοσχέδιο – ένα σημαντικό εμπόδιο για τέτοιες προεκλογικές υποσχέσεις του, όπως αυτές για την ηλικία συνταξιοδότησης, για τη μεταρρύθμιση των γαλλικών σχολείων και για τα επιδόματα εργασίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε ήδη προβλέψει ότι τέτοιες μεταρρυθμίσεις θα συναντούσαν έντονη αντίδραση, ιδιαίτερα από τα ισχυρά συνδικάτα της Γαλλίας, τα οποία παραδοσιακά βγαίνουν στους δρόμους για να ακουστεί η φωνή τους για πολιτικές που αντιπαθούν. Ωστόσο, οι φιλοδοξίες του κινδυνεύουν να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό εάν αγωνίζεται και για να περάσει τα νομοσχέδιά του από το κοινοβούλιο.

Ωστόσο, εν λόγω η προοπτική δεν φαινόταν να παρακινεί τον Μακρόν να εντείνει την εκστρατεία του πριν από τη νομοθετική ψηφοφορία: Ενώ ο Μελανσόν κυριάρχησε στους τίτλους των εφημερίδων εν όψει της ψηφοφορίας, ο Γάλλος πρόεδρος μόλις που έκανε προεκλογική εκστρατεία και ο κυβερνών συνασπισμός θεωρήθηκε ως επί το πλείστον αμυντικός, επιδιώκοντας να θεωρήσει τον Μελανσόν και τη συμμαχία του ως απειλή για την οικονομική σταθερότητα της χώρας και τη διεθνή αξιοπιστία.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Κυριακής σε σύγκριση με το 58% υποστήριξης που κέρδισε ο Μακρόν τον Απρίλιο, έχουν ήδη πυροδοτήσει ερωτήματα σχετικά με τις άτονες και πιθανώς υπερβολικά προσεκτικές προσπάθειες της προεκλογικής εκστρατείας του συνασπισμού. Τις τελευταίες εβδομάδες κυριαρχούσαν επίσης αρνητικά δημοσιεύματα για τον πρόεδρο, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για δισταγμό σχετικά με τον διορισμό νέας κυβέρνησης, το αστυνομικό φιάσκο στον τελικό του Champions League και καταγγελίες περί σεξουαλικής επίθεσης εναντίον ενός από τους υπουργούς του Μακρόν.

Ο ίδιος ο Μακρόν φάνηκε να έχει υιοθετήσει μια αποστασιοποιημένη προσέγγιση στην κοινοβουλευτική εκστρατεία του, ελπίζοντας ίσως ότι ο ενθουσιασμός που προκάλεσε ο Μελανσόν θα ξεθωριάσει.

Από την πλευρά του, ο Μελανσόν είχε δεσμευτεί να μετατρέψει τις βουλευτικές εκλογές στον «τρίτο γύρο των προεδρικών εκλογών», θέτοντας εαυτόν ως τον επόμενο πιθανό πρωθυπουργό της Γαλλίας, εάν κερδίσει αρκετές έδρες στις ψηφοφορίες για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία και να αναγκάσει τον Μακρόν σε η λεγόμενη κυβέρνηση συμβίωσης, όπου ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός είναι από διαφορετικά κόμματα. Αν και αυτό ήταν πάντα ένα απίθανο σενάριο, είναι ένα σενάριο που ωστόσο φαίνεται να έχει ατσαλώσει θτους υποστηρικτές του Μελανσόν.

Ανοιχτοί λογαριασμοί

Από τον χθεσινό πρώτο γύρο εξελέγησαν μόνο πέντε βουλευτές,αυτοί που στις εκλογικές τους περιφέρειες συγκέντρωσαν πάνω από το 50% των ψηφισάντων, αλλά και των εγγεγραμμένων στους καταλόγους ψηφοφόρων.

Στη μεγάλη πλειονότητα των εκλογικών περιφερειών (σε 564) θα αναμετρηθούν οι δυο πρώτοι σε ψήφους στις χθεσινές κάλπες, ενώ υπάρχουν και οκτώ περιφέρειες στις οποίες οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις υποψήφιους και να στείλουν τον πρώτο στην Εθνοσυνέλευση.

Με βάση στοιχεία του γαλλικού Τύπου στον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής έχουν προκριθεί 419 υποψήφιοι της παράταξης Μακρόν, 386 της παράταξης της αριστεράς, 208 προσκείμενοι στην ακροδεξιά της Μαριν Λεπέν-περισσότεροι παρά ποτέ, και 87 προσκείμενοι στους νεογκωλικους Ρεπουμπλικάνους-λιγότεροι παρά ποτέ.

Στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες και συγκεκριμένα σε 278 θα μονομαχήσουν ένας υποψήφιος προσκείμενος στον Μακρόν με ένα υποψήφιο προσκείμενο στον Μελανσόν, σε 110 ένας του Μακρόν με έναν της Λεπέν, σε 62 ένας του Μελανσόν με έναν της Λεπέν, ενώ σε 80 περιφέρειες ένας υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων θα αντιμετωπίσει υποψήφιο ενός εκ των τριών μεγαλύτερων κομμάτων.

Υπάρχουν ωστόσο και μερικοί υποψήφιοι με σχετικά «αδιαφανή» πολιτική τοποθέτηση που έχουν περάσει στον δεύτερο γύρο και στους οποίους οφείλεται εν πολλοίς η διαμάχη που έχει ξεσπάσει από χθες το βράδυ σχετικά με το αν όντως ήλθε πρώτη η παράταξη Μακρόν, έστω και με διαφορά στήθους.

Τόσο η Λαϊκή Ένωση, όσο και μερίδα του γαλλικού Τύπου εκτιμούν πως υπάρχουν υποψήφιοι οι οποίοι αν κερδίσουν στον δεύτερο γύρο, στη συνέχεια θα ενταχθούν στην κοινοβουλευτική ομάδα της αριστεράς, έστω και αν δεν το δηλώνουν εκ των προτέρων. Τούτου δοθέντος, θεωρούν πως κακώς το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών δεν τους συνυπολόγισε στο ποσοστό ψήφων της Λαϊκής Ενωσης, η οποία στην περίπτωση αυτή θα ερχόταν πρώτη σε ψήφους.

Εν πάση περιπτώσει, όμως από τα αποτελέσματα του χθεσινού πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία προκύπτει ότι κατά πάσα πιθανότητα ο Ζαν Λικ Μελανσόν δεν θα επιτύχει τον στόχο της «εκλογής» στην πρωθυπουργία κερδίζοντας την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ότι για τον ίδιο λόγο ο πρόεδρος Μακρόν δύσκολα θα καταφέρει να έχει την απόλυτη εξουσία κατά την ερχόμενη πενταετία.

Τα σενάρια περί ενδεχομένων πολιτικών συμμαχιών και των όρων σύναψης τους ήδη φουντώνουν στη Γαλλία, όπου ούτως ή άλλως αναμένεται πραγματικός καύσωνας αυτή την εβδομάδα με θερμοκρασίες που θα προσεγγίσουν τους 40 βαθμούς.

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πανεπιστημιακοί ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ: Οι φοιτητές υπερασπίζονται το δικαίωμα των Παλαιστινίων για ζωή

Τις συνεχιζόμενες μαζικές σφαγές αμάχων Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ στην Λωρίδα της...

Δημήτρης Βερβεσός: Της πλάκας τα περιοριστικά μέτρα για τον Μιχαλολιάκο

Επικριτικά σχολιάζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης...

Κασσελάκης: Υπόσχομαι ότι η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας θα αλλάξει

«Ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα ακροδεξιά στοιχεία,...
Διαφήμιση