Μέση Ανατολή: Κομμένη στα δύο η Γάζα – Απανωτοί οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Στα δύο έχει χωριστεί η Γάζα εξαιτίας της χερσαίας επίθεσης, όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ, Ντανιέλ Χαγκάρι, με τα απανωτά πλήγματα να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. 

Οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν «περικυκλώσει την πόλη της Γάζας», λέει ο ίδιος, «τώρα υπάρχει μια νότια Γάζα και μια βόρεια Γάζα». Τα στρατεύματα «έφτασαν στην ακτογραμμή και την κρατούν», πρόσθεσε.

Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στα εδάφη της Γάζας έχουν ενταθεί, κυρίως στο βόρειο τμήμα του θύλακα, όπου πολλοί άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι χωρίς καμία διέξοδο. 

Το τελευταίο 24ωρο, οι ισραηλινές επιθέσεις σε τρεις προσφυγικούς καταυλισμούς έχουν στερήσει τη ζωή σε περισσότερους από 50 ανθρώπους. Από τις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 9.770 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί. 

Η υπηρεσία OCHA (United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) του ΟΗΕ έχει καταγράψει 198 επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν θύματα με αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα (27 περιστατικά), ζημιές σε περιουσία Παλαιστινίων (138 περιστατικά) ή και θύματα και ζημιές σε περιουσία (33 περιστατικά).

«Αυτό αντικατοπτρίζει έναν ημερήσιο μέσο όρο επτά περιστατικών σε σύγκριση με τρία από την αρχή του έτους. Σχεδόν στα μισά από όλα τα περιστατικά, οι ισραηλινές δυνάμεις είτε συνόδευαν είτε υποστήριζαν ενεργά τους επιτιθέμενους», δήλωσε το OCHA.

Εξήντα δύο Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από εποίκους. Περίπου το 27% των τραυματισμών αυτών προκλήθηκαν από πυρομαχικά, πρόσθεσε η υπηρεσία του ΟΗΕ.
 

Τα νοσοκομεία στο στόχαστρο του Ισραήλ

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ συνεχίζει τα χτυπήματά του γύρω από διάφορα νοσοκομεία της βόρειας Γάζας, πιστεύοντας πως η Χαμάς βρίσκει καταφύγιο εκεί. «Για περισσότερο από μία ώρα, γίνονται έντονοι βομβαρδισμοί γύρω από νοσοκομεία», δήλωσε ο Σαλάμα Μααρούφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης.

Η Ερυθρά Ημισέληνος δηλώνει ότι έχει χάσει την επικοινωνία με τις ομάδες της στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς το Ισραήλ έχει κόψει τις γραμμές του internet και του τηλεφώνου. 

Η διακοπή σημαίνει ότι ο αριθμός των θυμάτων από τις επιθέσεις και οι λεπτομέρειες των χερσαίων μαχών δεν μπορούν να γίνουν άμεσα πλήρως γνωστές. Μόνο ορισμένα δορυφορικά τηλέφωνα συνεχίζουν να λειτουργούν.

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχετικά με την ασφάλεια των ασθενών, των εργαζόμενων στον τομέα της Υγείας και των ανθρώπων που βρίσκουν καταφύγιο στο νοσοκομείο αλ Κουντς.

Μια ισραηλινή επίθεση χτύπησε νωρίτερα κοντά στο νοσοκομείο, τραυματίζοντας τουλάχιστον 14 άτομα και προκαλώντας ζημιές στο κτίριο.

«Ο ΠΟΥ επαναλαμβάνει την έκκλησή του για άμεση κατάπαυση του πυρός, προστασία των αμάχων και της υγειονομικής περίθαλψης και σεβασμό του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου», ανέφερε ο οργανισμός σε ανάρτησή του στο Χ.

Μάχη με το χρόνο – Τελειώνουν τα αποθέματα σε τρόφιμα

Πλησιάζει η ώρα που οι προμήθειες φαγητού θα τελειώσουν στη Γάζα, καθώς το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα [World Food Programe (WFP) εκτιμά πως τα τρέχοντα αποθέματα βασικών διατροφικών ειδών επαρκούν για περίπου πέντε ημέρες ακόμη. 

«Η πρόσβαση στο ψωμί γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ο μοναδικός λειτουργικός μύλος στη Γάζα δεν είναι σε θέση να αλέσει σιτάρι λόγω έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων. Έντεκα αρτοποιεία έχουν δεχτεί επίθεση και καταστραφεί από τις 7 Οκτωβρίου, σημειώνει η υπηρεσία του ΟΗΕ. 

Η ανθρωπιστική κατάσταση στο πεδίο είναι τραγική. «Οι άνθρωποι περιμένουν σε ουρές για πολλές ώρες στα αρτοποιεία, όπου είναι εκτεθειμένοι στις αεροπορικές επιδρομής. Η διανομή επισιτιστικής βοήθειας στους εσωτερικά εκτοπισμένους στη βόρεια Γάζα έχει σχεδόν σταματήσει εντελώς τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της εντατικοποίησης των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ». 

Η Cindy McCain, εκτελεστική διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, λέει ότι η κατάσταση για τους κατοίκους της Γάζας είναι «καταστροφική», καθώς δεν φτάνουν αρκετά τρόφιμα στην εμπόλεμη ζώνη.

ΕΡΑ/MOHAMMED SABER

«Χρειαζόμαστε καθαρό μονοπάτι για να μεταφέρουμε τα τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια με ασφάλεια και συνεχόμενα. Χωρίς αυτό, οι άνθρωποι θα πεθάνουν – και ήδη πεθαίνουν, γυναίκες και παιδιά», περιγράφει. 

Η Μακέιν, η οποία εδρεύει στο Κάιρο, λέει ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αιγυπτιακές αρχές σχετικά με τη διακίνηση αγαθών μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα.

«Ελπίζω ότι θα αρχίσουμε να φέρνουμε τα τρόφιμά μας με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό. Αλλά χρειαζόμαστε πρόσβαση και την χρειαζόμαστε τώρα. Μας φτάνουν με το σταγονόμετρο – τέσσερα ή πέντε φορτηγά την ημέρα. Αυτό δεν είναι τίποτα», προσθέτει η ίδια.

Στο μεταξύ, ο Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα μπορούσε να επιστρέψει στην εξουσία της Λωρίδας της Γάζας μόνο εάν επιτευχθεί μια «συνολική πολιτική λύση», στην συνεχιζόμενη σύγκρουση. 

Ο Αμπάς συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στη Ραμάλα, ο οποίος πραγματοποιεί ακόμη μια περιοδεία στην περιοχή, καθώς η φονική στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα κοντεύει να φτάσει τον ένα μήνα.

Πηγή: avgi.gr

Φωτογραφία: ΕΡΑ/MOHAMMED SABER

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Leftdoor.eu συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των ΜΜΕ

Το documentonews.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε για...

Φτάνει μια 24ωρη απεργία; Αντέχουμε 60 χρόνια μνημόνια;

*Του Δημήτρη Κωστάκου - Πυρετωδώς προετοιμάζονται ΓΣΕΕ, ΠΑΜΕ, Εργατικά...

Ένταση στη Μέση Ανατολή / Το Ισραήλ αποφάσισε: «Το χτύπημά μας κατά του Ιράν θα είναι επώδυνο»

«Επώδυνα» αντίποινα κατά του Ιράν αποφάσισε το μικρό υπουργικό...
Διαφήμιση