Έντονη κριτική Νάσου Ηλιόπουλου στη Λίνα Μενδώνη: Έχετε μίσος για τους αρχαιολόγους

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου –

Έντονη κριτική στη στάση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη απέναντι στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων άσκησε σήμερα στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος.

Αφορμή αποτέλεσε ο αποκλεισμός του Συλλόγου από τις διαδικασίες συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Παρότι τα μισά άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν ζητήματα αρχαιολογικών χώρων και συναφών ζητημάτων και η παρουσία τους ζητήθηκε από τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Να σημειωθεί ότι η η Λίνα Μενδώνη, αιτιολογώντας την στάση της απέναντι στον Σύλλογο, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι ελέγχεται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Αφήνοντας υπονοούμενα σχετικά την διαχείριση οικονομικών ζητημάτων. Μάλιστα, καταγράφθηκαν και άλλοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να κινούνται στην ίδια γραμμή με την υπουργό Πολιτισμού κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Καταλογίζοντας στον Σύλλογο υπεράσπιση συντεχνιακών συμφερόντων.

Απαντώντας ο Νάσος Ηλιόπουλος σχολίασε τις αναφορές της υπουργού Πολιτισμού λέγοντας: «Ήρθε και είπε για τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων ότι ελέγχεται από τη ΕΑΔ. Ελέγχεται ή τελείωσε ο έλεγχος; Τελείωσε ο έλεγχος. Το ξέρετε το πόρισμα ή δεν το ξέρετε; Το ξέρετε το πόρισμα και ξέρετε ότι για τον έλεγχο που έγινε στα οικονομικά δεν βρέθηκε παρατυπία ούτε σε ένα ευρώ. Και απαντάτε τι, ψευδόμενη; Ότι πήγε στην Εισαγγελία; Προφανώς και θα διαβιβαστεί το αποτέλεσμα του ελέγχου. Τι θέλετε; Να μη διαβαστεί; Προφανώς και θα διαβαστεί. Αλλά είπατε συνειδητά ψέματα. Και είπατε συνειδητά ψέματα γιατί έχετε μίσος για τους αρχαιολόγους». 

Εξηγώντας τον ισχυρισμό του ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε πως «έχετε ένα μίσος για τους αρχαιολόγους για πάρα πολλούς λόγους. Γιατί πέρα από όλα τα άλλα σας χαλάνε και το παραμύθι περί αριστείας. Γιατί ανάμεσα στους εργαζόμενους στο Υπουργείο Πολιτισμού εσείς έχετε επιλέξει. Από τη μία έχετε να επιλέξετε τον σύλλογο που υπερασπίζεται την πολιτιστική κληρονομιά με επιστημονική επάρκεια και από την άλλη έχετε να επιλέξετε αυτούς που είναι υπόδικοι. Και εσείς επιλέξατε τους υπόδικους και έρχεστε εδώ και τους αθωώνετε κιόλας τους υπόδικους, ξέροντας ότι είναι σε εξέλιξη δικαστήριο για πέντε αδικήματα και αναφέρομαι στο αμαρτωλό ταμείο του Υπουργείου Πολιτισμού, το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Έρχεστε και λέτε ότι είναι απλά υπόθεση ιδιωτικού φορέα! Ποιανού ήταν τα χρήματα του φορέα, κυρία Υπουργέ; Ήταν δημόσιο χρήμα, ναι ή όχι; Προφανώς και ήταν δημόσιο χρήμα. Έχουμε κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Έρχεστε εσείς, τους αθωώνετε όλους με μια πολύ μεγάλη άνεση, τους αθωώνετε μέσα στη Βουλή και βιάζεστε να βγάλετε και κατηγορούμενους τους αρχαιολόγους, γιατί σας χαλάνε τις δουλειές από ό,τι φαίνεται οι αρχαιολόγοι». 

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε και η Έλενα Ακρίτα θυμίζοντας καταγγελία της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπης Βέττα σύμφωνα με την οποία στην συνεδρίαση Μορφωτικών Υποθέσεων η Λίνα Μενδώνη έστελνε μηνύματα στον πρόεδρο της Επιτροπής, Χρήστο Κέλλα προκειμένου να αποκλείσει τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων οπότε «ο κ.Κέλλας άκουσε και υπάκουσε στην εντολή».

Σημείωσε πως «η υπουργός έχει ανοίξει πόλεμο» μιλώντας για «κακιασμένα πείσματα που είναι ντροπή για την κυβέρνηση». Αυτά -σημείωσε- για ένα νομοσχέδιο «καταργεί την αρχαιολογική υπηρεσία και οδηγεί σε αρχαιολογικό πλιάτσικο».

Πηγή: news247.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τι σημαίνει “υπερασπίζομαι τα δικαιώματα” σήμερα;

*ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ Το 1953, την εποχή της «καχεκτικής δημοκρατίας», όταν το διαβόητο παρασύνταγμα...

Σκάνδαλο διαρροής emails: Πρόστιμα ύψους 440.000 € σε ΥΠΕΣ και στην Ασημακοπούλου

Πρόστιμα συνολικού ύψους 440.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών και...

Παναθηναϊκός: Μεγαλειώδης υποδοχή του πρωταθλητή Ευρώπης σε Ελ. Βενιζέλος και ΟΑΚΑ (BINTEO)

Θερμή υποδοχή στους πρωταθλητές Ευρώπης επιφύλαξαν στην Αθήνα χιλιάδες...

Ο ρόλος της ελληνικής αριστεράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε αυτές τις εκλογές δεν μας θυμίζουν πολλά ότι...
Διαφήμιση