Νέα Αριστερά: «ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στήριξαν ξανά την επικίνδυνη εξωτερική πολιτική της Ν.Δ.»

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Για ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας σε «επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς» κάνει λόγο η Νέα Αριστερά. Αφορμή το γεγονός ότι η κυβέρνηση «προχωρά στην κύρωση των δυο στρατιωτικών συμφωνιών με την Σαουδική Αραβία», τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται «και το ρήγμα Μόσχας – ΝΑΤΟ βαθαίνει, απειλώντας την σταθερότητα και την ειρήνη στην Ευρώπη και η γενοκτονία στην Παλαιστίνη και το διαρκές έγκλημα πολέμου που διαπράττει το Ισραήλ δεν έχουν ορατό τέλος».

Η Νέα Αριστερά εξαπολύει βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως τα δύο κόμματα στηρίζουν τα εν λόγω σχέδια της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «οι στρατιωτικές συμφωνίες με ένα καθεστώς που παίζει συγκεκριμένο ρόλο για τα Αμερικανικά και ΝΑΤΟικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή, με ένα καθεστώς που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποσταθεροποίηση και στον πόλεμο στην Υεμένη απλώς εμπλέκουν ακόμα βαθύτερα την χώρα μας σε επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς. Κάτι που δυστυχώς γίνεται και με την  υπογραφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – και φυσικά του ΠΑΣΟΚ- ακόμα μια φορά έδωσαν τη στήριξη τους στην επικίνδυνη εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Το ίδιο έπραξαν με την ψήφο τους στις δαπάνες των υπερεξοπλισμών και στην αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά θάλασσα».

«Η μετάλλαξη του κόμματος Κασσελάκη ολοκληρώνεται» τονίζει η Νέα Αριστερά και προσθέτει: «Για τους αριστερούς, προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες σε Ελλάδα και Ευρώπη, το ζήτημα της Ειρήνης αποτελεί κεντρική διαχωριστική γραμμή με τις φιλοπόλεμες δυνάμεις της δεξιάς και της ακροδεξιάς. Αδιαπραγμάτευτα απέναντι στους πολεμικούς σχεδιασμούς, αδιαπραγμάτευτα με την ειρήνη».

Η διαδικασία στη Βουλή

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής τα σχέδια νόμου: «Κύρωση της Διευθέτησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με το καθεστώς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο έδαφος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας» και «Κύρωση της Συμφωνίας Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας».

Υπέρ των νομοσχεδίων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν όλα τα άλλα κόμματα της Βουλής (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νίκη, Νέα Αριστερά, Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας).

Μιλώντας στη Βουλή, η Σία Αναγνωστοπούλου από τη Νέα Αριστερά  είπε πως πρόκειται για δύο συμφωνίες που μας βάζουν σε ανταγωνισμούς τεράστιους και ίσως θα πρέπει να ξαναθυμηθούμε και κάποιους όρους και μέσα σε αυτό το Κοινοβούλιο και o προοδευτικός χώρος και έθεσε το ερώτημα: «Μήπως μπλέκουμε αυτήν τη στιγμή σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς τεράστιους, χωρίς να ξέρουμε τι μας γίνεται ως το χέρι αυτών των ανταγωνισμών, χωρίς οι βουλευτές και ο ελληνικός λαός να γνωρίζει τι γίνεται;».

Από το ΚΚΕ, ο Νικόλαος Παπαναστάσης δήλωσε ότι το κόμμα του χαρακτηρίζει απαράδεκτες και πολύ επικίνδυνες τις συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και θεωρεί παντελώς αβάσιμη και παραπλανητική κάθε κυβερνητική δήλωση ότι αυτές οι συμφωνίες υπηρετούν τη διεθνή ειρήνη και τα γενικότερα συμφέροντα της Ελλάδας. «Στο επίκεντρο αυτών των συμφωνιών βρίσκεται μια χώρα και μια ευρύτερη περιοχή όπου οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί χτυπούν πραγματικά κόκκινο, Ερυθρά Θάλασσα, Περσικός Κόλπος, σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν, πόλεμος Σαουδικής Αραβίας με Υεμένη, σφαγή του παλαιστινιακού λαού από τη χώρα-δολοφόνο του Ισραήλ και πολλά άλλα», είπε.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ξεκαθάρισε ότι θεωρεί σκανδαλώδες το να έρχονται με μία συντετμημένη διαδικασία, χωρίς να γίνεται πραγματική διαδικασία λογοδοσίας στη Βουλή για το πώς έχουν εφαρμοσθεί από την υπογραφή τους. «Μιλάμε δηλαδή για συμβάσεις που η μία μετράει περισσότερα από τρία χρόνια από την υπογραφή της και η δεύτερη μετράει δύο χρόνια από την υπογραφή της. Τις εφαρμόζετε χωρίς κύρωση και αυτό συνιστά πολύ σοβαρή παραβίαση και της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και της διαφάνειας στο πεδίο των Ενόπλων Δυνάμεων και της λειτουργίας των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων» είπε.

Ο Δημήτριος Μπιάγκης από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, τόνισε ότι συμφωνίες αυτές όπως αναφέρεται και στο διατακτικό τους αποσκοπούν στην προώθηση και ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εντάσσονται σε μια ευρύτερη στρατηγική της πατρίδας μας για ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Επισήμανε, ωστόσο, ορισμένα σημεία που προκαλούν προβληματισμό, όπως η αδικαιολόγητη καθυστέρηση της κύρωσης των συμφωνιών που δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με τη διαχείριση της εξωτερικής μας πολιτικής και της αμυντικής μας στρατηγικής και ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι η διάθεση προσωπικού και αμυντικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία δεν θα επηρεάσει αρνητικά στο ελάχιστο την αμυντική θωράκιση και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας μας.

Η Ραλλία Χρηστίδου από τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως έχουμε μπροστά μας δύο νέες διακρατικές συμφωνίες, που σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι αντίστοιχες με άλλες, που η χώρα μας έχει υπογράψει στο παρελθόν, έχουν δε ως στόχο την ενίσχυση των εξωτερικών σχέσεων της χώρας μας διαμέσου της στρατιωτικής διπλωματίας, τη συνεκπαίδευση στρατιωτικών, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την από κοινού εκτέλεση ασκήσεων, την περαιτέρω επιμόρφωση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, την ανταλλαγή πληροφοριών και άλλα πολλά. Επισήμανε ωστόσο ότι οφείλουμε να επαναδιατυπώσουμε με ισχυρή ένταση τη θέση μας ως προς τα όρια της αμυντικής υποστήριξης και κυρίως όσον αφορά στον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση, να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς ή να μεταφερθεί από τη Σαουδική Αραβία σε έτερη χώρα ή να χρησιμοποιηθεί κατά της εδαφικής ακεραιότητας σε άλλη χώρα.

Στις παρατηρήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, απάντησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αποδυνάμωση των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως άλλωστε διαβεβαίωσε και ο Αρχηγός στην αρμόδια Επιτροπή και τόνισε ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν έχει κανένα χαρακτήρα αποδυνάμωσης και αναφέρθηκε σε πάρα πολλά πλεονεκτήματα τα οποία φέρει αυτή η συγκεκριμένη συμφωνία. Όσον αφορά στα ανταποδοτικά οφέλη, ο κ. Κεφαλογιάννης ενημέρωσε ότι θα έρθει προς κύρωση μια τρίτη συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει συγκεκριμένα τους όρους για το σύστημα PATRIOT, όπου εκεί επειδή υπάρχουν και διαβαθμισμένες πληροφορίες, θα γίνει μια συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών και θα απαντηθούν τα ερωτήματα τα οποία τέθηκαν τόσο στην Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια. 

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το κρίσιμο Σαββατοκύριακο των Προέδρων

*Του Θέμη Τζήμα - Το Σαββατοκύριακο αυτό τυγχάνει να...

Η πρόταση Κασσελάκη για….. ΣΥΡΙΖΑ Α.Ε.

*Γράφει ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος - Πλήρη κατάργηση των έως...

ΣΥΡΙΖΑ: Παρεμβάσεις αλλά και σφοδρή κριτική στον Κασσελάκη για τη νέα δομή του κόμματος

*Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου - Αντικείμενο σφοδρής κριτικής από το...
Διαφήμιση