Παρά το εμπάργκο η Ρωσία κέρδισε από το πετρέλαιο 97δισ. € μέσα σε 100 μέρες πολέμου

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Σχεδόν σε 100 δισ. δολάρια ανέρχονται τα κέρδη της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας σε χώρες της Δύσης από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις τελευταίες προς τη Μόσχα.

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου CREA, η Ρωσία κέρδισε 97 δισ. δολάρια σε εξαγωγές ορυκτών καυσίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στις πρώτες 100 μέρες του πολέμου, από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 3 Ιουνίου.

Η ΕΕ είχε το 61% αυτών των εξαγωγών, αξίας περίπου 59 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το BBC

Το CREA υπολογίζει πως κάθε μέρα πολέμου κοστίζει στη Μόσχα περίπου 876 εκατ. δολάρια.

Ακόμα, το ινστιτούτο αναφέρει πως η Ρωσία έχει αρχίσει να αναπροσαρμόζει τις εξαγωγές πετρελαίου της, μετά και από το εμπάργκο της ΕΕ που θα αρχίσει προς το τέλος του 2022.

Σε αυτό το πλαίσιo, οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας στην Ινδία έφτασαν στο 18% τον Μάιο έναντι του 1% που ήταν πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ΕΕ σχεδιάζει να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου που φθάνουν δια θαλάσσης μέχρι τα τέλη του 2022, γεγονός που θα μειώσει τις εισαγωγές κατά τα δύο τρίτα.

Το Μάρτιο, η ΕΕ δεσμεύθηκε επίσης να μειώσει τις εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία κατά τα δύο τρίτα μέσα σε ένα χρόνο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να συμφωνήσει σε πλήρη απαγόρευση.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν κηρύξει πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους.

Η έκθεση της CREA ανέφερε ότι το προγραμματισμένο εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ θα έχει σημαντικό αντίκτυπο.

Εκτός από την Ινδία, άλλες χώρες που αύξησαν τις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων ήταν η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, ανέφερε η έκθεση.

Εκ πρώτης όψεως, αυτή η έκθεση περιέχει πολλά άσχημα νέα. Οι πωλήσεις ενέργειας εξακολουθούν να χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τις υψηλές τιμές να αντισταθμίζουν τις προσπάθειες μείωσης της ζήτησης.

Οι συντάκτες της έκθεσης αναμένουν ότι ένα μερικό εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο θα μειώσει τα έσοδα κατά περίπου 36 δις δολάρια το χρόνο, για παράδειγμα. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου έχουν ήδη μειωθεί δραματικά – και υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Ωστόσο, τα εμπάργκο πρέπει να είναι αποτελεσματικά. Η έκθεση επισημαίνει ότι όλο και περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο εξάγεται στην Ινδία για διύλιση. Και μερικά από αυτά τα εξευγενισμένα προϊόντα βρίσκουν το δρόμο τους πίσω στις ευρωπαϊκές αγορές.

Δεδομένου ότι τα εξευγενισμένα προϊόντα δεν καλύπτονται από την απαγόρευση της ΕΕ, αυτό αποτελεί σαφές δυνητικό κενό.

Και με το ρωσικό πετρέλαιο να εκτρέπεται από τους αγωγούς προς τα πλοία η Μόσχα αναζητά νέες αγορές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για πλοία να το μεταφέρουν. Ωστόσο, η πλειονότητα των πετρελαιοφόρων που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος ανήκουν σε ευρωπαϊκές εταιρείες.

Για να είναι πιο αποτελεσματική η πίεση προς τη Ρωσία, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως αυτά.

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το μέγαρο… υποκλοπών και ο «Ελληνας Νίξον» πολιτικά υπεύθυνοι για το ελληνικό Watergate

Περισσότερους από 12 δημοσιογράφους, πρόσωπα της τηλεόρασης και εκδότες...

Τσίπρας για Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: “Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης του ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει την καθημερινότητά τους”

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει...

Δυσανεξία στη δημοκρατία

Πρόκειται για κομβικής σημασίας νίκη και στρατηγική ήττα ταυτόχρονα....
Διαφήμιση