Κομισιόν: Fake News η ευρωπαϊκή έγκριση στο πρόγραμμα της ΝΔ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Απογευματινή», υποστηρίζει ότι «Οι Βρυξέλλες εγκρίνουν το σοβαρό οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ» και πως «Η Κομισιόν είπε “ναι” για αυξήσεις μισθών, συντάξεων και για μείωση φόρων». Ωστόσο, όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες η ανταποκρίτρια της «Εφ.Συν.», Μαρία Ψαρά, η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι έλαβε το τρίτο αίτημα πληρωμής από την Ελλάδα για επιχορηγήσεις ύψους 1,72 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Ωστόσο, η Επιτροπή εξακολουθεί να αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση τη δημοσιοποίηση της λίστας των 100 ευεργετηθέντων από το Ταμείο, δηλαδή τις εταιρείες, τις οντότητες και τα πρόσωπα που έχουν λάβει δηλαδή τα μεγαλύτερα ποσά.

Και επισημαίνει ότι η λίστα ήταν να έχει δημοσιοποιηθεί από τα μέσα Απριλίου, αλλά η Αθήνα έχει καθυστερήσει. Στόχος είναι να προχωρήσει η δημοσίευση των στοιχείων των τελικών αποδεκτών στον πίνακα αποτελεσμάτων της Επιτροπής το συντομότερο δυνατό.

  • Πηγές της Κομισιόν διαψεύδουν το σημερινό πρωτοσέλιδο αθηναϊκής εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο η Κομισιόν ενέκρινε το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ και «είπε ναι για αυξήσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και για μείωση φόρων».

Όπως τονίζεται, δεν έχει κατατεθεί νέο πρόγραμμα, οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν τα προγράμματα σταθερότητας και μεταρρυθμίσεων. Η Κομισιόν θα εκδώσει συστάσεις ανά χώρα και θα αξιολογήσει τις δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών μελών στο πλαίσιο της Εαρινής Δέσμης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου στις 24 Μαΐου.

Όσον αφορά το τρίτο αίτημα πληρωμής στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτό αφορά 39 ορόσημα και 3 στόχους. Καλύπτουν τις επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση και τις υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, την έναρξη έργων που αφορούν την ανακαίνιση της ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια κατοικιών, την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και την υιοθέτηση υποδομών οπτικών ινών στα κτίρια.

  • Το αίτημα πληρωμής περιλαμβάνει επίσης μια σειρά μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, μεταξύ άλλων μέσω της κατανομής αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών, για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και για την ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου.

Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις αφορούν την αντιμετώπιση των αδυναμιών στον αστικό σχεδιασμό, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και των ανέργων, τη δημιουργία μιας νέας ρυθμιστικής αρχής για την ύδρευση και την αποχέτευση για την ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την ενίσχυση της ρύθμισης της αγοράς για τις δημόσιες αστικές και περιφερειακές υπηρεσίες επιβατικών μεταφορών και τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τα βιομηχανικά πάρκα.

  • Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας θα χρηματοδοτηθεί με 17,4 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια. Οι πληρωμές στο πλαίσιο του Ταμείου βασίζονται στις επιδόσεις και εξαρτώνται από την υλοποίηση από την Ελλάδα των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητάς της.

Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τώρα το αίτημα και στη συνέχεια θα αποστείλει στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή του Συμβουλίου την προκαταρκτική της αξιολόγηση σχετικά με την εκπλήρωση από την Ελλάδα των ορόσημων και των στόχων που απαιτούνται για την εν λόγω πληρωμή.

Πηγή: anatropinews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

*Γράφει ο Γιάννης Κωνσταντινίδης - Ο υπέρλαμπρος σταρ της...

Οι 100 μέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ο αρνητικός απολογισμός των πολιτών

Ίσως καμία κυβέρνηση των μεταπολιτευτικών δεκαετιών, μετά από μια...

Ομόφωνα ένοχος και στο Εφετείο ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος για τη δολοφονία της Καρολάιν

Ομόφωνα ενοχος ο Μπαμπης Αναγνωστόπουλος, όπως πρωτοδίκως, για τη...

Γ. Μυλόπουλος: Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για το Μετρό της Θεσσαλονίκης

Την πλήρη διάψευση των κυβερνητικών δηλώσεων για την ολοκλήρωση...
Διαφήμιση