Παγκόσμια ανησυχία για την κρίση ακινήτων στην Κίνα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Ρεπορτάζ του Μπάμπη Μιχάλη –

Εντονο προβληματισμό για την πορεία της κινεζικής οικονομίας που χάνει διαρκώς την αναπτυξιακή της δυναμική προκαλούν στους ξένους παρατηρητές τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα και η παρατεταμένη κρίση του τομέα των ακινήτων.

Η Zhongrong International Trust Co., η οποία παραδοσιακά είχε αρκετά μεγάλη έκθεση σε ακίνητα, δεν κατάφερε να καλύψει τις πληρωμές δεκάδων επενδυτικών προϊόντων της στα τέλη του περασμένου μήνα εγείροντας τις ανησυχίες για κανόνι που ίσως εξελιχθεί σε τσουνάμι.

Ο σκιώδης τραπεζικός τομέας της Κίνας, αξίας 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι περίπου ίσος με το μέγεθος της βρετανικής οικονομίας. Οι ανησυχίες για την υπερβολική έκθεσή του σε ακίνητα και τους κινδύνους που αυτή ενδέχεται να έχει στην ευρύτερη οικονομία έχουν αυξηθεί κάθετα τον τελευταίο χρόνο.

Οι δυτικοί οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι ένα μπαράζ χρεοκοπιών σκιωδών τραπεζών θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις σε οικονομία και επενδυτές που είναι εκτεθειμένοι σε υψηλού ρίσκου και απόδοσης χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Η JP Morgan αύξησε πρόσφατα την εκτίμησή της για τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών εταιρικών ομολόγων υψηλής απόδοσης στις αναδυόμενες αγορές παγκοσμίως στο 9,7% από 6% το 2023.

Επίσης, αύξησε την πρόβλεψή της για τον κίνδυνο χρεοκοπίας για την Ασία στο 10% από 4,1%. Το μεγαλύτερο μέρος της δυσμενούς πρόβλεψης επέδωσε στον τομέα ακινήτων της Κίνας. Η Barclays εν τω μεταξύ ήταν η τελευταία από τις μεγάλες τράπεζες της Δύσης που υποβάθμισε αυτήν την Τρίτη τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Κίνας φέτος σε 4,5% από 4,9%. Οι αιφνιδιαστικές μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας την ίδια μέρα εκτιμάται από αρκετούς οικονομολόγους ότι δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Υποστηρίζουν ότι η πίεση που βιώνουν σε αυτή τη φάση οι καταναλωτές και ορισμένες μικρές επιχειρήσεις είναι τόσο έντονη όσο αυτή που θα βίωναν κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης. Υπογραμμίζουν ενδεικτικά την υψηλή ανεργία στους νέους (21%) και τις αποπληθωριστικές πιέσεις στις τιμές που συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους των εταιριών.

Μέχρι στιγμής, η Κίνα έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να αποφύγει την επέκταση των πιέσεων του χρέους του τομέα των ακινήτων προς τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ο οποίος παραμένει υπό τον αυστηρό έλεγχο της κυβέρνησης. Ωστόσο, τα τεράστια ανοίγματα και οι εικασίες για νέες χρεοκοπίες ενισχύουν τους φόβους μετάδοσης. Στη ζοφερή εικόνα συντελούν και οι τιμές των ακινήτων που υποχώρησαν τον Ιούλιο πρώτη φορά φέτος.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κασσελάκης: Ο ανανεωμένος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλύπτει άνετα όλη την κεντροαριστερά (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνέντευξη στο Euractiv παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, τονίζοντας...

Φτωχότερος ο κόσμος του θεάτρου: Πέθανε η αγαπημένη ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

Η ηθοποιός, Άννα Παναγιωτοπούλου, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία...
Διαφήμιση