Ο Κασσελάκης ακυρώνει τον… Κασσελάκη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*του Γεράσιμου Λιβιτσάνου –

Είναι γνωστά πλέον στο πανελλήνιο τα χαρακτηριστικά του Στέφανου Κασσελάκη, που τον διευκόλυναν να κατορθώσει μια εντυπωσιακή είσοδο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Εστιάζονται κατά κύριο λόγο στην επικοινωνιακή πλευρά της παρουσίας του. Επίσης γίνονται αντιληπτά σε συνδυασμό με την αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ που δημιούργησε σε ένα τμήμα των ψηφοφόρων του την προσδοκία μιας «νέας» κατάστασης στο κόμμα όπως και την άμεση, ει δυνατόν, ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών.

Παρόλα αυτά ένας επίδοξος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντικειμενικά κρινεται τόσο για τις πολιτικές του προτάσεις του όσο και για το στελεχιακό δυναμικό, το οποίο φαίνεται να επιλέγει για την υλοποίηση τους. Από αυτή την οπτική η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη δείχνει να παρουσιάζει κάποιες κραυγαλέες αντιφάσεις. Τέτοιες που να τροφοδοτούν την εσωκομματική κριτική για ένα εσκεμμένα θολό στίγμα στις προτεραιότητές του.

Ας δούμε ενδεικτικά κάποιες από αυτές:

Ο Στέφανος Κασσελάκης προτάσσει έντονα στην προεκλογική του καμπάνια την δικαιωματική ατζέντα. Γεγονός που είναι αναμφισβήτητα θετικό και σίγουρα δεδομένο για έναν σύγχρονο πολιτικό. Ιδίως από την στιγμή που είναι εμφανές πως τα ζητήματα αυτά διχάζουν έντονα το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατία όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παραπέμψει στις καλένδες την εξαγγελία του για νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών φοβούμενος μια κοινοβουλευτική ήττα από την ίδια του την παράταξη. Το γεγονός όμως αυτό φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με το ότι ένας από τους ακραιφνείς υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του, είναι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ένα πολιτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που τον Απρίλιο του 2019 δεν είχε διστάσει -προκειμένου να ενισχύσει την υποψηφιότητά του για την Ευρωβουλή – να φωτογραφηθεί με τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο. Δηλαδή το πρόσωπο που είχε καταγγείλει πολλάκις τον τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ως «Άθεο», «Αντίχριστο» και «Αστεφάνωτο».

Επίσης ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει έντονα το «πατριωτικό» στοιχείο. Χρησιμοποιώντας μάλιστα την συγκεκριμένη λέξη ως επίθετο για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζεται. Μια θέση που υπογραμμίζεται από την παρουσία του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη στον στενό πολιτικό του κύκλο. Την ίδια στιγμή όμως προκρίνει την θέση υπέρ της δημιουργίας μισθοφορικού στρατού την οποία προσδιορίζει ως «έναν στόχο για την πρώτη γραμμή της φύλαξης». Η πρόταση αυτή είναι εκ πρώτης όψεως και εξ’ ορισμού δημοφιλής, όπως άλλωστε και οτιδήποτε προσομοιάζει με κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας. Επίσης συνιστά μια αντίληψη που ισχύει κατά κύριο λόγο πέραν του Ατλαντικού. Όμως αποτελεί ερώτημα κατά πόσο είναι συμβατή με μια κλασσική (καλώς εννοούμενη) «πατριωτική» προσέγγιση αφού αντικειμενικά αποστερεί την σύνδεση του λαϊκού στοιχείου με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στα ζητήματα αυτά ο πολιτικός του λόγος του Στέφανου Κασσελάκη δείχνει να αυτό-αναιρείται εκ νέου μια και παράλληλα προκρίνει μέτρα συνολικής στρατιωτικοποίησης της κοινωνίας. Προτείνοντας την «κοινωνική θητεία για όλους και για όλες», δηλαδή την στράτευση και των γυναικών. Μία αντίληψη που απαντάται κυρίως στο Ισραήλ και καταφανώς παρουσιάζει αναντιστοιχία με το συνολικό ελευθεριακό προφίλ του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει αντίθετος στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, υποστηρίζοντας μάλιστα πως «άμα η χώρα έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια αύριο, ξέρετε πολύ καλά τι θα γίνει, θα είναι μία χώρα δύο ταχυτήτων». Την ίδια στιγμή όμως ένα από τα στελέχη που βρέθηκαν πρώτα- πρώτα την Κυριακή το βράδυ έξω από τα γραφεία της Κουμουνδούρου για να πανηγυρίσουν την εκλογική του επιτυχία ήταν ο βουλευτής Κιλκίς, Πέτρος Παππάς. Ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσφατα τάχθηκε υπέρ της επαναδιατύπωσης του Άρθρου 16 του συντάγματος ενώ εμφανίστηκε θετικός για τα μη κρατικά πανεπιστήμια λέγοντας για τον ΣΥΡΙΖΑ πως «πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε αυτή την υποκριτική στάση».

Στα στελέχη που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη καταγράφονται επίσης η Χαρά Καφαντάρη, η Θοδώρα Τζάκρη, ο Γιώργος Τσίπρας κ.α. Όμως δεν μπορεί παρά να γίνει ειδική μνεία στον Παύλο Πολλάκη μια και ο βουλευτής Χανίων αποτέλεσε την πιο «βαριά» υπογραφή όταν ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε την υποψηφιότητά του. Η αντίφαση που εντοπίζεται εδώ αφορά το ύφος του πολιτικού λόγου. Μια και ο Στέφανος Κασσελάκης κάθε άλλο παρά φαίνεται να ενστερνίζεται τις έντονες εκφράσεις που κατά καιρούς χρησιμοποιεί ο Παύλος Πολλάκης. Παρόλα αυτά στα κείμενα των ομιλιών του μπορεί κανείς να εντοπίσει πολλές από τις απόψεις του βουλευτή Χανίων. Ιδίως αυτές που σχετίζονται με την έκφραση οργής για την λειτουργία της δικαιοσύνης και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Παράλληλα όμως ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να ενσωματώνει μια από τις βασικές αντιλήψεις που έχει εισάγει ο Παύλος Πολλάκης στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και αρκετά χρόνια: Την προαγωγή της, ηθικού χαρακτήρα, αντίθεσης ανάμεσα σε «διεφθαρμένους και αδιάφθορους» προκειμένου αυτή σταδιακά να αντικαταστήσει (και όχι να συνυπάρχει αιτιοκρατικά με) την αμιγώς πολιτική αντίθεση ανάμεσα σε «δεξιά και αριστερά». Ένα στοιχείο που διαπνέει συνολικά τον πολιτικό λόγο του υποψήφιου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: news247.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το κρίσιμο Σαββατοκύριακο των Προέδρων

*Του Θέμη Τζήμα - Το Σαββατοκύριακο αυτό τυγχάνει να...

Η πρόταση Κασσελάκη για….. ΣΥΡΙΖΑ Α.Ε.

*Γράφει ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος - Πλήρη κατάργηση των έως...

ΣΥΡΙΖΑ: Παρεμβάσεις αλλά και σφοδρή κριτική στον Κασσελάκη για τη νέα δομή του κόμματος

*Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου - Αντικείμενο σφοδρής κριτικής από το...
Διαφήμιση