«Πλασιέ» ο Μπάιντεν: Να πουλήσουμε F16 στην Τουρκία και F35 στην Ελλάδα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση ύψους 20 δισ. δολαρίων νέων αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, μαζί με μια ξεχωριστή πώληση νέας γενιάς μαχητικών F-35 στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι εφόσον πραγματοποιηθούν, θα είναι οι μεγαλύτερες πωλήσεις όπλων τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσκλήθηκε σήμερα να εκφωνήσει την παραδοσιακή ετήσια ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης στο αμερικανικό Κογκρέσο στις 7 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος «αποδέχτηκε» αυτή την πρόσκληση, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιερ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ η έγκριση του Κογκρέσου εξαρτάται από την υπογραφή της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Η Τουρκία έχει μπλοκάρει τις αιτήσεις των δύο χωρών λόγω αντιρρήσεων για τους δεσμούς τους με κουρδικές αυτονομιστικές ομάδες. Και οι δύο χώρες τερμάτισαν δεκαετίες ουδετερότητας αποφασίζοντας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πέρυσι ως αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η πώληση στην Τουρκία, την οποία η κυβέρνηση εξετάζει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη και κιτ για την ανανέωση 79 από τον υπάρχοντα στόλο F-16 της Τουρκίας, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις προτάσεις.

Η κοινοποίηση της συμφωνίας στο Κογκρέσο θα συμπέσει περίπου με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα. Η πώληση στην Τουρκία περιλαμβάνει επίσης περισσότερους από 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

«Συμπτωματική» η χρονική συγκυρία λένε οι Αμερικανοί

Η ξεχωριστή πώληση στην Ελλάδα, την οποία ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2022, περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 νέα F-35. Το F-35 Joint Strike Fighter είναι το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ.

Αν και οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τη χρονική στιγμή των κοινοποιήσεων τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ελλάδα ως συμπτωματική, θα μπορούσε να καταπνίξει τις διαμαρτυρίες της Αθήνας για την πώληση των F-16, εάν το αίτημά της γίνει επίσης δεκτό. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι ιστορικοί περιφερειακοί αντίπαλοι και μια πώληση στην Τουρκία και μόνο θα προκαλούσε πιθανότατα την ταχεία καταδίκη της Αθήνας.

Η πιθανή πώληση του αεροσκάφους θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να ενισχύσει τους δεσμούς της με δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ εν μέσω της δυτικής αντίδρασης στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει πιθανές μεταφορές όπλων ως θέμα πολιτικής μέχρι και αν δεν κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Το Κογκρέσο δεν έχει ποτέ εμποδίσει με επιτυχία μια πώληση ξένων όπλων που ζητήθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Όπως σημειώνει η WSJ η προτεινόμενη συμφωνία με την Τουρκία έρχεται σε μια στιγμή έντασης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, με την Ουάσινγκτον να προσπαθεί επίσης να πείσει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει περισσότερα για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας και να εγκρίνει την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αναμέτρηση εντός του Κογκρέσου

Η πρόταση δημιουργεί επίσης μια πιθανή αναμέτρηση με ορισμένους ηγέτες του Κογκρέσου που έχουν ορκιστεί να αντιταχθούν στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία. Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, ένας Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έχει δηλώσει ότι δεν θα εγκρίνει καμία πώληση F-16 στην Τουρκία, επικαλούμενος ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία περί εξαγωγών όπλων, το Κογκρέσο θα έχει 30 ημέρες για να επανεξετάσει τη συμφωνία. Εάν το Κογκρέσο θέλει να μπλοκάρει τη συμφωνία πρέπει να περάσει ένα κοινό ψήφισμα αποδοκιμασίας. Το Κογκρέσο μπορεί επίσης να περάσει νομοθεσία για να μπλοκάρει ή να τροποποιήσει μια πώληση ανά πάσα στιγμή μέχρι την παράδοση.
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ενθαρρύνουν τον κ. Ερντογάν να εγκαταλείψει την αντίθεσή του στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ένας αξιωματούχος χαρακτήρισε τα F-16 ως το «καρότο και μαστίγιο» για να πείσει την Τουρκία να συμφωνήσει.

Αυτό, είπαν αξιωματούχοι, θα μπορούσε να αμβλύνει την αντίθεση στην πώληση μεταξύ ορισμένων μελών του Κογκρέσου. Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζουν εδώ και μήνες ότι η επέκταση ήταν επιτακτική ανάγκη για τη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, αξιωματούχοι αναμένουν ότι ενώ το πακέτο για την Ελλάδα αναμένεται να περάσει από το Κογκρέσο, τα F-16 μπορεί να καθυστερήσουν λόγω της απροθυμίας ορισμένων μελών να ενθαρρύνουν την Άγκυρα με την πρόσθετη δύναμη πυρός.

Ο κ. Ερντογάν απείλησε αρχικά να ασκήσει βέτο στην είσοδο των δύο χωρών λόγω των δεσμών τους με τις κουρδικές μαχητικές ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία. Η Τουρκία διεξάγει εδώ και δεκαετίες έναν αργόσυρτο πόλεμο με κουρδικές ένοπλες ομάδες σε μια σύγκρουση που έχει αφήσει πίσω της δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ λένε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Τουρκίας, τηρώντας μια συμφωνία που υπογράφηκε πέρυσι και η οποία καλούσε τις δύο χώρες να αξιολογήσουν τα τουρκικά αιτήματα έκδοσης και να άρουν τους περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων στην Άγκυρα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πέρυσι ότι δεν θα υπάρξει κανένα αντάλλαγμα για την έγκριση της επέκτασης του ΝΑΤΟ από την Τουρκία και δήλωσαν ότι ο χρόνος πώλησης των F-16 εξαρτάται από την εσωτερική διαδικασία της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η πώληση F16 «αναθερμαίνει» τις σχέσεις με την Άγκυρα

Οι προτεινόμενες πωλήσεις έρχονται επίσης εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, δύο μακροχρόνιων αντιπάλων που αντάλλαξαν απειλές κατά το περασμένο έτος στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία συμμετείχε αρχικά στο πρωτοποριακό πρόγραμμα F-35 των ΗΠΑ, αλλά αποβλήθηκε αφού ο κ. Ερντογάν ενέκρινε την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400. Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι το ρωσικό οπλικό σύστημα θα μπορούσε δυνητικά να «χακάρει» το F-35.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν υποστηρίξει ότι η πώληση F-16 στην Τουρκία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση των δεσμών με τη χώρα, η οποία διατηρεί τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως υπό τον Ερντογάν, η Τουρκία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ουκρανική κρίση, διευκολύνοντας τις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή κρατουμένων και βοηθώντας στη διαμεσολάβηση για μια συμφωνία που επέτρεψε στην Ουκρανία να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών μέσω λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας. Η στενή σχέση του κ. Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επίσης προκαλέσει ανησυχίες στην Ουάσινγκτον, με τον έλεγχο των εισροών ρωσικού χρήματος στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων ολιγαρχών.

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ σήμερα Τρίτη 21/5 – Ποιοί συμμετέχουν

Νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση αποφάσισε για σήμερα (21/5) η...

ΗΠΑ – Βρετανία προκαλούν: Δεν στηρίζουν το αίτημα για εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου και Γκάλαντ

Αίσθηση έχει προκαλέσει η  απόφαση του εισαγγελέα του  Διεθνούς...

Ο Guardian για τη δίκη του ναυαγίου στην Πύλο: Δεν δικάζονται οι αρχηγοί των κυκλωμάτων

Οι επιζώντες του ναυαγίου που στοίχισε τη ζωή σε 600 ανθρώπους...
Διαφήμιση