Οι αγρότες βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους – Επί ποδός για μαζικές κινητοποιήσεις

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Στους δρόμους βγαίνουν και σήμερα αγρότες, και συγκεκριμένα οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας, ενώ τη σκυτάλη παίρνουν την ερχόμενη εβδομάδα οι παραγωγοί με δενδρώδεις καλλιέργειες. Και έπεται συνέχεια, καθώς προγραμματίζονται συσκέψεις και συνελεύσεις προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για μαζικές πανελλαδικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί πανελλαδική κινητοποίηση των ελαιοπαραγωγών στις έδρες όλων των περιφερειών της χώρας με βασικό αίτημα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και την καταβολή αποζημίωσης 200 ευρώ/στρέμμα λόγω ακαρπίας, όπως αποφάσισαν παραγωγοί από διάφορες περιοχές σε όλη την Ελλάδα (Λακωνία, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία κ.λπ.), που συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη στη Σκάλα Αταλάντης στις 26 Νοεμβρίου. Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε η ανάγκη συντονισμού με συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους για κοινές διεκδικήσεις ως προς τα ευρύτερα προβλήματα που συνδέονται με την επιβίωση του αγροτικού κόσμου. Τη συμμετοχή τους έχουν ήδη αναγγείλει οι αγροτικοί σύλλογοι Μαγνησίας, Λέσβου, Χανίων, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Ηρακλείου, Πρέβεζας, Λακωνίας.

Την ερχόμενη Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική κινητοποίηση με τρακτέρ στις περιοχές με δενδρώδεις καλλιέργειες (μήλα, κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια, κεράσια κ.λπ.). Η πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με πολύ μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων, συνεταιρισμών και αγροτών από τις περιοχές με τις συγκεκριμένες καλλιέργειες έλαβε τη σχετική απόφαση. Οι καλλιεργητές διαμαρτύρονται για την απώλεια εισοδήματός τους εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής από ασθένειες και φυσικές καταστροφές.

Στην προχθεσινή μαζική σύσκεψη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Αγροτών Λάρισας αποφασίστηκε να βγουν τρακτέρ στον κόμβο Πλατύκαμπου στις 13/12. Συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε σχέση με τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία με τα πλημμυρισμένα χωράφια στην πρώην λίμνη Κάρλα και ειδικότερα η απώλεια παραγωγής σε όλα τα προϊόντα, οι χαμηλές αποζημιώσεις που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, καθώς και το ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ουσιαστικές απαντήσεις σε δίκαια αιτήματά τους, όπως χρονοδιάγραμμα και έργα για τον αποστραγγισμό των περιοχών που έχουν πληγεί, αποζημιώσεις με βάση το 100% της πραγματικής ζημιάς, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος κ.λπ. Αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση εντός της επόμενης εβδομάδας με κυβερνητικό κλιμάκιο ώστε να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Θυμίζουμε ότι μεγάλη ήταν η κινητοποίηση την περασμένη Κυριακή και των αγροτών-αμπελουργών σε περιοχές της χώρας όπου παράγονται αμπελοοινικά προϊόντα. Στο επίκεντρο των αιτημάτων βρέθηκαν η αναπλήρωση του εισοδήματος λόγω μειωμένης παραγωγής που προκάλεσε ο περονόσπορος, η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια παραγωγής.

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου αναμένεται μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη Λάρισα, όπου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για συντονισμένες πανελλαδικές κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Γ. Τσίπρας: Αν δεν έχουμε συνεννόηση με Κασσελάκη, να βρούμε ένα άλλο πρόσωπο

Ο Γιώργος Τσίπρας έθεσε δημόσια θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο διευθυντής της ΚΟ...

Μητσοτάκης άθλια ψευδόμενος στη συνάντηση με την Μέτσολα

Σε άθλια ψευδολογία επιδόθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια...

Εξεταστική για Τέμπη: Αποχώρησε η αντιπολίτευση καταγγέλλοντας τη ΝΔ για συγκάληψη

Αποχώρησαν από την Εξεταστική ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας την...
Διαφήμιση