Μια απάντηση στην ενόχληση του ΚΚΕ για την στάση του στην Μικρασιατική Εκστρατεία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Βλάση Αγτζίδη – Μετά από τους διάφορους ακροδεξιούς και βασιλόφρονες -οι πολιτικοί πρόγονοι των οποίων ήταν οι κύριοι υπεύθυνοι για τη Μικρασιατική Καταστροφή – που έχουν ξεσαλώσει επιχειρώντας να μας πείσουν ότι δεν υπάρχουν υπεύθυνοι και ότι κακώς καταδικάστηκαν οι Εξ, ήρθε η σειρά του ΚΚ.

Οι του Τμήματος Ιστορίας της Κ.Ε. του ΚΚΕ ενοχλήθηκαν από την αναφορά μου στη αντιδραστική και αντιλαϊκη στάση του ΣΕΚΕ–ΚΚΕ κατά την περίοδο της Μικρασιατικής Εκστρατείας, όταν βάφτισε το εθνικοσοσιαλιστικό κίνημα του Μουσταφά Κεμάλ ως”εθνικοαπελευθερωτικό”.

Και μου αφιέρωσαν μια ολόκληρη σελίδα στον χθεσινό “Ριζοσπάστη”, την οποία αναπαρήγαγε και η “Κατιούσα”… Διαπίστωσα πάντως ότι το ύφος τους έχει “γλυκάνει”. Συγκρινόμενα πάντα με αυτά που μου έσουρναν όταν είχα τολμήσει να μιλήσω για τις σταλινικές διώξεις .

Τι να πω στους συντρόφους του Περισσού; Ότι κάποτε θα πρέπει να σταματήσουν να ακολουθούν το παράδειγμα της στρουθοκαμήλου και να βγάλουν το κεφάλι τους από την άμμο; Και απλώς να αποδεχτούν ότι υπάρχουν μαύρες σελίδες στην ιστορία του ΚΚΕ. Το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι μόνο ένα brand name, εφόσον η ιστορία του είναι γεμάτη από ασυνέχειες και αυτοαναιρέσεις.

Και γι αυτές τις μαύρες σελίδες, όπως η δωσιλογική στάση την περίοδο 1919-1922, ας τολμήσουν να πουν ένα συγγνώμη στους απογόνους των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Και να αποδεχτούν ότι τότε η φιλοκεμαλικη στάση της σοβιετικής Ρωσίας του Λένιν είχε να κάνει απλώς με την κυνικοτητα που χαρακτηρίζει κάθε εξωτερική πολιτική οιουδήποτε κράτους. Και να σταματήσουν να αιτιολογούν εκείνη τη στάση και να ταυτίζονται με μια πολιτική που οδήγησε στην ολοκλήρωση των Γενοκτονιών.

Υπάρχει μεγαλύτερη προσβολή για τα ουμανιστικά κομμουνιστικά ιδεώδη από την ανάκρουση του Ύμνου της Τρίτης Διεθνούς στην Άγκυρα, τη στιγμή της σφαγής των Ελλήνων και των Αρμενίων της Σμύρνης και την πυρπόληση της πόλης από τον “σύντροφο” Νουρεντίν Πασά;

Και είναι δυνατόν το σημερινό ΚΚΕ να αιτιολογεί αυτή τη στάση και να υπερηφανεύεται γιατί τότε έβαζε τα συμφέροντα μιας αλλότριας γραφειοκρατίας πάνω από τα συμφέροντα του λαού, λειτουργώντας ως εντολοδόχος μιας πολιτικής που στρεφόταν πρωτίστως κατά των Ρωμιών και των Αρμενίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας;

*Ο Βλάσης Αγτζίδης είναι διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Πηγή: tvxs.gr (από την ανάρτηση του διδάκτωρα στο facebook)

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τέμπη: Ραγδαίες εξελίξεις προαναγγέλλουν οι συγγενείς μετά το μπάζωμα – Πάνε με φάκελο στη Δικαιοσύνη

Στη Δικαιοσύνη έχοντας στα χέρια ένα υπόμνημα με πέντε αμείλικτα ερωτήματα πηγαίνουν αύριο,...

Οι γαλλικές εκλογές, ο Βορίδης και οι… ελαττωματικές ιδέες της Αριστεράς

Την εκτίμηση ότι όλη η Ευρώπη στρέφεται ουσιαστικά προς...

Καρτερός: Ο Κασσελάκης, ο Τσίπρας και τα πηγάδια

Η καμπάνα δεν χτυπάει όμως μόνο για τον Τσίπρα,...
Διαφήμιση