Ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα ανοίξει τα χαρτιά του για εκλογικό νόμο

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή συνέντευξη Τύπου (1 μ.μ.) του πρωθυπουργού στη Διεθνή  Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς θα ανοίξει τα χαρτιά του για τον εκλογικό νόμο, ενώ θα κληθεί να δώσει απαντήσεις στο σκέλος των υποκλοπών και της ενεργειακής ακρίβειας. Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει σε περίπου 45 δημοσιογραφικά ερωτήματα σύμφωνα με το γαλάζιο επικοινωνιακό επιτελείο. Σε μια συγκυρία, εντούτοις, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά φέρεται να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο απώλειας της απλόχερης στήριξης από επιχειρηματικά -και άλλα- κέντρα εξουσίας, τα βλέμματα θα εστιάσουν και στα ερωτήματα που θα πραγματοποιήσουν οι απεσταλμένοι κάποιων μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών. Η υπόθεση των υποκλοπών άλλωστε, που πυροδότησε πληθώρα εναλλακτικών κυβερνητικών σεναρίων χωρίς τον Κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό, αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Αναμένονται υπεκφυγές για τις υποκλοπές

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ο Κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στο μοτίβο ότι θα ριχθεί άπλετο φως στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι η γαλάζια πλειοψηφία της Εξεταστικής προχώρησε στον αποκλεισμό κρίσιμων μαρτύρων -που πρότειναν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης-, ενώ τα πρακτικά δεν θα διανέμονται στους βουλευτές-μέλη της. Παράλληλα, η Ντ. Μπακογιάννη έχει δηλώσει ότι όποιος πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ μιλήσει για τις παρακολουθήσεις «θα πάει δέκα χρόνια φυλακή».

Ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να κατηγορήσει την αντιπολίτευση πως σκοπεύει να καλλιεργήσει κλίμα πόλωσης και διχασμού και να ταυτίσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ώστε να επαναπροσεγγίσει τμήματα του πολιτικού Κέντρου.

Αντιφατικές εισηγήσεις για αλλαγή εκλογικού νόμου

Οπως έχει γράψει η ΑΥΓΗ, ο Κ. Μητσοτάκης δέχεται πλέον αντικρουόμενες εισηγήσεις για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το σχετικό παράθυρο που άλλαξαν οι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επισείουν τον κίνδυνο να μετατραπεί σε μπούμερανγκ για την παράταξη μια αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου, το οποίο ψήφισε η Ν.Δ. με την Ελληνική Λύση και ακόμα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή. Στη ζυγαριά του Μαξίμου έχει τεθεί και η αρθρογραφία μερίδας του φιλοκυβερνητικού Τύπου (Καθημερινή) που λαμβάνει αποστάσεις από τον σχεδιασμό που αφορά τη μείωση του πήχη της αυτοδυναμίας. Η πλειονότητα των ενοίκων του Μαξίμου, εντούτοις, υποστηρίζει την επιλογή τής επαναφοράς του νόμου Παυλόπουλου χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ανάγκη διασφάλισης της κυβερνητικής σταθερότητας. O κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει καλέσει να μην προεξοφλεί κανείς τις απόψεις του πρωθυπουργού προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Σταν Γκρίνμπεργκ: Οχι στην αλλαγή του εκλογικού νόμου

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ieidiseis, ο Αμερικανός επικοινωνιολόγος του πρωθυπουργού Σταν Γκρίνμπεργκ επιμένει σταθερά σε δύο «όχι»: ούτε αλλαγή του εκλογικού νόμου, ούτε πρόωρες εκλογές. Γιατί και οι δύο κινήσεις, επισημαίνει, θα δείξουν αδυναμία, ηττοπάθεια και πανικό, ενώ θα «στραπατσάρουν» και το προφίλ του. Η τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη έναντι της φημολογίας περί σχεδιασμού για μετεκλογική κυβερνητική σύμπλευση με την Ελληνική Λύση αναμένεται επίσης με ενδιαφέρον. Ο Κυριάκος Βελόπουλος, σε πρόσφατη τοποθέτησή του στη Βουλή, διέψευσε τα σχετικά δημοσιεύματα.

Εκλογές το 2023

Ο πρωθυπουργός, πάντως, εισακούγοντας τον σύμβουλό του, θα επαναλάβει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Σε σχετική δήλωση προχώρησε χθες ο Γιάννης Οικονόμου με την επισήμανση ότι «τον εκλογικό χρόνο δεν τον αντιμετωπίζουμε ούτε με όρους αιφνιδιασμού, ούτε με όρους μικροκομματικών παιχνιδιών».

*Του Κώστα Σαββόπουλου στο avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ: Θεωρίες συνωμοσίας; Όχι ακριβώς πια

*Του Θέμη Τζήμα - Πριν κάποιο καιρό είχαμε γράψει...

Ο Μητσοτάκης λέει αντίο στην αυτοδυναμία, κρίσιμη η εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ…

*Γράφει ο Γιώργος; Καρελιάς - Το πολιτικό τοπίο μετά...
Διαφήμιση