Όταν ο Μάνος συνέθετε για τον Τσε

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Έπρεπε να περάσουν περίπου 40 χρόνια έως το 2014 για να ακούσει το ευρύ κοινό δύο υπέροχες μελωδίες του Μάνου Χατζηδάκι. Το μακρινό πια 1975 ο Μάνος Χατζηδάκις αποδέχθηκε την πρόταση να γράψει το soundtrack για την ταινία «Faccia di spia» του Τζουζέπε Φεράρα (στα ελληνικά ο τίτλος αποδόθηκε ως «Το πρόσωπο της κατασκοπίας»), το οποίο παρέμεινε ανέκδοτο. Για την ιστορία, το θέμα της ταινίας είναι τα παιχνίδια συνομωσίας των κέντρων εξουσίας και η φυσική αντίδραση των λαών.

Ο αγαπημένος συνθέτης παρέμεινε στην Ιταλία σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων για να μπορεί να ενσωματώνει στη μουσική του το κλίμα της ταινίας αλλά και αντίστροφα, δημιουργώντας το μουσικό σκηνικό πάνω στο οποίο θα μπορούσε να «χτίσει» τις σκηνές του ο σκηνοθέτης, ο οποίος ακολούθησε επέλεξε τον απόλυτο ρεαλισμό όπως αποδιδόταν στο σενάριο. Δηλαδή, συνδύασε τις σκηνές μυθοπλασίας με υλικό της εποχής που ταίριαζε στο θέμα της ταινίας.

Σημαντική ψηφίδα αυτού του υλικού ήταν , μεταξύ άλλων, και πλάνα από τον Τσε Γκεβάρα. Το σύμβολο της παγκόσμιας επανάστασης δεν μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο τον Μάνο Χατζηδάκι, που δύο από τις συνθέσεις του αναφέρονται στον Τσε Γκεβάρα -«The ballad of Che», «Requiem for Che»-, ενώ και κάποιες ακόμη σε θέματα που σχετίζονται με τη δράση του «θρύλου» της κουβανικής επανάστασης ή των αντιπάλων του που τον κυνήγησαν έως τον θάνατό του στη Βολιβία.

Η σουίτα «The ballad of Che», είναι μια σύνθεση των κατεξοχήν συμφωνικών χατζηδακικών μουσικών χαρακτηριστικών, που ανταποκρίνεται πλήρως στο ρόλο μιας μουσικής για ταινία αλλά και αποδίδοντας με μυσταγωγικό ύφος τον αρμόζοντα σεβασμό στην ιστορία του Ψυχρού Πολέμου και γενικότερα του 20ο΄που αιώνα, που μια από τις εμβληματικές της μορφές, ανεξαρτήτως ιδεολογικής σύμπλευσης ή όχι. ήταν ο Τσε Γκεβάρα

Στην ορχήστρα που διηύθυνε ο Μάνος Χατζιδάκις συμμετέχουν κορυφαίοι έλληνες μουσικοί της εποχής, μεταξύ των οποίων οι: Νίκος Γκίνος (κλαρινέτο), Βαγγέλης Σκούρας (κόρνο), Σωκράτης Άνθης (τρομπέτα), Νίκος & Γεράσιμος Λαβράνος (κρουστά), Βασίλης Τενίδης (κιθάρα), Σωτήρης Ταχιάτης (βιολοντσέλο), Ανδρέας Ροδουσάκης (κοντραμπάσο), Αλίκη Κρίθαρη (άρπα), Δημήτρης Βράσκος (βιολί, μαντολίνο), Τάσος Διακογιώργης (σαντούρι).

Το έργο, μάλιστα, είναι αφιερωμένο στον νεαρότατο τότε συνεργάτη του συνθέτη Νίκο Κυπουργό.

*

*Του Δημήτρη Στεμπίλη στο ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ιδιωτικοποιούν το νερό / Γιατί κάνουν μόνο μπίζνες και βόλεμα συμφερόντων που υπηρετούν

Πώς έχει γίνει μέχρι τώρα η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του...

Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια της Αμερικής;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...
Διαφήμιση