Μετά τον Ντράγκι ο Σολτς; Το σκάνδαλο που απειλεί να ρίξει τον Καγκελάριο

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μετά την πτώση του Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία, «τρίζει» η καρέκλα του Όλαφ Σολτς στη Γερμανία. Εν μέσω κοινωνικής κατακραυγής ο Σολτς έσπευσε να ανακοινώσει μείωση 12 μονάδων στο ΦΠΑ στο φυσικό αέριο. Ωστόσο, οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Cum-Ex προκαλούν πολιτικό «πονοκέφαλο» στον Γερμανό καγκελάριο.

Το Politico θέτει το ερώτημα «τι ήξερε ο Όλαφ Σολτς» αλλά και «πότε το ήξερε», σημειώνοντας ότι οι απαντήσεις θα καθορίσουν το μέλλον του. Ο Σολτς είναι αντιμέτωπος με έρευνα για μια απόφαση του 2017, όταν ήταν δήμαρχος του Αμβούργου, να μην εισπράξει 47 εκατομμύρια ευρώ από φορολογικές οφειλές από ιδιωτική τοπική τράπεζα που κατηγορείται ότι εξαπάτησε την κυβέρνηση.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, καλείται να δώσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο Cum-Ex, μια υπόθεση φορολογικής απάτης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που κλονίζει τη Γερμανία.

Δημοσιεύματα σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νέα στοιχεία υποστηρίζοντας ότι ο στενός κύκλος του Σολτς γνώριζε. Και οι αποκαλύψεις έρχονται σε μια περίοδο που η τρικομματική κυβέρνηση Σολτς με τους Πράσινους και τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες κλυδωνίζεται από εσωτερικές διαμάχες. Ειδικά μετά τις κρίσεις που προκλήθηκαν μετά τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, την έλλειψη φυσικού αερίου, τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την πορείς της οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο τρίτα των Γερμανών δηλώνουν δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της δημόσιας τηλεόρασης που δημοσιεύθηκε στις αρχές του Αυγούστου. Τα ποσοστά αποδοχής του Σολτς στις δημοσκοπήσεις είναι στάσιμα και πλέον κατατάσσεται πολύ κάτω από πολιτικούς των Πρασίνων.

Μάλιστα σε ομιλία του, στο Νοϊρούπιν του Βρανδεμβούργου, διαδηλωτές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα από τη μια της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και από την άλλη της Αριστεράς του φώναζαν:. «Ψεύτη», «προδότη του λαού»ενώ πολλοί κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα εναντίον του καγκελάριου, απαιτώντας να παραιτηθεί.

Τα νέα στοιχεία

Το σκάνδαλο δισεκατομμυρίων, γνωστό ως «υπόθεση Cum Ex», περιελάμβανε μια εκτεταμένη απάτη από διεθνείς τράπεζες, εμπόρους και hedge funds με σκοπό την εξαπάτηση ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, διεκδικώντας επιστροφές φόρων που δεν πλήρωσαν ποτέ.

Ηλεκτρονικά μηνύματα και εμπιστευτικές μαρτυρίες που αναλύθηκαν από μια ερευνητική γερμανική κοινοπραξία μέσων ενημέρωσης υποδηλώνουν ότι τόσο ο Scholz όσο και οι στενότεροι συνεργάτες του συμμετείχαν περισσότερο στην απόφαση.

Η μεγαλύτερη αποκάλυψη είναι ένα email από την γενική γραμματέα του Scholz, Jeanette Schwamberger, προς τον αρχηγό του προσωπικού του την άνοιξη του 2021 σχετικά με ένα αίτημα κοινοβουλευτικής επιτροπής για λεπτομέρειες των συναντήσεων του Scholz σχετικά με τον Cum Ex και τον Warburg. Στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο Schwamberger λέει ότι ο Scholz, τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και υποψήφιος για καγκελάριος, έπρεπε να «τακτοποιήσει» (όπως αναφέρει) μια σειρά συναντήσεων που είχε ως δήμαρχος του Αμβούργου με συναδέλφους του στο SPD που πιέζουν για το Warburg. Στο τέλος, ο Scholz έστειλε μια αόριστη απάντηση μια μέρα πριν από την ακρόαση.

Στη συνέχεια, οι αρχές ανακάλυψαν περισσότερα από 200.000 ευρώ σε μετρητά στο χρηματοκιβώτιο ενός από τους αξιωματούχους που συναντήθηκε με τον Scholz, τον Johannes Kahrs, έναν εξέχοντα πολιτικό του SPD από το Αμβούργο.

Ο Σολτς καλείται να δώσει εξηγήσεις

Σε εκτενές ρεπορτάζ το Reuters, ανέφερε ότι πρόκειται για 100 τράπεζες σε τέσσερις ηπείρους και τουλάχιστον 1.000 υπόπτους στην υπόθεση. Και ο Σολτς καλείται ξανά να δώσει απαντήσεις στους Γερμανούς βουλευτές σχετικά με τον ρόλο του στην αντιμετώπιση της φορολογικής απάτης.

Την Παρασκευή, ο Γερμανός καγκελάριος, θα αντιμετωπίσει τους βουλευτές στο Αμβούργο που διερευνούν γιατί, όταν ήταν δήμαρχος, χρειάστηκε η παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών για να κινηθούν οι τοπικές αρχές και να απαιτήσουν την επιστροφή εκατομμυρίων ευρώ.

«Αυτό είναι ένα θέμα που υπάρχει εδώ και δυόμισι χρόνια», είπε πρόσφατα ο Σολτς στους δημοσιογράφους. «Έχουν ερευνηθεί αμέτρητοι φάκελοι, αμέτρητοι άνθρωποι έχουν ακουστεί. Το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο: Δεν υπήρξε πολιτική επιρροή».

Τι είναι οι συναλλαγές Cum-Ex

Σύμφωνα με τη DW, πρόκειται για μία διαμφισβητούμενη πρακτική, την οποία το 2021 τελεσίδικα χαρακτήρισε ποινικά κολάσιμη το Ανώτατο Γερμανικό Δικαστήριο για αστικές και ποινικές υποθέσεις (BGH). Ο όρος προέρχεται από τις δύο αντίθετες λέξεις Cum («Εντός, με») και Ex («Εκτός, χωρίς»). Μία φορά τον χρόνο οι ανώνυμες εταιρείες πληρώνουν κάποιο μέρισμα στους μετόχους τους, οι οποίοι θεωρητικά στη φορολογική τους δήλωση οφείλουν να δηλώσουν τα έσοδα από μερίσματα, ώστε αυτά να φορολογηθούν με συντελεστή 25%.

Αυτό που έκαναν οι συμμετέχοντες στις συναλλαγές Cum-Ex ήταν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους μετοχές με δικαίωμα μερίσματος (Cum) ή χωρίς δικαίωμα μερίσματος (Ex) τόσο συχνά και σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να χάνεται η πραγματική ταυτότητα του δικαιούχου και μάλιστα οι πρωταγωνιστές να ζητούν πολλαπλή επιστροφή φόρου μετά από τις διαδοχικές μεταβιβάσεις.

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το μέγαρο… υποκλοπών και ο «Ελληνας Νίξον» πολιτικά υπεύθυνοι για το ελληνικό Watergate

Περισσότερους από 12 δημοσιογράφους, πρόσωπα της τηλεόρασης και εκδότες...

Τσίπρας για Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: “Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης του ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει την καθημερινότητά τους”

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει...

Δυσανεξία στη δημοκρατία

Πρόκειται για κομβικής σημασίας νίκη και στρατηγική ήττα ταυτόχρονα....
Διαφήμιση