Μπέρμποκ – Δένδιας: «Οικογενειακές» διαφωνίες

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μια γεύση για το μάλλον μέτριο επίπεδο των ελληνογερμανικών σχέσεων πήραμε χθες στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και η Γερμανίδα ομόλογός του Ανναλένα Μπέρμποκ. Παρά τα πλατιά χαμόγελα, τους εκατέρωθεν επαίνους και τις αμοιβαίες δηλώσεις «ευτυχίας» που τελικά κατάφεραν να βρεθούν στην Αθήνα (υπενθυμίζεται ότι η Μπέρμποκ ήταν να έρθει τον Ιούνιο αλλά της ανέτρεψε η Covid το πρόγραμμα), οι δύο υπουργοί δεν κατάφεραν να κρύψουν τις διαφορές τους σε μια σειρά ζητήματα. Άλλωστε, διαφωνίες υπάρχουν και μέσα στις οικογένειες, όπως είπε η Μπέρμποκ.

Εν προκειμένω ξεκάθαρες διαφωνίες (εξακολουθούν να) υπάρχουν στο ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και στην πώληση γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία – και πιο καλυμμένες στο θέμα των παράνομων push back προσφύγων στο Αιγαίο και τον Έβρο. Όταν άλλαξε η κυβέρνηση στη Γερμανία κι ανέλαβε μια Πράσινη υπουργός Εξωτερικών, είχαν υπάρξει κάποιες αυξημένες προσδοκίες στην Αθήνα, τόσο για τη στάση της νέας γερμανικής κυβέρνησης έναντι της Άγκυρας όσο και -λιγότερο- για το θέμα των επανορθώσεων. Οι Πράσινοι ήταν πιο ανοιχτοί να συζητήσουν το ζήτημα των επανορθώσεων και κυρίως του αναγκαστικού κατοχικού δανείου από ό,τι τα κόμματα του μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία. Επιπλέον, είχαν ταχθεί αναφανδόν κατά της πώλησης όπλων στην Τουρκία, όχι επειδή απειλεί την Ελλάδα, αλλά λόγω της εισβολής της στη Βόρεια Συρία. Δεν είναι τυχαίο ότι ερωτηθείς χθες ο Δένδιας περίπου εάν… προτιμάει τη νυν γερμανική κυβέρνηση από την προηγούμενη, δήλωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια συχνά αισθανόταν «πολύ μόνος» στα συμβούλια υπουργών. Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι η προηγούμενη γερμανική κυβέρνηση δεν βοήθησε…

«Νάιν» για υποβρύχια και επανορθώσεις 

Αλλά τελικά ούτε αυτή θα βοηθήσει, με την έννοια που το υπονόησε ο Δένδιας, αφού, για παράδειγμα, η Μπέρμποκ δεν είπε κουβέντα για τα υποβρύχια, παρά το γεγονός ότι ο Δένδιας στο πλάι της εξέφρασε τον φόβο ότι αυτά μπορεί να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο, προς όφελος μιας χώρας που απειλεί την Ελλάδα με το casus belli. Επίσης, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών είπε πολλά ηρωικά και πένθιμα για τη βαριά ιστορική ευθύνη που κουβαλάει η Γερμανία για τα εγκλήματα του Τρίτου Ράιχ στην Ελλάδα, πλην όμως επανορθώσεις γιοκ. Στο πλάι της ο Δένδιας επανέλαβε δυο φορές ότι για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία το θέμα των επανορθώσεων παραμένει ανοιχτό.

Η Λέσβος είναι ελληνική

Πάντως, η Μπέρμποκ φρόντισε να πει και μια ξεκάθαρη κουβέντα για την Τουρκία: «Τα ελληνικά νησιά, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, είναι ελληνικό έδαφος. Αυτό κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητεί και προφανώς η Γερμανία στέκεται με αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας». Αυτή ήταν μια έμμεση απάντηση στους χάρτες που έχουν βγάλει στο μεϊντάνι οι Γκρίζοι Λύκοι και ο -κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν- Μπαχτσελί. Κατά τα άλλα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι άκουσε προσεκτικά τις ελληνικές αγωνίες, ότι οι διαφορές μεταξύ δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ πρέπει να λύνονται με τον διάλογο κι ότι θα πρέπει να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός για την εθνική κυριαρχία. Να σημειωθεί πάντως ότι ο Δένδιας, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι δεν ζήτησε από την Μπέρμποκ να μεσολαβήσει στα ελληνοτουρκικά. 

Αυτοκριτική

Η Μπέρμποκ τάχθηκε και πάλι χθες ενάντια στα «παράνομα push back», χωρίς να κατηγορήσει ευθέως την ελληνική κυβέρνηση. Αντιθέτως, είπε ότι «δεν υπήρξε διαφωνία» για την αναγκαιότητα να διερευνηθούν οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Επίσης φρόντισε να κάνει και την αυτοκριτική των προκατόχων της, μιλώντας για τα τραύματα της ευρωκρίσης: «Επιμέναμε για πολύ καιρό ότι εμείς είχαμε τις καλύτερες απαντήσεις χωρίς να ακούμε τι έλεγαν οι Έλληνες», είπε και εξέφρασε την ελπίδα να επουλωθούν τα τραύματα. 

Δένδιας και Μπέρμποκ έδειξαν ενιαίο μέτωπο στο ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με την επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας να δηλώνει ότι «προχωράει» η αποστολή των ελληνικών τεθωρακισμένων στην Ουκρανία και η αντικατάστασή τους με γερμανικά – χωρίς να έχει πρόχειρο το χρονοδιάγραμμα. Και μετά από την ανταλλαγή μερικών ακόμη αμοιβαίων κομπλιμέντων -για το ποδόσφαιρο, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λπ.-, η Μπέρμποκ πήρε το αεροπλάνο για την Κωνσταντινούπολη. Για να επισκεφθεί το συντονιστικό κέντρο για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών που έστησε ο ΟΗΕ μαζί με την Τουρκία, πριν συνεχίσει την επίσημη επίσκεψή της στην Άγκυρα.

*Της Κάκης Μπαλή στην εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αποκλεισμός των “Σπαρτιατών” με ένα σκεπτικό που οδηγεί σε μεγάλες περιπέτειες

Καλώς αποκλείστηκαν οι “Σπαρτιάτες” από τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές;...

Αλέξης στο Βερολίνο, Αλέξης στην Κωνσταντινούπολη, Αλέξης και στα… Βαλκάνια, που καίνε

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Σε κορυφαίο πολιτικό γεγονός...

Τέμπη: Εντολή εισαγγελέα να αποκαλυφθούν ποιοί ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό

*Της Ελένης Καρανικόλα Κοντορούση - Δεκαπέντε μήνες μετά το...
Διαφήμιση