Καθεστώς γαλέρας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Τουρισμός με εισαγωγές εργαζομένων

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου –

Ακόμα μεγαλύτερη ανισότητα στις αμοιβές, ακόμα μεγαλύτερες στρεβλώσεις σε έναν κλάδο στον οποίο πληθαίνουν τα περιστατικά εργασιακής γαλέρας και μεγαλώνει η αγωνία μεταξύ των εργαζομένων, εποχικών και μόνιμων, για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους προκαλεί η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β 2189/3.4.2023). Η απόφαση, που συμπίπτει με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, προβλέπει -για πρώτη φορά- την εισαγωγή δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων από τρίτες χώρες προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας, οι οποίες πέρυσι έφθασαν τις 61.000.

Η απόφαση που προβλέπει την εισαγωγή σχεδόν 40.000 ανειδίκευτων εργαζομένων για την προσεχή τουριστική περίοδο αποτελεί ουσιαστικά φωτογραφική (και προεκλογική) διάταξη που ανταποκρίνεται στο αίτημα των μεγαλοξενοδόχων να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας, σχεδόν 7.000 αλλοδαποί (9.261 έναντι 2.811 την προηγούμενη διετία) θα έρθουν αποκλειστικά για εποχική εργασία στα μεγάλα ξενοδοχεία, ενώ άλλοι 33.000 θα ενταχθούν σε καταλύματα και στην εστίαση. Επιπλέον, σημειώνεται ότι η εισαγωγή εργαζομένων από τρίτες χώρες στον τουρισμό είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με τις προτάσεις που υπεβλήθησαν για 80.316 εργαζόμενους από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. Ωστόσο, γίνεται κατανοητό ότι το αίτημα των μεγαλοξενοδόχων ικανοποιείται για πρώτη φορά και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό, ενώ εκτιμάται ότι η εισαγωγή μετακλητών εργαζομένων από τρίτες χώρες θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τους όρους αμοιβής και εργασίας, καθώς ο υπουργός Εργασίας αρνείται σθεναρά να κηρύξει υποχρεωτική την κλαδική συλλογική σύμβαση.

Οπως αναφέρει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο πρόεδρος των Εργαζομένων σε Τουρισμό και Επισιτισμό Γιώργος Χόντζογλου, σχολιάζοντας την απόφαση, «η κυβέρνηση ενώ αρνείται πεισματικά να κηρύξει υποχρεωτική την κλαδική σύμβαση εργασίας που προβλέπει αυξήσεις 10,5% για τα επόμενα δυο χρόνια, φέρνει από το “παράθυρο” φθηνό εργατικό προσωπικό από τρίτες χώρες. Και αυτό για να καλύψει τα κενά που δημιουργήθηκαν στον τουρισμό από τις δικές της ιδεοληψίες»… Στην ερώτησή μας αν ο στόχος είναι η κάλυψη των κενών θέσεων ή η υποβάθμιση των αμοιβών, ο Γ. Χόντζογλου σημειώνει: «Αναρωτιέμαι και εγώ αν στόχος της κυβέρνησης είναι να μην καλυφθούν οι 80.0000 θέσεις εκ των έσω για να μην ξεπαγώσουν οι τριετίες και μια σειρά επιδόματα του ΟΑΕΔ, μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%, όπως υπαγορεύει ο μνημονιακός νόμος. Και το λέω αυτό καθώς λόγω της μη εφαρμογής της κλαδικής σύμβασης οι μισθοί στον τουρισμό είναι στα επίπεδα του κατώτατου, και η εισαγωγή μετακλητών εργατών από τρίτες χώρες θα τους ρίξει ακόμα χαμηλότερα…».

Για το φαινόμενο των κενών θέσεων εργασίας και αν θα επαναληφθεί κατά τη φετινή περίοδο, ο Γ. Χόντζογλου επισημαίνει: «Η εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης και η επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στους 5 μήνες από 3 που είναι σήμερα είναι οι δύο αποφασιστικές κινήσεις που θα φέρουν τους εργαζόμενους πίσω στη δουλειά τους… Για να καταλάβετε τι συμβαίνει, πέρυσι είχαμε στον τουρισμό 61.000 κενές θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ. Φέτος οι αιτήσεις επαναπρόσληψης είναι μειωμένες κατά 25%… Με άλλα λόγια, μπορεί και φέτος έχουμε ακόμα περισσότερες κενές θέσεις εργασίας».

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ο Μητσοτάκης παραδέχεται ότι υπάρχει μαύρη εργασία και φοροδιαφυγή – Απάντηση από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά

Σε γκάφα ολκής φαίνεται ότι έπεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προσπάθειά...

Πως ο Ράμα «χορεύει στο ταψί» και Μητσοτάκη και Κασσελάκη

*Του Σωτήρη Σιδέρη - Μόνο ως στοιχείο εθνικής μειονεξίας...
Διαφήμιση