Λιβύη: Ανείπωτη καταστροφή από την κακοκαιρία Daniel

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Στη Λιβύη «έκανε στάση» ο Daniel μετά το καταστροφικό του πέρασμα από τη χώρα μας, με τις εκτιμήσεις για τις συνολικές απώλειες στην Κυρηναϊκή να είναι δυστοπικές. 

Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για νεκρούς που κυμαίνονται σε αριθμό από 3.000 μέχρι άνω των 5.000, ενώ οι αγνοούμενοι αγγίζουν τουλάχιστον τους 10.000.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε το λιμάνι της Ντέρνα, όπου το νερό σε ορισμένα φθάνει τα τρία μέτρα. Η πόλη κηρύχθηκε ζώνη καταστροφής και ορισμένοι τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Ο Ουσάμα Άλι, εκπρόσωπος της «Υπηρεσίας Διάσωσης και Επειγόντων» που εξαρτάται από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης, είπε ότι μόνο στην Ντέρνα οι καταρρακτώδεις βροχές και οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από την καταιγίδα Ντάνιελ είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους «περισσότεροι από 2.300 άνθρωποι» και 7.000 να τραυματιστούν. Οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τις 5.000. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης και τον Ερυθρό Σταυρό, ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί, καθώς πολλοί δρόμοι έχουν καταστραφεί και τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούν να φθάσουν στις πληγείσες περιοχές.

Σε άλλες πόλεις και κοινότητες της ανατολικής Λιβύης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 65 άνθρωποι, πρόσθεσε.

Εκτιμάται ότι μέσα σε μία μέρα έπεσε βροχή που αντιστοιχεί σε έναν μήνα. Βίντεο που αναρτούν οι κάτοικοι δείχνουν πολυώροφα κτίρια να καταρρέουν και να βυθίζονται στη λάσπη και ολόκληρες συνοικίες αφανίστηκαν στις παράκτιες ανατολικές περιοχές.

Ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης Οσάμα Χαμάντ έκανε λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή, με πολίτες εξάλλου να καταγγέλλουν ότι οι αρχές δεν τους είχαν προειδοποιήσει για την έλευση της σφοδρής κακοκαιρίας, ώστε να μετακινηθούν σε περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο. Όπως αναφέρουν αναλυτές, οι υποδομές στις πληγείσες περιοχές αποδείχθηκαν ανεπαρκείς ύστερα από μία δεκαετία χάους στη Λιβύη, η οποία παραμένει διαιρεμένη ανάμεσα σε δύο κυβερνήσεις στα ανατολικά και τα δυτικά.

Αξιωματούχοι της αντίπαλης κυβέρνησης που εδρεύει στα ανατολικά, έκαναν λόγο για «χιλιάδες» νεκρούς στην Ντέρνα, μια πόλη 100.000 κατοίκων. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, τα δύο κυριότερα φράγματα στον μικρό ποταμό Ουάντι Ντέρνα υποχώρησαν τη νύχτα της Κυριακής με την Δευτέρα, με αποτέλεσμα τεράστια κύματα λάσπης να καταστρέψουν γέφυρες και να παρασύρουν κτίρια, μαζί με τους ενοίκους τους, στις δύο όχθες του ποταμού που εκβάλλει στη Μεσόγειο.

Νωρίτερα, ένα στέλεχος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου είπε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι «τεράστιος», θα μπορούσε να ανέλθει σε «χιλιάδες», καθώς οι αγνοούμενοι φτάνουν τις 10.000. «Οι ανθρωπιστικές ανάγκες ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες της Ερυθράς Ημισελήνου της Λιβύης, ακόμη και τις δυνατότητες της κυβέρνησης», είπε ο Τάμερ Ραμαντάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Τρείς εθελοντές της Ερυθράς Ημισελήνου σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης είπε ότι στην Ντέρνα σκοτώθηκαν «περισσότεροι από 5.200 άνθρωποι». Ο υπουργός Υγείας Οτμάν Αμπντελτζαλίλ εξέφρασε τον φόβο ότι τα θύματα θα είναι τουλάχιστον 10.000, εξηγώντας ότι σε πολλές συνοικίες ακόμη δεν υπάρχει πρόσβαση.

Τα ερασιτεχνικά βίντεο που τράβηξαν κάτοικοι και αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δίνουν μια εικόνα Αποκάλυψης. Καθώς δρόμοι κόπηκαν στη μέση και το έδαφος υποχώρησε, οι διασώστες δυσκολεύονται να φτάσουν στους εγκλωβισμένους, οι οποίοι, με αυτοσχέδια μέσα, ανασύρουν πτώματα και βγάζουν επιζώντες που κινδυνεύουν να πνιγούν.

Η Ντέρνα και άλλες πόλεις έχουν αποκλειστεί από τον υπόλοιπο κόσμο, παρά τις προσπάθειες των αρχών να αποκαταστήσουν την τηλεφωνική σύνδεση και το Ίντερνετ.

Αυτή είναι η χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει ποτέ την Κυρηναϊκή, μετά τον μεγάλο σεισμό του 1963 στην πόλη Αλ Μαρτζ.

Από τις φωτογραφίες που αναπαράγονται περισσότερο από τα μέσα ενημέρωσης, ορισμένες δείχνουν δεκάδες πτώματα, τυλιγμένα σε κουβέρτες ή σεντόνια, στην κεντρική πλατεία της Ντέρνα, κάτω από δέντρα. Στους δρόμους έχουν σχηματιστεί λοφίσκοι από λάσπη, στις προσόψεις των κτιρίων έχουν σπάσει όλα τα τζάμια, πολλά αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά και ανατράπηκαν.

Αυτοκινητοπομπές με είδη πρώτης ανάγκης οδεύουν από την Τριπολίτιδα στην Ντέρνα. Η κυβέρνηση του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά ανακοίνωσε ότι στέλνει επίσης δύο ειδικά αεροσκάφη-ασθενοφόρα και ένα ελικόπτερο, 87 γιατρούς, μια ομάδα διασωστών με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και τεχνικούς της Εθνικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού που θα αναλάβουν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση.

Ομάδες διασωστών που στάλθηκαν από την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έφτασαν επίσης στην ανατολική Λιβύη.

Η Αλγερία ανακοίνωσε ότι θα στείλει τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό, σκηνές και ρουχισμό για τους πληγέντες, με οκτώ στρατιωτικά αεροσκάφη. Η Αίγυπτος, η Ισπανία και η Ιταλία ανακοίνωσαν επίσης την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «παρακολουθεί στενά την κατάσταση και είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια» ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Πηγή: efsyn.gr

Φωτογραφία: twitter

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πανεπιστημιακοί ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ: Οι φοιτητές υπερασπίζονται το δικαίωμα των Παλαιστινίων για ζωή

Τις συνεχιζόμενες μαζικές σφαγές αμάχων Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ στην Λωρίδα της...

Δημήτρης Βερβεσός: Της πλάκας τα περιοριστικά μέτρα για τον Μιχαλολιάκο

Επικριτικά σχολιάζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης...

Κασσελάκης: Υπόσχομαι ότι η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας θα αλλάξει

«Ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα ακροδεξιά στοιχεία,...
Διαφήμιση