Λουκέτο στην κλωστοϋφαντουργία Βαρβαρέσος με οφειλές 7 εκατ. € στους εργαζόμενους

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Εργοστάσιο Βαρβαρέσος Πασχαλιάτικο δώρο απολύσεις «κέρασε» η διοίκηση της Κλωστοϋφαντουργίας Βαρβαρέσος στη Νάουσα στους 130 εργαζόμενους που είχαν απομείνει στην επιχείρηση, βάζοντας ταυτόχρονα «ταφόπλακα» σε έναν ολόκληρο κλάδο που άλλοτε σημείωνε μεγάλη άνθιση στην περιοχή. Όπως περιγράφει στην ΑΥΓΗ ο Παναγιώτης Κουτσουπιάς, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, τη Μεγάλη Δευτέρα η διοίκηση της επιχείρησης ανακοίνωσε στους εργαζόμενους την αναστολή της παραγωγής του εργοστασίου και τους κάλεσε να υπογράψουν τις απολύσεις τους χωρίς να τους δώσει ούτε ένα ευρώ από τα δεδουλευμένα ετών που τους οφείλει και από τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Οφειλές 7 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους

Με την τελευταία αυτή εξέλιξη οδηγούνται στην ανεργία 130 εργαζόμενοι, οι τελευταίοι εναπομείναντες στο εργοστάσιο, καθώς τα τελευταία χρόνια είχαν αποχωρήσει συνάδελφοί τους είτε λόγω συνταξιοδότησης είτε με οικειοθελή αποχώρηση χωρίς να λάβουν τα δεδουλευμένα τους. Αθροιστικά το ύψος των οφειλών της εταιρείας προς το σύνολο των εργαζομένων από μισθούς και αποζημιώσεις υπολογίζεται σε 7 εκατομμύρια ευρώ. Οι εργαζόμενοι είναι σε κινητοποιήσεις εδώ και περίπου πέντε χρόνια, οπότε και ξεκίνησαν τα προβλήματα. Μέχρι σήμερα η εργοδοσία, όπως καταγγέλλει ο Π. Κουτσουπιάς, τήρησε επιθετική στάση απέναντι στο σωματείο προσπαθώντας να κηρυχθούν παράνομες οι απεργίες, ενώ υπήρξαν ακόμη και αυτόφωρες συλλήψεις όταν απαίτησαν τα δεδουλευμένα ενός συναδέλφου τους που αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας και έπρεπε να προχωρήσει σε σοβαρή επέμβαση. Τα δικαστήρια είναι αμέτρητα, καθώς η Επιθεώρηση Εργασίας από τον Νοέμβριο του 2019 καταθέτει κάθε μήνα μήνυση στην εταιρεία για τα δεδουλευμένα.

Αφαντος ο επενδυτής-φάντασμα

Η κλωστοϋφαντουργία οδηγείται σε λουκέτο, ενώ το τελευταίο διάστημα υπήρξαν φήμες για είσοδο επενδυτή στην επιχείρηση. Σύμφωνα με τον Π. Κουτσουπιά, πριν από περίπου τρεις μήνες η διοίκηση της κλωστοϋφαντουργίας ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι έπεσαν υπογραφές με έναν επενδυτή ο οποίος θα έδινε χρήματα για να αγοραστεί η πρώτη ύλη και να επανεκκινήσει σταδιακά το εργοστάσιο και ότι θα ήταν διασφαλισμένα και τα δεδουλευμένα από τότε και στο εξής. Ωστόσο οι εργαζόμενοι ούτε επενδυτή είδαν ούτε τα στοιχεία του έμαθαν ούτε τους παρουσιάστηκε κάποιο σχέδιο για την επόμενη μέρα. Αντιθέτως, το εργοστάσιο συνέχισε την υπολειτουργία του και τη Μεγάλη Δευτέρα οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν από τη διοίκηση της κλωστοϋφαντουργίας ότι ο επενδυτής απέσυρε το ενδιαφέρον του.

Μόνο υποσχέσεις από την κυβέρνηση

Οι εργαζόμενοι προχώρησαν τη Μεγάλη Τρίτη σε έκτακτη γενική συνέλευση προκειμένου να σταθμίσουν τις εξελίξεις και να καθορίσουν τη στάση τους εφεξής. Στα αιτήματά τους είναι, με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις, να διασφαλιστεί ότι δεν θα πλειστηριαστεί κανένα σπίτι απολυμένου και δεν θα μείνει καμία οικογένεια χωρίς ρεύμα και νερό και ο χρόνος της ανεργίας να μετρά ως συντάξιμος. Επίσης, οι εργαζόμενοι ζητούν να καταβληθεί από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) έκτακτο επίδομα 4.000 ευρώ, αίτημα που έχουν καταθέσει εδώ και μήνες. Για το εν λόγω επίδομα είχε υπάρξει συνάντηση ακόμη και με τη γενική γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άννα Στρατινάκη και το θέμα είχε τεθεί ακόμη και στον πρωθυπουργό κατά τη συνομιλία που είχαν μαζί του όταν βρέθηκε προεκλογικά στη Νάουσα. Οι εργαζόμενοι είχαν λάβει μάλιστα υπόσχεση προσωπικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το θέμα θα λυνόταν και θα παρενέβαινε ο ίδιος για να λάβουν το επίδομα οι εργαζόμενοι, αλλά, όπως σχολιάζει δηκτικά ο Π. Κουτσουπιάς, «όσο το είδατε εσείς το είδαμε κι εμείς». Ψήφισμα με τα αιτήματά τους κατέθεσαν την Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι και στη δημοτική Αρχή Νάουσας, η οποία δηλώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό τους.

Πλήγμα για όλη την περιοχή

Πέρα από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι εργαζόμενοι της επιχείρησης εδώ και χρόνια, το επικείμενο λουκέτο αποτελεί ισχυρό πλήγμα για την ευρύτερη περιοχή, όπου προ ετών υπήρχε ισχυρή άνθιση της κλωστοϋφαντουργίας. Μάλιστα, με τους τίτλους τέλους της εταιρείας Βαρβαρέσος μπαίνει ουσιαστικά «ταφόπλακα» στον κλάδο, καθώς ήταν η τελευταία μονάδα κλωστοϋφαντουργίας που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή. Όπως σημειώνει με πικρία ο Π. Κουτσουπιάς, «από τους 3.500 κλωστοϋφαντουργούς που υπήρχαν πριν από μια δεκαπενταετία, είχαμε μείνει μόνο εμείς, και τώρα χάθηκαν κι αυτές οι θέσεις εργασίας».

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μέση Ανατολή: Η Χαμάς δηλώνει έτοιμη για «μακρά μάχη φθοράς» κατά του Ισραήλ

Η Χαμάς δηλώνει έτοιμη για «μακρά μάχη φθοράς» κατά...

Ποιές θα είναι οι συνέπειες με την σταδιακή ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ

*Του Γιώργου Σταθόπουλου - Η φετινή Παγκόσμιας Ημέρα Υγείας...

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκινά το ψηφιακό ξήλωμα της εκπαίδευσης

Με τυμπανοκρουσίες επιχειρεί για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση...

Συμφωνία Πρεσπών και Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν μπορείς να τους κοροϊδεύεις όλους για πάντα

*Γράφει ο Νίκος Λακόπουλος - «Προειδοποίησα τη νέα κυβέρνηση...
Διαφήμιση