*Του Κώστα Σαββόπουλου –
Στα χέρια των ιδιωτών παραδίδει η κυβέρνηση την υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων σε Έβρο και Πάρνηθα, καθώς, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του θεσμού των «αναδόχων αποκατάστασης».
Το συγκεκριμένο μοντέλο εφαρμόστηκε μετά την επέλαση των πυρκαγιών στην Εύβοια το 2021 και αφορά την ευθεία εμπλοκή των επιχειρηματικών ομίλων σε προσοδοφόρες δραστηριότητες που θα ξεδιπλωθούν πάνω στις καμένες εκτάσεις.
Πρόκειται για θεσμό που έχει προβλεφθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τον Αύγουστο του 2021, με πρωτοβουλία του τότε υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά, ο οποίος, μετά την απώλεια της βουλευτικής του έδρας, ανέλαβε ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για την αποκατάσταση του Έβρου και του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας.
Οι «μπίζνες με φούντες» στη Βόρεια Εύβοια
Στη Βόρεια Εύβοια, τότε, ορίστηκε «ανάδοχος αποκατάστασης με σκοπό την εκτέλεση του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας» και προστασίας του εδάφους από τη διάβρωση μια εταιρεία που ασχολείται με αιολικά πάρκα και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας δήλωνε (15/9/2021) ότι «δεν ξεκινάει κανένα έργο αν δεν βρεθεί ανάδοχος. Αυτή τη στιγμή μόνο για τη μελέτη της Λίμνης υπάρχει ενδιαφέρον, ενώ οι υπόλοιπες περιοχές βρίσκονται στα αζήτητα μέχρι να του έρθει κανενός ομίλου να “φιλοτιμηθεί”. Βέβαια, το “φιλότιμο”, όταν αναφερόμαστε σε ομίλους, δεν είναι τίποτα άλλο από τα σάλια τους που τρέχουν για τις μπίζνες με φούντες που ανοίγουν στις πλάτες μας».
Υπογράμμιζε δε η Επιτροπή ότι «το καθεστώς της αναδοχής δεν εγγυάται τις εργασιακές σχέσεις, δεν εγγυάται ότι η δουλειά όσων από εμάς δουλέψουν στα έργα θα πληρωθεί. Ήδη από τη συμφωνία που είχαμε κάνει με τον υπουργό Σκρέκα για 6 ευρώ το τρέχον μέτρο έχει υποστεί μείωση στα 4,2 ευρώ το τρέχον μέτρο για τα κορμοδέρματα και η πληρωμή των ασφαλίστρων θα γίνει από την τσέπη των ρετσινάδων», αλλά και ότι «οι μελέτες και οι ανάδοχοι είναι μόνο για τα αντιδιαβρωτικά έργα, δηλαδή για έργα για τη συγκράτηση του εδάφους και των σπόρων. Αυτά τα απαραίτητα έργα για την αποκατάσταση του δάσους δεν προστατεύουν από τις πλημμύρες. Τα αντιπλημμυρικά έργα, ως πιο ακριβά, δεν τα προϋπολογίζουν. Φαίνεται πως αυτά τους πέφτουν “ακριβά” και οι ζωές μας “φτηνές”».
Μετά την κυβερνητική σύσκεψη, ο υπουργός Περιβάλλοντος Θοδωρής Σκυλακάκης δήλωσε ότι αποφασίστηκε η κήρυξη από τη Δασική Υπηρεσία ως αναδασωτέων όλων των εκτάσεων που κάηκαν σε Έβρο και Πάρνηθα. Παράλληλα, διαμηνύθηκε η φροντίδα για την άγρια πανίδα, να έχουν δηλαδή τα ζώα που επιβίωσαν ζωοτροφές και νερό για το διάστημα των επόμενων μηνών. Τέλος, δίδεται απόλυτη προτεραιότητα στον καθαρισμό των ρεμάτων στις περιοχές αυτές με ευθύνη των περιφερειών.
Καμία μνεία για υποστελέχωση της Πυροσβεστικής
Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι, μετά τη χθεσινή σύσκεψη, δεν έγινε καμία μνεία για την πλήρωση των χιλιάδων κενών στο Πυροσβεστικό Σώμα και την αναγκαία στελέχωση των δασικών υπηρεσιών. Xθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (Παραπολιτικά) δήλωσε ότι «τόσες πολλές ημέρες με ακραίο κίνδυνο, τόσες πολλές παράλληλες εστίες, με τέτοια διάρκεια και ένταση στον Έβρο είπαν πυροσβέστες που ήρθαν από άλλες χώρες ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ ξανά ο μηχανισμός αντιμετώπισης». Υπό αυτό το πρίσμα, ο Παύλος Μαρινάκης προλείανε το έδαφος της «ενοχοποίησης» της κλιματικής κρίσης, το οποίο θα βαδίσει ο πρωθυπουργός κατά την αυριανή κοινοβουλευτική συζήτηση για τις πυρκαγιές.
Πηγή: avgi.gr
Φωτογραφία: EUROKINISSI