Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Τζαμπάλια και το Χαλέπι της Συρίας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με τον φράχτη των συνόρων, σε περιοχή που είχε κηρύξει ο στρατός ως «παλαιστινιακή απαγορευμένη ζώνη» πριν από τον πόλεμο, μεταδίδει η Haaretz. Η ισραηλινή εφημερίδα ανέφερε ότι διορίστηκε διευθυντής έργου από τον στρατό για να επιβλέπει το έργο. Μετά την ολοκλήρωσή του, θα καλύπτει περίπου το 16% της περιοχής της Λωρίδας της Γάζας. 

Αυτό έρχεται παράλληλα με ένα δεύτερο έργο που προβλέπει τη δημιουργία ενός διαδρόμου ελέγχου, κόβοντας τη Λωρίδα της Γάζας σε δύο μέρη και επιτρέποντας στον στρατό «να ελέγχει την κυκλοφορία σε στρατηγικούς δρόμους, που αποτελούν τον πυρήνα των διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς», ανέφερε η εφημερίδα. «Αυτά τα δύο έργα -η νεκρή ζώνη και ο διάδρομος ελέγχου- υποδηλώνουν από κοινού ότι ο IDF [ισραηλινός στρατός] προετοιμάζεται για μια μακροπρόθεσμη παρουσία στη Λωρίδα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει πολυεπίπεδες κρίσεις στο εσωτερικό του. Ο πρωθυπουργός αγωνίζεται να γεφυρώσει μια μεγάλη διάσπαση στην ασταθή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που προκλήθηκε από το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ το Σάββατο όταν διέταξε τον τερματισμό των κρατικών επιδοτήσεων για πολλούς υπερορθόδοξους άνδρες που εξαιρούνται από τη στράτευση.

Αεροπορικές επιδρομές στη Τζαμπάλια

Την ίδια ώρα, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν το τέμενος Saad bin Abi Waqqas στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, τραυματίζοντας δύο Παλαιστίνιους. Τα χτυπήματα προκάλεσαν φωτιά σε κατάστημα ηλεκτρικών συσκευών του καταυλισμού τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο δημοσιογράφος Muhammad Abu Sakhil του τοπικού ραδιοφώνου al-Quds πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στην περιοχή του νοσοκομείου Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας. Ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα ανέρχεται πλέον στους 137 από τις 7 Οκτωβρίου.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι ο λιμός είναι «επικείμενος» στη βόρεια Γάζα και ότι απαιτείται μια «κύμα» ανθρωπιστικής βοήθειας για να αποφευχθεί η πείνα.

Προσπάθειες να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση της UNRWA

Η ιαπωνική κυβέρνηση αναμένεται προσεχώς να ξαναρχίσει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, της UNRWA, που πάγωσε εξαιτίας της καταγγελίας των ισραηλινών αρχών πως ορισμένοι εργαζόμενοί της πιθανόν ενεπλάκησαν στην επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

«Η Ιαπωνία και η UNRWA επιβεβαιώνουν πως θα προχωρήσουν στον τελικό συντονισμό των αναγκαίων προσπαθειών για να ξαναρχίσει η ιαπωνική συμβολή», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιοποιήθηκε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Η υπηρεσία του ΟΗΕ βρέθηκε αντιμέτωπη με θύελλα από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν το Ισραήλ κατηγόρησε 12 από τους υπαλλήλους της πως ενεπλάκησαν στην επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Μετά τις κατηγορίες της κυβέρνησης του Νετανιάχου, πάνω από δεκαπέντε κυβερνήσεις, ανάμεσά τους οι βασικοί χρηματοδότες της υπηρεσίες, που είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Σουηδία και η Ιαπωνία, ανέστειλαν τις συνεισφορές τους σε αυτή. Ωστόσο αρκετές χώρες αποκατέστησαν ή αύξησαν τις χρηματοδοτήσεις τους το τελευταίο διάστημα, όπως η Ισπανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία, επιτρέποντας στην υπηρεσία να συνεχίσει τη δραστηριότητά της ως τα τέλη του Μαΐου.

Η UNRWA είναι μεταξύ άλλων αρμόδια για τον συντονισμό σχεδόν όλων των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει υπό απόλυτη πολιορκία κι έχει ισοπεδωθεί κατά μεγάλο μέρος της από την έναρξη επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας του ισραηλινού στρατού, οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 32.500 ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Βομβαρδισμοί του Ισραήλ και στο Χαλέπι της Συρίας

Τουλάχιστον 36 σύροι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό του Ισραήλ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην επαρχία Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ αυτή, που έχει την έδρα της στη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, ο βομβαρδισμός είχε κυρίως στο στόχαστρο «αποθήκες όπλων» της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολά, η οποία πολεμά στο πλευρό του συριακού καθεστώτος. 

Στόχος έγιναν επίσης εργοστάσιο του υπουργείο Άμυνας στη Σαφίρα, κοντά στο Χαλέπι, που πλέον έχουν περάσει στον έλεγχο ένοπλων οργανώσεων προσκείμενων στην Τεχεράνη, κατά τη ΜΚΟ. Αυτός είναι ο πιο βαρύς απολογισμός απωλειών στις τάξεις των συριακών ενόπλων δυνάμεων τουλάχιστον από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, πριν από σχεδόν έξι μήνες, πάντα σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει εκατοντάδες βομβαρδισμούς, σχεδόν όλους από αέρος, στη Συρία αφότου ξέσπασε η εξαιρετικά περίπλοκη ένοπλη σύρραξη στη χώρα αυτή το 2011. Βάζει στόχαστρο οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν, πάνω απ’ όλα τη λιβανική Χεζμπολάχ, σύμμαχο της Χαμάς, καθώς και ιρανούς αξιωματικούς που βρίσκονται στη συριακή επικράτεια σε ρόλο συμβούλων.

Οι επιχειρήσεις της συγκεκριμένης φύσης πολλαπλασιάστηκαν αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο του 2023 ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε «περίπου 4.500» θέσεις «της Χεζμπολάχ» στον Λίβανο και στη Συρία, ανάμεσά τους «πάνω από 1.200» από αέρος, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ σπανίως σχολιάζει δημόσια τις επιχειρήσεις στη Συρία, διαμηνύει ωστόσο τακτικά πως δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να επιτρέψει στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του εβραϊκού κράτους, να στήσει προγεφύρωμα ή αλλιώς να επεκτείνει τα ερείσματά του στα σύνορά του.

Πηγή: efsyn.gr


 

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Διεθνές Δικαστήριο κατά Ισραήλ: «Να σταματήσει κάθε στρατιωτική ενέργεια στη Ράφα»

Οι δικαστές του ανώτατου Διεθνούς Δικαστηρίου διέταξαν σήμερα Παρασκευή...

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ο Κουρέτας απέλυσε έξι υπαλλήλους επειδή χρηματίστηκαν

Σε αυτοδίκαιη αργία τέθηκαν έξι υπάλληλοι της περιφέρειας Θεσσαλίας...

Αλέξης Χαρίτσης / Πυρά κατά Μητοτάκη για την ακρίβεια τα τελευταία πέντε χρόνια (ΒΙΝΤΕΟ)

Με μια ομιλία σε υψηλούς τόνους και παράθεση επιχειρημάτων ο επικεφαλής...
Διαφήμιση