Κώστας Αρβανίτης: «H NΔ φέρνει άγρια Δύση και στα εργασιακά»

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Της Φωτεινής Λαμπρίδη –

«Η επιθυμία των εργαζομένων είναι να έχουν ασφαλείς συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς. Τα κόλπα της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και του αρμόδιου υπουργού κ. Γεωργιάδη να βαφτίζουν “επιθυμία” την ανάγκη για 2η δουλειά -ώστε να καλύψουν οι εργαζόμενοι με δυσκολία μέρος των καθημερινών τους αναγκών-, θα μας βρουν απέναντι» λέει στο tvxs ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης και μέλος της Επιτροπής για τα Εργασιακά (EMPL) του ευρωκοινοβουλίου.

«Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «ο εργαζόμενος δικαιούται να αρνηθεί την ανάληψη εργασίας» και ότι «τα συμβαλλόμενα μέρη υποχρεούνται να συμφωνούν έναν ελάχιστο αριθμό αμειβόμενων ωρών εργασίας». Αναρωτιόμαστε λοιπόν. Έχει σχέση αυτή η κυβέρνηση με την ελληνική πραγματικότητα;

Την ώρα που η ΕΕ προωθεί νέα μοντέλα με έμφαση στην σταθερή εργασία, στην Ελλάδα «νομιμοποιείται» το δίκαιο όχι του εργάτη, για το οποίο χύθηκε αίμα, αλλά το δίκαιο του κεφαλαίου, ενώ το νομοσχέδιο ποινικοποιεί ακόμη και τις απεργίες, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης για την επιβολή ανέλεγκτων όρων εργασίας στους μισθωτούς.

Η ευρωπαϊκή οδηγία για τους “διαφανείς και προβλέψιμους ορούς εργασίας“ είχε εισαχθεί για τη διαμόρφωση διαφανών όρων σε χώρες όπου εφαρμόζονταν η αγγλοσαξονικής έμπνευσης συμβάσεις μηδενικών ωρών απασχόλησης (δηλαδή αυτές που ο εργαζόμενος αναλαμβάνει την υποχρέωση να εργάζεται όταν καλείται χωρίς όμως να έχει δικαίωμα για ελάχιστη απασχόληση).

Η οδηγία αυτή δεν προορίστηκε να ανατρέψει όρους εργασίας που ισχύουν στην Εθνική νομοθεσία και στο συλλογικό εργατικό δίκαιο. Εντούτοις η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει την ενσωμάτωση της οδηγίας ως οδοστρωτήρα για την εκθεμελίωση εργασιακών δικαιωμάτων. Γι’ αυτό ενισχύει το ποινικό οπλοστάσιο κατά των εργαζομένων» καταλήγει ο Κ. Αρβανίτης.

Πηγή: tvxs.gr

Φωτογραφία: kostasarvanitis.eu

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Γ. Τσίπρας: Αν δεν έχουμε συνεννόηση με Κασσελάκη, να βρούμε ένα άλλο πρόσωπο

Ο Γιώργος Τσίπρας έθεσε δημόσια θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο διευθυντής της ΚΟ...

Μητσοτάκης άθλια ψευδόμενος στη συνάντηση με την Μέτσολα

Σε άθλια ψευδολογία επιδόθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια...

Εξεταστική για Τέμπη: Αποχώρησε η αντιπολίτευση καταγγέλλοντας τη ΝΔ για συγκάληψη

Αποχώρησαν από την Εξεταστική ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας την...
Διαφήμιση