Mηνύματα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την Εθνική Επέτειο: «Δραματικά επίκαιρα τα νοήματα της επετείου» 

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έστειλαν τα δικά τους μηνύματα για την επικαιρότητα του αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στη φασιστική Ιταλία και τη ναζιστική Γερμανία – Τονίζεται η συμβολή των προοδευτικών δυνάμεων στην αντίσταση και την απελευθέρωση της χώρας.

Μήνυμα του βουλευτή Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,  Αλέξανδρου Αυλωνίτη για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου:

Γιορτάζουμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, είμαστε 83 χρόνια μετά την ένδοξη εποποιία του ελληνικού λαού ενάντια στον φασιστικό και ναζιστικό άξονα και τα μηνύματα της αυτοθυσίας και της αλληλεγγύης των ηρώων μας, είναι ακόμα πολύ ζωντανά σε όλους μας.
Οι μεγάλες αρετές για ελευθερία και δικαιοσύνη καθώς και η ομοψυχία και η αντίσταση του Ελληνικού λαού, οδήγησαν σε πολλές νικηφόρες ιστορικές σελίδες που  οι επόμενες γενιές θα πρέπει να θυμούνται για πάντα .

Πολλοί συμπατριώτες μας Κερκυραίοι, συνέβαλαν στην ηρωική αντίσταση ενάντια στους Ιταλούς εισβολείς, όπως οι 200 Κερκυραίοι του Λόχου Λαντζίδη, που ηρωικά μάχονταν με μια μεραρχία Ιταλών ήδη από το Νοέμβριο του 1940, η πρώτη οργανωμένη αντίσταση από τη μαθητιώσα νεολαία της Κέρκυρας το Νοέμβριο του 1941, πολλοί πατριώτες Κερκυραίοι που μαρτυρούσαν στα κολαστήρια των Φυλακών «Υψίστης Ασφαλείας» ενώ άλλοι 150 Επτανήσιοι ήταν εξόριστοι στους Παξούς.

Δεν θα ξεχάσουμε τα αθώα θύματα που θρηνήσαμε στους 195 άγριους  βομβαρδισμούς που υπέστη συνολικά το νησί μας στην διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου από Ιταλούς και Γερμανούς, κατέστρεψε μεγάλο μέρος των σπουδαίων κτιρίων της ιστορικής πόλης της Κέρκυρας όπως και τον φόρο αίματος των 1.800 Εβραίων Κερκυραίων που μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο Άουσβιτς τον Ιούνιο του 1944.

Δεν ξεχνάμε επίσης και το μαρτυρικό σύμβολο ελευθερίας της Κέρκυρας το ιστορικό νησί Λαζαρέτο που οι ιταλικές δυνάμεις κατοχής ίδρυσαν στρατόπεδο συγκέντρωσης και εκτέλεσης των πατριωτών της εθνικής αντίστασης.

Σήμερα είναι μια μέρα συλλογικής μνήμης και τιμής σε απλούς πολίτες και στρατιώτες, στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης σε όλη τη χώρα που με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν και μέσα σε συνθήκες πείνας, θανάτων και καταστροφής, κατάφεραν να διώξουν τους φασίστες κατακτητές.   

Είναι καθήκον όλων των προοδευτικών δυνάμεων να φροντίσουμε για την ειρηνική και δημοκρατική συνύπαρξη των λαών σε όλο τον κόσμο, με λιγότερες ανισότητες και διακρίσεις και να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα ειρήνης και φιλίας στην γειτονιά μας την Ανατολική  Μεσόγειο, στη Παλαιστίνη και στο Ισραήλ,  προς όφελος της ευημερίας των κοινωνιών.

Κ. Μάλαμα: Στις πιο δύσκολες στιγμές της Ιστορίας την σημαία την ύψωσαν οι πιο ταπεινοί

Στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας του Έθνους, τη σημαία την όρθωσαν οι πιο ταπεινοί. Ο ανώνυμος στρατιώτης του Έπους της Αλβανίας, η μάνα της Πίνδου, οι πολιορκημένοι του Ρούπελ, οι αντάρτες του Γοργοποτάμου, οι νέοι της αντίστασης που κατέβασαν τη σβάστικα, οι μάρτυρες στα μπουντρούμια, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα κρεματόρια, τα πεινασμένα παιδιά του λοιμού, οι διανοούμενοι που κράτησαν το φρόνιμα του λαού ψηλά. Η δικιά τους πνοή είναι η δικιά μας λευτεριά.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!

Μήνυμα του βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστα Μπάρκα για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Η Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου είναι άλλη μια κορυφαία έκφραση πατριωτισμού του λαού μας, που αντιστάθηκε για μια ακόμη φορά απέναντι σε ό,τι υπονομεύει και αμφισβητεί τις αξίες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Συνεπής με την ιστορική συνέχεια να παλεύει απέναντι σε κάθε μορφής καταπίεση, ο ελληνικός λαός, αυτός ο λαός με τα λιγοστά μέσα που διέθετε, πρωτοστάτησε, πολέμησε και νίκησε τον φασισμό και τον ναζισμό.

Η περηφάνια μας που ανήκουμε σε αυτόν τον λαό είναι παράλληλα και ευθύνη να έχουμε μια χώρα, ελεύθερη, ασφαλή και ισχυρή, που να στηρίζεται στη δημοκρατική αντίληψη και στην πατριωτική συνείδηση. Είναι ένας διαρκής αγώνας μέσα σε ένα περιβάλλον, όπου ισχυροποιούνται ξανά φασιστικές νοοτροπίες και απόψεις, οι πόλεμοι και η ανθρωπιστική κρίση που αυτοί φέρνουν είναι στη γειτονιά μας.

Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, τα αγαθά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, ο σεβασμός του Κράτους Δικαίου, είναι εχέγγυα για μια Ελλάδα που θα δίνει στους πολίτες της, χωρίς διακρίσεις, ίσες ευκαιρίες για δουλειά, για μόρφωση και προκοπή. Μόνο έτσι η ελευθερία μπορεί να διασφαλίζεται, με πολίτες ενεργούς δρώντες στην προάσπιση των κοινών οραμάτων. Με μια τέτοια συλλογική προσπάθεια τιμούμε όσα πρεσβεύει η Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, το Έπος του 40 και η Εθνική Αντίσταση. Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ σε αυτούς που πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και ανεξαρτησία της Πατρίδας. Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: Δραματικά επίκαιρο το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου

Μήνυμα του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τομεάρχη Υγείας

Στους χαλεπούς καιρούς που βιώνει η ανθρωπότητα με τους πολέμους και τις ανισότητες, το μήνυμα που μας έρχεται από τη σύγχρονη ιστορία μας και την αντίσταση του Ελληνικού Λαού απέναντι στους Ιταλούς φασίστες εισβολείς, τους Γερμανούς ναζί και τους Βούλγαρους κατακτητές, παραμένει δραματικά επίκαιρο.

Οι βομβαρδισμοί αμάχων στη λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ είναι η σύγχρονη συνέχεια του βομβαρδισμού της Πάτρας στις 28 Οκτωβρίου 1940, τη μέρα που ο περήφανος λαός μας είπε το μεγάλο ΟΧΙ στους απανταχού φασίστες. Τη μέρα που οι Έλληνες πήγαιναν στον πόλεμο «με το χαμόγελο στα χείλη» για να υπερασπιστούν τις θεμελιώδεις αξίες και τα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας απέναντι στους ντόπιους και ξένους δυνάστες.

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί την ιστορική υπενθύμιση τους χρέους μας για διαρκή αγώνα, αφού μετά το «Έπος του ‘40» θα γραφτεί και το «Έπος της Εθνικής Αντίστασης» με πρωτοστάτη το ΕΑΜ – Ε.Λ.Α.Σ. Ένας αγώνας με υπέρτατο σκοπό τη διασφάλιση της ειρήνης, για να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα της φρικαλεότητες των παλαιών και σύγχρονων πολέμων και του Ολοκαυτώματος.

Δήλωση του Γιώργου  Η. Παπαηλιού, βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Το «όχι» της 28ης Οκτωβρίου, το Έπος 1940-1941 και η Εθνική Αντίσταση 1941-1944 που ακολούθησε, αποτυπώνουν το πνεύμα αντίστασης, το οποίο διαπερνά την ιστορία του λαού μας, έχοντας μετασχηματιστεί  σε  διαχρονική στάση ζωής. Αυτήν που του επέτρεψε να αντιπαλέψει όσους κατά καιρούς  επιβουλεύτηκαν την ανεξαρτησία, την ελευθερία, τη δημοκρατία. Εκείνη την περίοδο, το φασισμό.

Ο φασισμός, που σήμερα «σηκώνει» και πάλι «κεφάλι», υπό διαφορετικές και διάφορες μορφές, αλλά πάντα  με τους ίδιους στόχους,    πρέπει και μπορεί  να αντιμετωπισθεί με την ενεργοποίηση  των λαών και των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων.

Ο σεβασμός προς τη μνήμη της γενιάς του ΄40 και της Εθνικής Αντίστασης και η ευθύνη για το μέλλον, επιβάλλουν τη μεταλαμπάδευση του πνεύματος αντίστασης από γενιά σε γενιά.

Εδώ και πολλά χρόνια, ο Ελληνισμός, και όχι μόνον, αντιμετωπίζει την  επιθετικότητα της Τουρκίας, μέσω της οποίας αναδεικνύεται η στρατηγική στόχευσή της, ο έλεγχός του,  γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά και οικονομικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί ευκαιρία επανασύνδεσης με το νήμα της Ιστορίας.

Η ιστορική μνήμη, το ασταθές και πολεμικό πλέον  διεθνές, ευρωπαϊκό και περιφερειακό περιβάλλον επιτάσσουν, η χώρα μας να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα, διαμορφώνοντας εθνική στρατηγική, σε συμπόρευση με την Κύπρο. Απαιτούνται κινήσεις προληπτικής αποτροπής και αποφασιστικής αντιμετώπισης των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας, αλλά και ενεργού παρουσίας  στο περιφερειακό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, για τις οποίες εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις αποτελούν η θωράκιση της αμυντικής ικανότητας, η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και η ενίσχυση της εθνικής ενότητας, με πολιτικές κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης και μείωσης των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.. Η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου συμπίπτει με την εκ νέου ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Η κατοχή της γης της Παλαιστίνης από το κράτος του Ισραήλ,  η κατοχή του 40 % της Κύπρου από την Τουρκία και ο εποικισμός που συντελείται από τους αντίστοιχους εισβολείς, όπως επίσης και τα εγκλήματα πολέμου κατά των αμάχων εγγίζουν τα όρια της γενοκτονίας, θέτοντας την Παλαιστίνη και την Κύπρο σε κοινή θέση. Και οι δύο προασπίζονται την ίδια τους την υπόσταση αλλά και τη διεθνή νομιμότητα που παραβιάζεται, με την ανοχή ή και τη σύμπραξη της διεθνούς κοινότητας, αφού μάλιστα  οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, παραμένουν «στα χαρτιά».

Χρειάζονται διεθνείς συλλογικές πρωτοβουλίες, ώστε η τήρηση της διεθνούς νομιμότητας, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, η ειρήνη, η δικαιοσύνη, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα «να επανακάμψουν» στην πολύπαθη γη της Παλαιστίνης και στην Κύπρο.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να συμβάλει, αρκεί να μη λειτουργεί, όπως συμβαίνει σήμερα,  ως «δεδομένος και πρόθυμος» υποστηρικτής συγκεκριμένων δυνάμεων και συμφερόντων.

Πηγή: left.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Εμφύλιος στο μπλοκ εξουσίας

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς «χωμένος» στα έγκατα κράτους...

Χρήστος Σπίρτζης: Η κοινωνία δεν αντέχει ηγετικές ομάδες και κόμματα χωρίς κυβερνητική προοπτική

Οι ηγεσίες των προοδευτικών κομμάτων να δημιουργήσουν το πολιτικό...
Διαφήμιση