Παπαδημούλης: Ερώτηση προς τον SSM της ΕΚΤ για την ψαλίδα επιτοκίων των συστημικών τραπεζών

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ερώτηση προς τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια καταθέσεων και το υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου καθαρό επιτοκιακό περιθώριο κέρδους των ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, «τα καθαρά έσοδα των ελληνικών τραπεζών από τόκους ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ για το πρώτο εννιάμηνο του 2023, με τις ελληνικές τράπεζες να καταλαμβάνουν την τρίτη υψηλότερη θέση ως προς τα επιτοκιακά κέρδη ως ποσοστό επί των λειτουργικών τους εσόδων (79,25% έναντι 60,56% του ευρωπαϊκού μέσου όρου)». Παράλληλα, «το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνεται σε ποσοστό υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (3,20% έναντι 1,56%), ενώ ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις ανέρχεται στο χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ των υπόλοιπων χωρών (59,24% έναντι 104,44% του ευρωπαϊκού μέσου όρου)».

Δεδομένης της αυξημένης κερδοφορίας και ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, ο Έλληνας Αντιπρόεδρος ρωτά τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) αφενός για το «πώς αξιολογεί το γεγονός ότι οι καταθέτες στην Ελλάδα έχουν σημαντικά λιγότερα οφέλη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» και αφετέρου για το «εάν θεωρεί ότι υφίσταται περιθώριο αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων».

Ακολουθεί πλήρης η ερώτηση:

Θέμα: Εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα επιτοκίων καταθέσεων στην Ελλάδα πάρα την αυξημένη κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM)1, τα καθαρά έσοδα των ελληνικών τραπεζών από τόκους ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ για το πρώτο εννιάμηνο του 2023, με τις ελληνικές τράπεζας να καταλαμβάνουν την τρίτη υψηλότερη θέση ως προς τα επιτοκιακά κέρδη ως ποσοστό επί των λειτουργικών τους εσόδων (79,25% έναντι 60,56% του ευρωπαϊκού μέσου όρου). Οι δείκτες φανερώνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες αποθησαυρίζουν τις καταθέσεις καθώς, παρά την άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ, οι αποδόσεις των καταθέσεων παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ενώ οι αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού μετακυλίστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό στους δανειολήπτες. Μάλιστα, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνεται σε ποσοστό υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (3,20% έναντι 1,56%). Παράλληλα, ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις ανέρχεται στο χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ των υπόλοιπων χωρών (59,24% έναντι 104,44% του ευρωπαϊκού μέσου όρου). Την αυξημένη κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, την σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους και την σημαντική υστέρηση του επιπέδου των επιτοκίων καταθέσεων σημειώνει και η Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος2.

Ερωτάται ο SSM:

-Πώς αξιολογεί τo γεγονός ότι οι καταθέτες στην Ελλάδα έχουν σημαντικά λιγότερα οφέλη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο;

-Θεωρεί ότι υφίσταται περιθώριο αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων, δεδομένων των ενισχυμένων δεικτών κερδοφορίας και ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών;

30.01.2024

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τέμπη – Μπάζωμα: Μήνυση 170 πολιτών κατά Μητσοτάκη για ηθική αυτουργία στη συγκάλυψη

Συμπληρωματική μήνυση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για το μπάζωμα στα Τέμπη κατέθεσαν 170 πρόσωπα, συγγενείς θυμάτων...

Γιατί η ΝΔ θέλει να βλέπουμε τις ευρωεκλογές σαν προκριματικές των εθνικών

*Γράφει ο Χαράλαμπος Γεωργούλας - Στις ευρωεκλογές σπάνια τοποθετούνται...

Συνήγοροι οικογένειας Φύσσα: Μέγιστη προσβολή για την κοινωνία η αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Ολόκληρη η δήλωση των συνηγόρων: «Η αποφυλάκιση με χρήση των...
Διαφήμιση