Πάτρα: Θανάσιμη κατεδάφιση γέφυρας με σοβαρά ερωτήματα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Άρη Χατζηγεωργίου –

Αναπάντητα ερωτήματα γύρω από μια πρωτοφανή και πολλαπλή -κατασκευαστική και κοινωνική– αστοχία αφήνει πίσω της η ανεξέλεγκτη κατεδάφιση γέφυρας χθες το μεσημέρι έξω από την Πάτρα που είχε ως συνέπεια τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό δώδεκα ακόμη.

Η γέφυρα, η οποία βρισκόταν σε φάση ανακατασκευής, είναι κομμάτι της Περιμετρικής Πατρών που είχε κατασκευαστεί το 2003 από το Δημόσιο, ενώ οι τωρινές εργασίες γίνονται μέσω της παραχωρησιούχου κοινοπραξίας «Ολυμπία Οδός». Σύμφωνα με την ενημέρωση των επίσημων αρχών (Αστυνομία-Πυροσβεστική), για την κατάρρευση τμήματος γέφυρας στο 206o χιλιόμετρο Αθηνών-Πατρών-Πύργου στα Μποζαΐτικα, ενημερώθηκαν στις 12.47 το μεσημέρι της Κυριακής.

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, αφορά την ώρα εκτέλεσης των εργασιών δεδομένου ότι με τον καύσωνα ισχύει υποχρεωτική διακοπή μεταξύ των ωρών 12.00 και 17.00 για την αποφυγή θερμικής καταπόνησης. Το δεύτερο και σοβαρότερο ερώτημα, όμως, αφορά τα μέτρα επίβλεψης των εργασιών καθώς στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου είχε απαγορευθεί η κυκλοφορία από την περασμένη Πέμπτη λόγω των εργασιών κατεδάφισης. Θα έπρεπε, δηλαδή, να ισχύουν μέτρα αυστηρού αποκλεισμού αλλά αυτό προφανώς δεν είχε συμβεί καθώς στα θύματα της ανεξέλεγκτης κατεδάφισης περιλαμβάνονται Ρομά της περιοχής οι οποίοι περίμεναν να παραλάβουν τα παλιοσίδερα από τα μπάζα προκειμένου να τα εμπορευθούν.

Τα παραπάνω ερωτήματα διατύπωσε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» και ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας, Αρης Γκατζόγιας, που βρέθηκε στον τόπο του δυστυχήματος από τις πρώτες στιγμές και παρέμεινε μέχρι το απόγευμα προσπαθώντας να διαμορφώσει εικόνα για τα τεχνικά λάθη που οδήγησαν στην κατάρρευση: «Με βάση πληροφορίες από την περιοχή αλλά και όσα ανέφερε σε μέσα ενημέρωσης ο αρμόδιος υφυπουργός Υποδομών Ν. Ταχιάος, προκύπτει ότι οι εργασίες συνεχίζονταν και μετά τις 12 το μεσημέρι, παρά την απαγόρευση», λέει. «Με αυτό το δεδομένο, θα πρέπει να δοθεί οπωσδήποτε απάντηση για το πώς την ώρα που ένα σφυρί 30 τόνων χτυπούσε πάνω στην υπό κατεδάφιση γέφυρα, από κάτω βρίσκονταν 20 άνθρωποι και κανείς δεν τους είχε απομακρύνει», τονίζει ο κ.Γκατζόγιας.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι χθες στις 7 μ.μ., η κατασκευαστική εταιρεία ΑΒΑΞ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι «μετά την διακοπή των εργασιών και παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα μέτρα που είχαν ληφθεί, στον χώρο βρέθηκαν άτομα μη έχοντα εργασία τα οποία τραυματίστηκαν (ένα από τα οποία θανάσιμα) από τμήματα της γέφυρας που κατέρρευσαν». Η ΑΒΑΞ αναφέρει επίσης ότι «από την πρώτη στιγμή συνεργάζεται στενά με τις αρχές στο πλαίσιο διερεύνησης του συμβάντος».

Ομως δύο ώρες νωρίτερα, σε δική της ενημέρωση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σημείωνε ότι «εκλήθη η παραχωρησιούχος εταιρεία, προκειμένου εκπρόσωποί της να μεταβούν άμεσα στην Πάτρα, όπου και πραγματοποιείται σύσκεψη». Ειδικά για το θέμα της συνέχισης των εργασιών μετά τις 12 το μεσημέρι, παρά την απαγόρευση λόγω του καύσωνα, ο υφυπουργός Υποδομών Ν. Ταχιάος δήλωσε στην ΕΡΤ: «Επιτρεπόταν μέχρι τις 12 η εργασία, αλλά και αυτό θα διερευνηθεί από τους επιθεωρητές εργασίας, για ποιο λόγο συνεχιζόταν οι εργασίες μετά τις 12 διότι η κατάρρευση έγινε μετά τις 12. Θα διερευνηθεί κι αυτό, αλλά το μεγάλο ζήτημα είναι εάν τηρούνταν τα μέτρα ασφαλείας στο εργοτάξιο. Αποκλειστικός υπεύθυνος για τα μέτρα ασφαλείας είναι αυτός που εκτελεί τις κατασκευαστικές εργασίες. Το εργοτάξιο πρέπει να είναι απολύτως περιφραγμένο, να μην υπάρχει η δυνατότητα να παρεισφρήσει κανένας πεζός ή αυτοκίνητο και φυσικά όταν ξέρει κανένας ότι υπάρχει μία κοινωνική ομάδα, η οποία θέλει να καρπωθεί τα προϊόντα της κατεδάφισης για να τα πουλήσει».

Η αναφορά του υφυπουργού σε «κοινωνική ομάδα», αναφερόμενος στους Ρομά που ψάχνουν για παλιοσίδερα, είναι ένα ζήτημα που επί δεκαετίες αντιμετωπίζεται με επιτυχία στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα. Ειδικά στην Πελοπόννησο, όπου υπάρχει πλήθος καταυλισμών, η «Ολυμπία Οδός» είχε εκτελέσει τα προηγούμενα χρόνια τουλάχιστον 50 κατεδαφίσεις στο τμήμα Κόρινθος-Πάτρα. Πάντοτε, πετύχαινε μια συνεννόηση πρώτα να τελειώσουν οι επικίνδυνες εργασίες και μετά να μπούνε οι Ρομά στον χώρο για να πάρουν τα υλικά. Μάλιστα, μέσα από αυτή τη συνεννόηση εξασφάλιζαν και την αποφυγή αφαίρεσης άλλων υλικών που θα προκαλούσαν ζημιά στον κατασκευαστή ή καθυστερήσεις στο έργο. Λογικά, αυτές οι συνεννοήσεις θα έπρεπε τώρα να έχουν εντατικοποιηθεί περαιτέρω, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες προς την περιοχή του Πύργου όπου κατοικούν ακόμη περισσότεροι Ρομά. Αντ’ αυτού, όμως, το χθεσινό δυστύχημα διαμόρφωσε μια εικόνα πλήρους αστοχίας καθώς:

 Η εταιρεία ΑΒΑΞ είναι μέλος της κοινοπραξίας (μαζί με ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, VINCI) «Ολυμπία Οδός» που εισπράττει ήδη πανάκριβα διόδια για το τμήμα Κόρινθος-Πάτρα και θα το πράττει στο μέλλον και για το Πάτρα-Πύργος. Η ΑΒΑΞ ήταν αρμόδια για τα χθεσινά έργα κατεδάφισης αλλά πιθανότατα είχε προχωρήσει σε ανάθεση υπεργολαβίας.

 Το πώς μία εταιρεία, που εισπράττει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το Δημόσιο, επέτρεψε να γίνονται εργασίες χωρίς επίβλεψη οι οποίες, μάλιστα, οδήγησαν σε κατάρρευση γέφυρας την ώρα που από κάτω βρίσκονταν κόσμος, είναι ζήτημα που θα ερευνηθεί από ειδικούς πραγματογνώμονες.

 Το θέμα είναι ότι οι ευθύνες μπορεί εύκολα να καταλήξουν στο υποτιθέμενο οργανωμένο κράτος, που έχει υπογράψει τις συμβάσεις παραχώρησης επιβάλλοντας την είσπραξη διοδίων από τους πολίτες. Τα τεχνικά έργα απαιτούν πάντοτε μελέτη, σχεδιασμό και ακριβή συντονισμό ο οποίος χθες κατέρρευσε μαζί με την γέφυρα στην Πάτρα.

 Σε κάθε περίπτωση, η όλη εικόνα δεν παραπέμπει σε κράτος που ετοιμάζεται να υποδεχθεί «ποταμούς επενδύσεων». Και η εικόνα των αρμοδίων, που κάνουν τα «στραβά μάτια» αφήνοντας ορισμένες ομάδες να κόβουν σίδερα για να προλάβουν να πάρουν τα υλικά, αλλού παραπέμπει.

Πηγή: efsyn.gr

Φωτογραφία: ΓΙΩΤΑ ΛΟΤΣΑΡΗ/EUROKINISSI

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Λουκέτο στην κλωστοϋφαντουργία Βαρβαρέσος με οφειλές 7 εκατ. € στους εργαζόμενους

Εργοστάσιο Βαρβαρέσος Πασχαλιάτικο δώρο απολύσεις «κέρασε» η διοίκηση της...

Εμπλοκή στα Βαλκάνια: Η Αθήνα έγινε ξανά μέρος του προβλήματος

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Προβλήματα στις σχέσεις με Τίρανα,...
Διαφήμιση