Μέση Ανατολή: Κίνδυνος για ράλι στο πετρέλαιο διεθνώς – Συνεχόμενες ανατιμήσεις στην Ελλάδα

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Της Αντιγόνης Ζούντα –

Εντονη ανησυχία στις αγορές πετρελαίου και καυσίμων προκαλεί ο αυξανόμενος γεωπολιτικός κίνδυνος στη Μέση Ανατολή, καθώς ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σοβαρές αναταράξεις στην τροφοδοσία των αγορών και αντίστοιχη εκτίναξη των τιμών.

Αν και η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Σάββατο αναμενόταν να οδηγήσει τη Δευτέρα τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου σε ένα μίνι, έστω βραχύβιο, ράλι τιμών, ωστόσο υπήρξε συγκράτηση που αποδίδεται στη μείωση των ασφαλίστρων κινδύνου από την αγορά. Έτσι, το πετρέλαιο τύπου brent, αν και ξεκίνησε χθες από τα 90,80 δολάρια το βαρέλι, στη συνέχεια κινήθηκε κάτω από τα 90 δολάρια (έως και το απόγευμα). Ομως πλέον φαίνεται πως όλα εξαρτώνται από την απάντηση του Ισραήλ, γεγονός που προκαλεί αβεβαιότητα και τροφοδοτεί φόβους για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, η οποία θα επηρεάσει την κυκλοφορία πετρελαίου διά της Μέσης Ανατολής.

Για πιθανή, πιο μετρημένη αντίδραση από πλευράς Ισραήλ μιλούν αναλυτές, συνεκτιμώντας αφενός το υψηλό κόστος μιας μεγάλης επίθεσης, αφετέρου την περιορισμένη ζημιά και τη μη ύπαρξη απωλειών ανθρώπινων ζωών από το χτύπημα του Ιράν.

Με σημερινή παραγωγή πετρελαίου που ξεπερνά τα 3 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως, το Ιράν είναι ένας σημαντικός (ο τέταρτος μεγαλύτερος) παραγωγός-μέλος του OPEC. Οι κίνδυνοι εφοδιασμού μπορεί να συνδέονται με πιθανές αυστηρότερες (από τις υφιστάμενες) κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο, αλλά και με ενδεχόμενη στόχευση των ενεργειακών υποδομών του Ιράν από το Ισραήλ ή ακόμη και με περιορισμούς στη διέλευση των πλοίων στα Στενά του Ορμούζ, κοντά στο Ιράν.

Ετσι, πιθανή συνέχιση της έντασης με άμεση σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι.

Συνεχίζεται η άνοδος στην αμόλυβδη

Πάντως, στην εγχώρια αγορά καυσίμων οι ανατιμήσεις είναι συνεχείς εδώ και εβδομάδες, με την αμόλυβδη να ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις και ιδίως στα νησιά τα 2 ευρώ/λίτρο, προμηνύοντας ένα ακριβό Πάσχα, αλλά κι ένα καυτό καλοκαίρι.

Η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης έχει σκαρφαλώσει (Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων – 14/4/2024) στο 1,963 ευρώ/λίτρο, έχοντας «κερδίσει» σχεδόν 6 λεπτά/λίτρο τον τελευταίο μήνα.

Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των νομών με μέση τιμή που ξεπερνά και τα 2 ευρώ/λίτρο, καθώς σήμερα ανέρχονται στους 13: Αιτωλοακαρνανίας (2,002 ευρώ), Δωδεκανήσου (2,120 ευρώ), Ευρυτανίας (2,034 ευρώ), Ηρακλείου (2,002 ευρώ), Κέρκυρας (2,008 ευρώ), Κεφαλληνίας (2,035 ευρώ), Κυκλάδων (2,189 ευρώ), Λασιθίου (2,003 ευρώ), Λέσβου (2,017 ευρώ), Λευκάδας (2,040 ευρώ), Ρεθύμνης (2,036 ευρώ), Σάμου (2,007 ευρώ), Φωκίδος (2,019 ευρώ).

Στα νησιά οι τιμές έχουν ξεφύγει, φτάνοντας ακόμα και στα 2,389 ευρώ στην Πάτμο, στα 2,375 ευρώ στη Μήλο, στα 2,350 ευρώ σε Σέριφο, Αντίπαρο, Κάσο κ.α.

Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται και οι μέσες τιμές των πετρελαίων κίνησης (diesel) και θέρμανσης, που έφτασαν πανελλαδικά σε 1,715 και 1,337 ευρώ/λίτρο αντίστοιχα.

Πάντως, οι ανατιμήσεις συνεχίζονται και ήδη για σήμερα η αγορά προβλέπει σημαντικές αυξήσεις στις τιμές χονδρικής της αμόλυβδης και των πετρελαίων που θα αποτυπωθούν στη λιανική με τις νέες παραγγελίες.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Είναι διεφθαρμένοι από πάνω ως κάτω

*Του Κώστα Βαξεβάνη - Οταν ο υπουργός Οικονοµίας Κωστής...

Κασσελάκης από Παλαιστίνη: «Ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό»

Μήνυμα υπέρ της άμεσης αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους έστειλε...

Τελ Αβίβ: Μεγάλη επίθεση με ρουκέτες από τη Χαμάς – Ήχησαν οι σειρήνες μετά από 4 μήνες

Η Χαμάς εκτόξευσε σήμερα ένα μπαράζ ρουκετών από τη Γάζα με...

Στέργιος Καλπάκης: Τα πολλά πρόσωπα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας

Στις 24 Ιανουαρίου 2019, στην ιστορική του ομιλία στη...
Διαφήμιση