Πατήρ και υιός Μητσοτάκης: Το μήλο κάτω από τη μηλιά – Ομοιότητες, πολιτική και μπίζνες

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Γιώργου Λακόπουλου

Ουδείς φέρει ευθύνες για τις πράξεις των γεννητόρων του. Πχ τα παιδιά όσων συνεργάσθηκαν – και πλούτισαν – με τους κατακτητές στην Κατοχή, ή με τους κολονέλους στη Δικτατορία, ευλόγως δεν χρεώθηκαν με τις πράξεις του. Ορισμένοι σταδιοδρόμησαν και στην πολιτική, ακόμη και αν υπήρξαν και κληρονόμοι των περιουσιών που αποκτήθηκαν από δωσίλογους και χουντικούς.

Κατ αντίστοιχο τρόπο και σε άλλο επίπεδο και με άλλα ιστορικά συμφραζόμενα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ευθύνεται για τις πράξεις του Κώστα Μητσοτάκη. Ωστόσο, τις προσυπογράφει. Πήρε την έδρα του στη Β’ Αθήνας, την ευχή του για την ηγεσία της ΝΔ και το «συμβολικότερο» μέρος της περιουσίας του. Κυρίως όμως πήρε όλα τα πολιτικά χαρακτηριστικά του.

Όχι μόνο. Εμφανής ομοιότητα υπάρχει και στη δημόσια παρουσία τους. Ψηλοί και οι δύο, άχαροι, με κακή ρητορική, με προσποιητή ειρωνεία και επαναλαμβανόμενες φράσεις. Ως αυθεντικός κληρονόμος ο Κυριάκος προσπαθεί να ψιμυθιώσει τις πολιτικές ανομίες του πατρός του – ιδίως στη δολιοφθορά της Δημοκρατίας με την Αποστασία του 1965 – και ταυτόχρονα να αποδειχθεί ο καλύτερος μαθητής του.

Αμφότεροι εναντίον της Ντόρας

Σ’ αυτό το σχήμα οι δυο άρρενες της οικογένειας αδίκησαν, την πρωτότοκη κόρη του ο ένας και την αδελφή του ο άλλος, όταν το 2015 συνέπραξαν για να της στερήσουν το δικαίωμα στη δεύτερη ευκαιρία. Παρ’ ότι για τη διεκδίκηση της ηγεσίας στη ΝΔ – και της πρωθυπουργίας συνακόλουθα – η οικογένεια την εκπαίδευε επί δυο δεκαετίες.

Παραμένει επτασφράγιστο οικογενειακό μυστικό γιατί έδωσαν τέλος στις ηγετικές φιλοδοξίες της Ντόρας. Αφού προηγουμένως συνεργάσθηκαν και οι δυο με τον οικογενειακό εχθρό Αντώνη Σαμαρά, που την είχε ταπεινώσει με πολλούς τρόπους.

Στο τέλος – παρ ότι ήταν η πρωτότοκη – έχασε και το εμβληματικό σπίτι της οικογένειας στα Χανιά, που κληροδοτήθηκε στον αδελφό της.

Αδίστακτοι και αντι-Καραμανλικοί

Άλλο κοινό στοιχείο των δυο ανδρών είναι η έλλειψη δισταγμών, όταν πρόκειται για το συμφέρον τους, παρ ότι συχνά αυτό τους φέρνει στα όρια ακόμη και της ποινικής ευθύνης. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Αρχίζουν από την εμπλοκή τους σε υποθέσεις με …αρχαία και καταλήγουν στα «πόθεν έσχες» τους – που στην περίπτωση του παλαιότερου Μητσοτάκη τον οδήγησε στην πόρτα του Ειδικού Δικαστηρίου.

Στο ίδιο βαθμό, αλλά με διαφορετικό ύφος, εκδηλώνεται η επιδίωξη εξόντωσης του …Καραμανλισμού. Τους λόγους τους διαπιστώνει όποιος διαβάσει την αυτοβιογραφία του πατρός Μητσοτάκη, όπως την αφηγήθηκε στον Αλέξη Παπαχελά, για να τη δημοσιοποιήσει μετά το θάνατό του.

Ήτοι όταν εκτός από τον ίδιο, δεν ζούσαν ούτε αυτοί τους οποίους συκοφαντεί, για να τον αντικρούσουν: Δηλαδή οι Παπανδρέου και ο Καραμανλής. Ο μετέπειτα διάδοχος του ιδρυτή της ΝΔ, επιχειρεί να τον μειώσει ιστορικά και πολιτικά, αυτοεμφανιζόμενος ακόμη και ως μέντορας του σε στυλ «μπροστά σε εμένα δεν ήταν τίποτε ο Καραμανλής».

Από τα συμφραζόμενα του βιβλίου «Ο Κώστας Μητσοτάκης με δικά του λόγια» – εκδόσεις Παπαδόπουλος – προκύπτει ότι ο πατέρας Μητσοτάκης έφερε βαρέως ότι ο Καραμανλής τον κατέστησε αποσυνάγωγο της Μεταπολίτευσης και τον εκδικείται ξαναγράφοντας την Ιστορία.

Ομοίως, ο υιός του επιχειρεί να από-καραμανλικοποιήσει τη ΝΔ. Επιπλέον, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί μέσα στο οικογενειακό Ίδρυμα των Καραμανλήδων, ότι υπήρξε και ο πατέρας του εξ ίσου …οραματιστής της ευρωπαϊκής ένταξης της Ελλάδας.

Ο κοινός στόχος τους – ο καθένας στον καιρό του – είναι να μετατρέψουν τη ΝΔ σε οικογενειακό κόμμα των Μητσοτάκηδων και να ρίξουν στην πολιτική ανυποληψία τους δυο πρωθυπουργούς της οικογένειας Καραμανλή.

Η αλήθεια είναι ότι στις τρεις απόπειρες που οργάνωσαν – μια ο Μητσοτάκης και από μια τα παιδιά του – πέτυχαν οι δυο. Στην πρώτη ο ίδιος πήρε το κόμμα, αλλά δεν πρόλαβε λόγω της ανατροπής του από τον Σαμαρά να το αλλάξει – ζούσε άλλωστε ο Καραμανλής.

Στη δεύτερη η Ντόρα πάτησε τα κορδόνια της και έχασε μια κερδισμένη αναμέτρηση με τον «αποστάτη» Σαμαρά. Αλλά την τρίτη, ο Κυριάκος εδραιώνεται με στόχο να κερδίσει μια ακόμη πρωθυπουργική θητεία.

Στόχος του είναι να εξαλείψει ότι καραμανλικό υπάρχει στη ΝΔ – ακόμη και την ίδια τη ΝΔ – και να κάνει το κόμμα Μητσοτακικό και να αναπαυθεί η ψυχή του πατέρα του. Είναι η απόλυτη ταύτιση στην ίδια αίσθηση αποστολής πατρός και υιού.

Πολιτική και μπίζνες

Άλλοι κοινό στοιχείο τους είναι η μέθοδος «πολιτική και μπίζνες» με την ένταξη της κρατικοδίαιτης μερίδας του επιχειρηματικού κόσμου στις επιδιώξεις τους. Ο Κώστας Μητσοτάκης αναδείχθηκε στην ηγεσία της ΝΔ και στη συνέχεια έγινε πρωθυπουργός, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα επιχειρηματιών στους οποίους ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν επέτρεψε την πλήρη άλωση του κρατικού ταμείου, όπως είχαν εθιστεί.

Με τη συνδρομή τους κέρδισε τις εκλογές και έδρασε για λογαριασμό τους στα πρώτα δυο χρόνια της πρωθυπουργίας του. Αλλά στη συνέχεια άρχισε να αθετεί υποσχέσεις και τον έριξαν, για να δώσουν τη σκυτάλη συνέχισης του έργου του στον Κ. Σημίτη.

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τον γιο του. Ξεκίνησε ως αουτσάιντερ – όπως ο πατέρας του – υφάρπαξε το κόμμα από τους Καραμανλικούς – υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες ακόμη – συμμάχησε με έναν εμφανή κύκλο ισχυρών του χρήματος και των μίντια και κέρδισε τις εκλογές, υποσχόμενος να εξουδετερώσει τον Τσίπρα.

Ως τώρα τους πρόσφερε τις εξ υπηρεσίες που προέβλεπαν οι συμφωνίες τους, διοχετεύοντας στα συμφέροντά τους κρατικό, τραπεζικό και κοινοτικό χρήμα. Αλλά πλέον άρχισαν τριβές μεταξύ τους. Είτε γιατί τους ρίχνει – είτε γιατί διαπιστώνουν ότι τους είναι βάρος πλέον.

Κρυφακούγοντας τους άλλους

Οι παρακολουθήσεις είναι το επόμενο στοιχείο ταυτότητας των δυο Μητσοτάκηδων. Ο παλιότερος είχε οργανώσει από την αντιπολίτευση σύστημα συνακροάσεων πολιτικών – από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ – επιχειρηματιών και άλλων στόχων. Μέσω των ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ, στα οποία επενέβαινε ο Χρ. Μαυρίκης και υπό την υψηλή εποπτεία του θρυλικού στρατηγού Γρυλάκη. Επί πρωθυπουργίας του τη δουλειά ανέλαβε η ΚΥΠ.

Ο νεότερος «άλλαξε μέτρα και σταθμά», το χούι δεν το άλλαξε. Ανέθεσε την παρακολούθηση φίλων και αντίπαλων δια νόμου στον …εαυτό του, μέσω της, ΕΥΠ της οποίας την εποπτεία ανέλαβε ο ανεψιός του. Ιδιώτες, ειδικευμένοι σε υποκλοπές με σύγχρονα μέσα επιστρατεύθηκαν για να συνδράμουν αυτόν τον τρόπο άσκησης διακυβέρνησης, με στόχο της διαιώνιση της κυριαρχίας του.

Μάρκετινγκ και πολιτική

Ο πατέρας Μητσοτάκης συστηματοποίησε τις μεθόδους μαύρης προπαγάνδας συνεργαζόμενος με εταιρίες της λεωφόρου Μάντισον. Αμερικανοί ειδικοί έσπευσαν προεκλογικά την Ελλάδα το 1993, αλλά αποκαλύφθηκαν και μάλλον ζημιώθηκε.

Ο γιος του κράτησε τη μέθοδο «φαιάς πολιτικής» και την επέκτεινε. Εκτός από τις ΗΠΑ έφερε τεχνογνωσία από το Ισραήλ και τη Μεγάλη Βρετανία. Επιφανείς του πολιτικού μάρκετινγκ – που έχουν εμπλακεί από την αρχή της πορείας του προς την ηγεσία του – υποδεικνύουν πρακτικές για πλήξει τον αντίπαλο με αθέμιτα μέσα.

Πιστοί στη γυναικοκρατία

Ένα άλλο κοινό στοιχείο ανάμεσα σε πατέρα και γιο, είναι η …ισχύς των συζύγων τους. Έχει μείνει στην ιστορία ότι η μακαρίτισσα Μαρίκα Μητσοτάκη δεν είχε απλώς λόγο στην πολιτική και τις αποφάσεις του συζύγου της – και δεν το έκρυβαν αμφότεροι – αλλά και αξιολογούσε η ίδια υπουργούς, αποφαινόμενη ποιος είναι «ηλίθιος» και ποιος δεν κάνει καλά του δουλειά του.

Ο ρόλος της κυρίας Μαρέβας Γκραμπόφσκι, πέραν από τις μαρτυρίες για την επιρροής εκφράζεται και με την απόπειρα ανάδειξής της σε ρόλο «πρώτης Κυρίας». Το κατεδάφισε ο …Τραμπ, όταν ρώτησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, σε ζωντανή, μετάδοση αν υπάρχει θεσμός πρώτης κυρίας στην Ελλάδα και αυτός αναγκαστικά του είπε ότι δεν υπάρχει. Παρ όλα αυτά η πρωθυπουργική σύζυγος δεν σταμάτησε να υποδηλώνει την παρουσία της και την ειδική επιρροή της σε ορισμένους υπουργούς.

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Είναι διεφθαρμένοι από πάνω ως κάτω

*Του Κώστα Βαξεβάνη - Οταν ο υπουργός Οικονοµίας Κωστής...

Κασσελάκης από Παλαιστίνη: «Ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό»

Μήνυμα υπέρ της άμεσης αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους έστειλε...

Τελ Αβίβ: Μεγάλη επίθεση με ρουκέτες από τη Χαμάς – Ήχησαν οι σειρήνες μετά από 4 μήνες

Η Χαμάς εκτόξευσε σήμερα ένα μπαράζ ρουκετών από τη Γάζα με...

Στέργιος Καλπάκης: Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στις 24 Ιανουαρίου 2019, στην ιστορική του ομιλία στη...
Διαφήμιση