Ο φερόμενος «εγκέφαλος της συμμορίας» στο Ευρωκοινοβούλιο και άλλοι εμπλεκόμενοι

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Στην έρευνα για πιθανή διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι Βέλγοι ερευνητές υποθέτουν ότι ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Pier Antonio Panzeri (S&D) είναι ο επικεφαλής της «ορχήστρας». Τα βελγικά ΜΜΕ Knack και Le Soir αναφέρουν ότι οι πληροφορία τους έρχεται από καλά ενημερωμένες πηγές. Ο Panzeri συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής και προσήχθη για ανάκριση.

Η είδηση ​που έσκασε σα βόμβα στα θεμέλια του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο το πρωί της Παρασκευής αφορά σε έρευνα του ομοσπονδιακού εισαγγελέα για πιθανή διαφθορά στο ευρωπαϊκό , στο πλαίσιο της οποίας Βέλγοι ερευνητές πραγματοποίησαν 16 έρευνες σε σπίτια. Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν και προσήχθησαν για ανάκριση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Knack, οι ερευνητές βρήκαν περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά σε έναν από αυτούς τους τέσσερις – τον ​​Ιταλό πολιτικό Pier Antonio Panzeri, 67 ετών. Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τη σύζυγο και την κόρη του Panzeri εκτελέστηκε στην επαρχία του Μπέργκαμο.

Knack και Le Soir έμαθαν από καλά πληροφορημένες πηγές ότι ο Panzeri είναι ο κύριος στόχος των ερευνητών. Υποθέτουν ότι είναι ο «αρχηγός της ορχήστρας» και ερευνούν εάν, κατόπιν αιτήματος του Κατάρ, δίνει οδηγίες στους βοηθούς των ευρωβουλευτών τι να κάνουν.

Ποιος είναι ο Panzeri;

Ο Panzeri είναι μέλος του ιταλικού πολιτικού κόμματος Articulo Uno – το οποίο αποσχίστηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα το 2017. Από το 2004 έως το 2019, ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).

Το 2017, διατάχθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου να επιστρέψει στο Ευρωκοινοβούλιο 83.764 ευρώ από έξοδα που είχε δηλώσει, μετά από έρευνα που είχε ξεκινήσει το 2009 από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για παραβάσεις των κανόνων για την επιστροφή των εξόδων των ευρωβουλευτών.

Από το 2014, ο Panzeri υπηρετούσε στην Υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DROI). Την περίοδο 2017-2019 ήταν μάλιστα και πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής. Υπό την ιδιότητά του αυτή, δήλωσε τον Απρίλιο του 2019, σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης στη Ντόχα, ότι το Κατάρ έγινε σημείο αναφοράς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποδείκνυε συνεχώς ότι ήταν στο σωστό δρόμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες των δύο ΜΜΕ, ερευνήθηκε και το γραφείο της «Fight Impunity». Αν και επικοινώνησαν με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό για σχόλιο, δεν έλαβαν καμία απάντηση.

Τo «who is who» της «Fight Impunity»

Η Fight Impunity ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 από τον Antonio Panzeri. Αφού διετέλεσε γραμματέας του Εργατικού Επιμελητηρίου του Μιλάνου για μεγάλο χρονικό διάστημα, από το 1995 έως το 2003, ο Panzeri ήταν  ευρωβουλευτής από το 2004 μέχρι το 2019.

Μόλις έφυγε από το Επιμελητήριο, όπου διακρίθηκε μεταξύ άλλων για τη δέσμευσή του στα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα για τις έρευνες του σχετικά με τη δολοφονία του ερευνητή Giulio Regeni στην Αίγυπτο, ο Panzeri ίδρυσε την Fight Impunity στις Βρυξέλλες, μη κερδοσκοπική οργάνωση που μαχόταν «κατά της ατιμωρησίας» των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το συμβούλιο των επίτιμων μελών της ΜΚΟ, με την έδρα της όχι μακριά από την Αμερικανική Πρεσβεία, τη μόνιμη αποστολή στις Βρυξέλλες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το βελγικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, αποτελείται από ιδιαίτερα σημαντικές προσωπικότητες.

Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΜΚΟ, είναι η Emma Bonino, πρώην υπουργός και Ευρωπαία  Επίτροπος, και η Federica Mogherini, πρώην υπουργός Εξωτερικών και ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., καθώς και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρώην Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρώπης και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ. Ο Denis Mukwege, ένας Κονγκολέζος γυναικολόγος που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2018, είναι επίσης επίτιμο μέλος της Fight Impunity.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, οι περισσότεροι από τους παραπάνω παραιτήθηκαν χθες από το Δ.Σ. της ΜΚΟ μόλις έγινε γνωστή η υπόθεση με τις έρευνες περί χρηματισμού Ευρωπαίων αξιωματούχων από το Κατάρ. 

Τα Συνδικάτα

Εκτός από τον Παντζέρι, το πρωί του Σαββάτου οι βελγικές αρχές ανέκριναν και τον Ιταλό συνδικαλιστή Λούκα Βισεντίνι, 53 ετών, που ζει στις Βρυξέλλες.

Το 2011 έγινε γραμματέας της ETUC, της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Τον περασμένο μήνα στη Μελβούρνη, εξελέγη γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), μιας οργάνωσης με 200 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Swissinfo, η ITUC ήταν «πρόβλημα για το Κατάρ», καθώς είχε επανειλημμένα υποβάλει ερωτήματα και ενστάσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ.

Στα τέλη Οκτωβρίου, ο Βισεντίνι συναντήθηκε με τον Υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλ Μάρρι.

Knack και Le Soir επικοινώνησαν με την ITUC για σχολιασμό των εξελίξεων, χωρίς να λάβουν απάντηση, όπως επίσης συνέβη και με την πρεσβεία του Κατάρ στο Βέλγιο.

Φυσικά, το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους τους εμπλεκόμενους, έως ότου ο δικαστής αποφασίσει διαφορετικά, καταλήγουν τα δύο βελγικά ΜΜΕ.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τα 6 “κόλπα” της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους αριθμούς στον προϋπολογισμό του 2025

*Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου - Σε ένα 5ήμερο δημιουργίας εντυπώσεων...

Απόφαση κόλαφος του Αρείου Πάγου για τη Marfin – Ρίχνει ευθύνη στην τράπεζα για τους 3 νεκρούς

Με απόφαση-«βόμβα» ο Άρειος Πάγος καταλογίζει για πρώτη φορά ευθύνες...

Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και η κοινωνία τον θέλει ξανά αξιωματική αντιπολίτευση (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για όσους τον αισθάνονται κόμμα τους,...

ΠΑΣΟΚ: Σε θέση μάχης για τον προϋπολογισμό – Στόχος η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης

*Τπυ Γεράσιμου Λιβιτσάνου - Στον ρυθμό της πολιτικής σύγκρουσης Μητσοτάκη-...
Διαφήμιση