Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ το Στενό της Ταϊβάν 

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών πλέουν στα διεθνή ύδατα στο Στενό της Ταϊβάν, για πρώτη φορά μετά την κλιμάκωση της έντασης με την Κίνα εξαιτίας της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, στην Ταϊπέι που εξόργισε το Πεκίνο γιατί θεωρεί έδαφός τη νήσο.

«Αυτά τα πλοία διήλθαν μέσω ενός διαδρόμου που είναι πέρα ​​από τα χωρικά ύδατα οποιουδήποτε παράκτιου κράτους», σημείωσε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε πως τα πλοία έπλεαν προς νότια και ότι οι δυνάμεις του παρακολουθούσαν την «κανονική κατάσταση».

Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν ανώνυμα στο Reuters διευκρίνισαν ότι την επιχείρηση εκτελούν τα καταδρομικά Chancellorsville και Antietam. Την πληροφορία επιβεβαίωσε το αμερικανικό γενικό επιτελείο ναυτικού, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τέτοιες επιχειρήσεις συνήθως διαρκούν 8 έως 12 ώρες και παρακολουθούνται στενά από τον στρατό της Κίνας. Τα τελευταία χρόνια, αμερικανικά πολεμικά, και ενίοτε σκάφη κρατών-συμμάχων των ΗΠΑ, όπως η Βρετανία, διαπλέουν τακτικά το στενό, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.

Οι κινεζικές αρχές εξέλαβαν ως πρόκληση και επέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις την επίσκεψη της εξέχουσας Δημοκρατικής πολιτικού και αντέδρασαν προχωρώντας στα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια στο Στενό στην ιστορία και επιβάλλοντας εμπορικές κυρώσεις στη νήσο.

Μετά το ταξίδι της Πελόζι κι άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έφτασαν στην Ταϊβάν με την κυβέρνηση του Μπάιντεν να υποστηρίζει πως οι επισκέψεις μελών του Κογκρέσου είναι ρουτίνα, προκειμένου να αποφύγει την σύγκρουση με το Πεκίνο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, αλλά έχουν δεσμευτεί να της παρέχον τα μέσα για να αμυνθεί.

Η Κίνα ισχυρίζεται πως η νήσος των περίπου 23 εκατομμυρίων κατοίκων, που έχει δική της κυβέρνηση, είναι αποσκιρτήσασα επαρχία προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, ακόμα και διά της βίας αν χρειαστεί. Η Ταϊβάν παραμένει αυτόνομη από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου (1949).

Η Ταϊβάν όμως επιμένει πως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν κυβέρνησε ποτέ το νησί, ότι δεν μπορεί να έχει καμία αξίωση και ότι μόνοι 23 πολίτες μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ιδιωτικοποιούν το νερό / Γιατί κάνουν μόνο μπίζνες και βόλεμα συμφερόντων που υπηρετούν

Πώς έχει γίνει μέχρι τώρα η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του...

Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια της Αμερικής;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...
Διαφήμιση