Ο χάρτης των «φυλών» του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τη μάχη του Συνεδρίου

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Φοίβου Κλαυδιανού –

Σε θέση μάχης ενόψει του Έκτακτου Συνεδρίου του κόμματος στις 22-25 Φλεβάρη παρατάσσονται όλες οι φυλές του ΣΥΡΙΖΑ, με την ένταση των τελευταίων ημερών να χτυπά κόκκινο και τις Οργανώσεις Μελών να εκλέγουν συνέδρους το Σαββατοκύριακο που διανύουμε μέσα σε δηλητηριώδες κλίμα.

Σε αυτό το Συνέδριο δεν διακυβεύεται η πολιτική στρατηγική που θα ακολουθήσει η Κουμουνδούρου τα επόμενα χρόνια, καθώς κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει πια τόσο μακροπρόθεσμα σχέδια, αλλά το ποιος θα έχει την εξουσία.

Και αυτό, διότι, τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος και ο τρόπος που κρατά το τιμόνι ο Στέφανος Κασσελάκης, έχουν οδηγήσει την πλειονότητα των κορυφαίων στελεχών στο να επιδιώκουν την αντικατάσταση του μετά τις ευρωεκλογές, στις οποίες δεν αναμένονται ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα.

Χωρίς ενιαία ατζέντα

Στο προσεχές συνέδριο, λοιπόν, αναμένεται να κυριαρχήσει όσο ποτέ η ίντριγκα, καθώς στον προσυνεδριακό διάλογος που προηγήθηκε αυτή την περίοδο, η συζήτηση επί του πολιτικού, του προγραμματικού και του ιδεολογικού ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.

Φημολογία υπάρχει για κάποιον αιφνιδιασμό που ετοιμάζεται στην ατζέντα από τον κύριο Κασσελάκη, ενώ την πρόταση τους για μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ από την Ευρωπαϊκή Αριστερά στους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες θα επαναφέρουν οι Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Κώστας Ζαχαριάδης. Επίσης, από την πλευρά του Χρήστου Σπίρτζη θα τεθεί προς συζήτηση η θεματολογία της ευρωπαϊκής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών.

Με αυτά τα δεδομένα, η εικόνα στην Κουμουνδούρου μοιάζει αρκετά με μια κατάσταση γενικευμένου πολέμου όλων εναντίων όλων, αν και το τελευταίο διάστημα και ενόψει του συνεδρίου άρχισαν οι ζυμώσεις για τη δημιουργία ευρύτερων στρατοπέδων.

Το Κασσελακικό στρατόπεδο

Καταρχάς, ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να έχει χάσει, όχι μόνο του δύο βασικούς του πολιτικούς συμμάχους, δηλαδή τον Παύλο Πολάκη και τον Νίκο Παππά, αλλά και ένα μέρος των στελεχών στα οποία είχε αναθέσει θέσεις ευθύνης.

Ωστόσο, ακόμη έχει αίγλη σε μεγάλο μέρος της βάση του κόμματος, η οποία αποτελεί και το βασικότερο όπλο του.

Μανώλης Καπνισάκης και Μάρκος Χατζησάββας εμφανίζονται να είναι αυτή τη στιγμή τα πιο στενά πρόσωπα του περιβάλλοντος του, με τον πρώτο να προσπαθεί ανά περιόδους να λειτουργήσει και έως γεφυροποιός στις σχέσεις που προέδρου με τον Παύλο Πολάκη, προσπάθεια που φαίνεται να έχει τιναχτεί στον αέρα.

Επίσης, οι Παναγιώτης Ρήγας, Νίκος Σκορίνης και Γιάννης Βουλγαράκης ανήκουν στα πρόσωπα που στηρίζουν τον κύριο Κασσελάκη, ενώ η Δώρα Αυγέρη και η Θεοδώρα Τζάκρη θεωρούνται λοχαγοί του, αν και ανά περιόδους δημιουργούνται μαζί τους τριβές.

Ο μοναχικός λύκος Πολάκης

Ισχυρή δημοφιλία στη βάση χαίρει και ο Παύλος Πολάκης, αλλά ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει έντονο εκνευρισμό στον πρόεδρο και στα περισσότερα από τα υπόλοιπα στελέχη και μάλιστα για μια σειρά από λόγους.

Ο πιο πρόσφατος από αυτούς το σπάσιμο της κομματικής γραμμής στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, στάση για την οποία είχε προειδοποιηθεί ότι θα έχει “συνέπειες”, από τον Στέφανο Κασσελάκη, χωρίς να αποκλείεται αυτές να είναι ιδιαίτερα σκληρές.

Από την άλλη πλευρά, από ορισμένους επίσης δεν αποκλείεται η πολύ έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανδρών να μετατραπεί ξανά σε συμμαχία σκοπιμοτήτων στο μέλλον.

Τεμπονέρας, ο βασικός φανερός αντίπαλος Κασσελάκη

Το βασικό αντιπολιτευτικό δέος στον Στέφανο Κασσελάκη αποτελεί μέχρι τώρα ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος ωστόσο δεν έχει εξασφαλίσει τη συμμαχία άλλων ισχυρών προσώπων του κόμματος, αν και αναπτύσσει όλο και περισσότερες επαφές.

Και αυτός χαίρει δημοφιλίας στη βάση του κόμματος, μολονότι το τελευταίο διάστημα δεν είναι εύκολη η ισορροπία μεταξύ της κριτικής που κάνει στον κύριο Κασσελάκη και στην κριτική που δέχεται ότι δεν στηρίζει επαρκώς την πορεία του κόμματος προς τις ευρωεκλογές.

Όπως αποδείχθηκε με την πρόσφατη συνάντηση τους, οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα είναι αρκετά κοντινές, κάτι που ενδεχομένως να παίξει θετικό ρόλο στην προσπάθεια του για αναζήτηση συμμαχιών την κρίσιμη περίοδο που θα ανοίξει ζήτημα ηγεσίας.

Κοντά στον κύριο Τεμπονέρα βρίσκονται οι προερχόεμενοι από το ΠΑΣΟΚ Αντώνης Κοτσακάς και Χάρης Τσιόκας, καθώς και ο Χρήστος Λαμπρίδης.

Κινητικότητα Παππά στο παρασκήνιο

Υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος αμέσως μετά τις ευρωεκλογές φαίνεται ότι σχεδιάζει να θέσει και ο Νίκος Παππάς, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες επισημαίνουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις όλο και πιο τολμηρά στελέχη της Κίνησης Μελών που τον στηρίζει.

Προς το παρόν, ο κύριος Παππάς κινείται πολύ προσεκτικά σε δημόσιο επίπεδο ή ακόμη και στις συνεδριάσεις των οργάνων του κόμματος, έχοντας άλλωστε το αρνητικό δεδομένο ότι ήταν αυτός που έκρινε αποφασιστικά τη μάχη για την προεδρία του κόμματος τον Σεπτέμβρη με τη στήριξη που έδωσε στον κύριο Κασσελάκη.

Κοντά στον Νίκο Παππά φέρονται να βρίσκονται οι Άγγελος Τόλκας, Ρένα Δούρου, Γιώργος Τσίπρας και Γιάννης Μουζάλας.

Ο Χρήστος Σπίρτζη βρίσκεται μεν σε επαφή με τον κύριο Παππά, ωστόσο κινείται σε πολύ πιο κριτική στάση έναντι του προέδρου.

Ο θεσμικός Φάμελλος

Πέρα από τους κύριους Παππά και Τεμπονέρα, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο άλλο πρόσωπο που να εκφράζει φιλοδοξία να αμφισβητήσει προσωπικά μετά τις ευρωεκλογές τον κύριο Κασσελάκη.

Μπορεί, ωστόσο, να προκύψει στην πορεία κάποιο, όπως για παράδειγμα ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος πάντως κινείται ιδιαίτερα προσεκτικά επιλέγοντας να ασκεί με θεσμικό τρόπο τα καθήκοντα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Βαθαίνει η συνεννόηση του μεσαίου χώρου

Στον χώρο ανάμεσα σε Τεμπονέρα και Παππά έχουν διαμορφωθεί δύο ομάδες, οι οποίες βρίσκονται σε επικοινωνία μεταξύ τους και έχουν διαύλους επικοινωνίας με τον κύριο Τεμπονέρα, αλλά δεν έχουν διαλέξει ακόμη πλευρά, μολονότι πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι επίσης θα επιδιώξουν την αντικατάσταση του Στέφανου Κασσελακη μετά τις ευρωεκλογές.

Ορισμένοι φέρονται να πιέζουν την Όλγα Γεροβασίλη να δεχθεί ρόλο μεταβατικού προέδρου, ώστε να διασφαλιστεί η απομάκρυνση Κασσελάκη χωρίς να διασπαστούν οι δυνάμεις ανάμεσα σε υποψήφιους αντικαταστάτες του.

Ραγκούσης – ΔΗΜΑΡ

Η πρώτη από αυτές είναι προερχόμενων στελεχών κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ, όπως οι Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, οι οποίοι στέκονται αρκετά αντιπολιτευτικά απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη.

Σε συνεννόηση μαζί τους βρίσκονται οι Στέργιος Καλπάκης, Σπύρος Δανέλλης, Παναγιώτης Παναγιώτου και Μαρία Ρεπούση.

Η Τσιπρική φρουρά

Η δεύτερη ομάδα είναι της παλιάς προεδρικής φρουράς των Όλγα Γεροβασίλη και Αλέκου Φλαμπουράρη, οι οποίοι παραμένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη σε στενή επαφή με τον πρώην πρωθυπουργό.

Κοντά σε αυτούς βρίσκονται και οι Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κώστας Ζαχαριάδης και Διονύσης Καλαματιανός, οι οποίοι πάντως διατηρούν εξίσου στενές επαφές και με την ομάδα Θεοχαροπούλου-Ραγκουση.

Πηγή: dnews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κασσελάκης: Ο ανανεωμένος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλύπτει άνετα όλη την κεντροαριστερά (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνέντευξη στο Euractiv παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, τονίζοντας...

Φτωχότερος ο κόσμος του θεάτρου: Πέθανε η αγαπημένη ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

Η ηθοποιός, Άννα Παναγιωτοπούλου, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία...
Διαφήμιση