Πολιτική «θύελλα» έχει ξεσπάσει στην Ισπανία με επίκεντρο την έρευνα, που αποδεικνύει ότι την περίοδο 2015-2019 η τότε κεντροδεξιά κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος -σε συνεργασία με αστυνομικούς και μέσα ενημέρωσης- διεξήγαγε μια παράνομη «βρόμικη αποστολή» για να δυσφημίσει το αριστερό αντιπολιτευόμενο κόμμα Podemos και το καταλανικό κίνημα ανεξαρτησίας.
Μιλώντας στην ιστοσελίδα Euractiv, στελέχη του Podemos επεσήμαναν ότι η ΕΕ θα πρέπει να παρέμβει και να καταγγείλει την «επίθεση κατά της δημοκρατίας της Ευρώπης».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Euractiv, η έρευνα αποτελεί μέρος της λεγόμενης «υπόθεσης Kitchen» που πραγματοποιείται από τις ισπανικές αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς. Η υπόθεση διερευνά την εμπλοκή υψηλόβαθμων αστυνομικών σε επιχείρηση που διέταξε το υπουργείο Εσωτερικών, υπό την ηγεσία τότε του Λαϊκού Κόμματος, για την αφαίρεση ευαίσθητων πληροφοριών από τον πρώην ταμία του, Λουίς Μπάρσενας, οι οποίες ενοχοποιούσαν υψηλόβαθμα στελέχη του τότε κυβερνώντος κόμματος για διαφθορά.
Η νέα έρευνα επικεντρώνεται στην εμπλοκή αστυνομικών υπό τον συντονισμό του υπουργείου Εσωτερικών με στόχο την υπονόμευση των Podemos και την φθορά του καταλανικού κινήματος ανεξαρτησίας.
Από τη μεριά της, η EL País δημοσίευσε μια σειρά γραπτών μηνυμάτων που αντάλλαξαν μεταξύ 2015 και 2019 ο Φρανσίσκο Μαρτίνες, τότε υφυπουργός ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών, και ο Εουχένιο Πίνο, τότε διευθυντής επιχειρήσεων της εθνικής αστυνομίας.
Η δε «βρόμικη αποστολή» αποσκοπούσε στη σύνδεση του Podemos με παράνομη χρηματοδότηση από το Ιράν και τη Βενεζουέλα και οργανώθηκε σε συνεργασία μεταξύ της τότε κυβέρνησης, της αστυνομίας και μέσων ενημέρωσης.
Ειδικότερα, λίγο καιρό αφότου οι Podemos κατάφεραν να εκλέξουν 69 βουλευτές στις γενικές εκλογές του 2015, το υπουργείο Εσωτερικών άρχισε να διαδίδει την έκθεση PISA, η οποία ισχυριζόταν ότι ο τότε επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας είχε λάβει χρηματοδότηση από την ιρανική κυβέρνηση.
Το επίμαχο έγγραφο, που δημοσιεύθηκε σε πολλά ισπανικά μέσα ενημέρωσης, δεν έγινε δεκτό από τις δικαστικές αρχές.
Τα μηνύματα
Όπως αποκαλύφθηκε, λίγο αργότερα, ο Μαρτίνες και ο Πίνο αντάλλαξαν μηνύματα σχετικά με «νέες πηγές» από τη Βενεζουέλα με πληροφορίες εναντίον των Podemos.
Ειδικότερα, αυτά φέρεται να είχαν ως εξής:
- Πίνο : «Είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τις πηγές μας, αν πρόκειται να δοθεί στον Τύπο, προς το συμφέρον της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, θα πρέπει να είναι η El Mundo ή η El País για μια πλατφόρμα μέσων ενημέρωσης και τηλεόρασης. Το απαιτούν για να συνεχίσουν να συνεργάζονται.
- Μαρτίνες: Δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτό. Μην ανησυχείτε. Το θέμα είναι ότι πρέπει να το συζητήσω με ηρεμία με τον υπουργό…
- Πίνο: Αφεντικό, μου προσφέρουν ήδη τον λογαριασμό του Ερεχόν [τότε ηγέτης των Podemos]. Αλλά υπό τον όρο ότι θα εμφανιστεί σε μία από τις δύο εφημερίδες…..
- Μαρτίνες: Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.
- Πίνο [δύο ημέρες αργότερα]: «Οι εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή -Prisa, ήταν αρνητικές».
Ορισμένες από αυτές τις πληροφορίες διέρρευσαν στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος κατήγγειλε την «απόπειρα δίωξης».
Μετά τη δημόσια αντίδραση του Ιγκλέσιας, ο Πίνο έστειλε μήνυμα στον Μαρτίνες, υποστηρίζοντας ότι ερευνούσαν αδήλωτα κεφάλαια, «αυτό είναι το εγκληματικό και αυτό ερευνάται».
Ο Μαρτίνες απάντησε: «Συμφωνώ με όλα, αλλά πρέπει να τους αφήσουμε να μιλήσουν… Γιατί στο τέλος θα καταλήξουν να βάλουν τα χεράκια τους και να βγάλουν τα ματάκια τους. Και το επιχείρημα της φορολογίας είναι καλό για τον Ίντα [διευθυντής της εφημερίδας OKDiario]».
Σημειώνεται πως το OKDiario είναι ένα από τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης που επανειλημμένα δημοσίευσαν πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτές τις ανταλλαγές μηνυμάτων και αργότερα διαψεύστηκαν.
«Ο στόχος αυτής της συνωμοσίας δεν ήταν να ασκηθεί νομική δίωξη, επειδή οι Podemos δεν διέπραξαν ποτέ κανένα αδίκημα και επομένως δεν υπήρχαν αποδείξεις. Ο στόχος ήταν η μέθη της κοινωνίας από τα μέσα ενημέρωσης με συκοφαντίες και επιθέσεις χωρίς αποδείξεις εναντίον ενός πολιτικού κόμματος», δήλωσε πηγή του Podemos στη Euractiv.
Από τη μεριά του, ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο αρκέστηκε να σχολιάσει: «ας βγει προς τα έξω ό,τι πρέπει να βγει». Παράλληλα, σύμφωνα με την El País, επιχείρησε να υποβαθμίσει την υπόθεση υποστηρίζοντας ότι τα γεγονότα συνέβησαν «πριν από πολλά χρόνια».
«Κάντε πολύ θόρυβο εναντίον των Καταλανών»
Παράλληλα, τα μηνύματα φαίνεται να απεικονίζουν μια προσπάθεια της κυβέρνησης να δυσφημίσει το καταλανικό κίνημα ανεξαρτησίας.
Εν μέσω μιας έρευνας το 2015 που διέταξαν οι δικαστικές αρχές της Ισπανίας στα σπίτια και τις εταιρείες της οικογένειας Πουχόλ [εξέχουσα προσωπικότητα του καταλανικού κινήματος ανεξαστησίας], ο Μαρτίνες φέρεται να προέτρεψε τον Πίνο, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες, να «δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε που συμβαίνει σήμερα [τις έρευνες], να κάνει πολύ θόρυβο».
«Αυτή η υπόθεση δείχνει πώς η πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης της Ισπανίας και ο επικεφαλής της αστυνομίας συνωμοτούσαν για να εφεύρουν ποινικές υποθέσεις εναντίον πολιτικών εχθρών, κυρίως Καταλανών πολιτικών», δήλωσε η ευρωβουλευτής Κλάρα Πονσάτι στη EURACTIV.
Η Πονσάτι επέστησε επίσης την προσοχή στην υπόθεση Pegasus – κατά την οποία τα τηλέφωνα Καταλανών δημοσιογράφων και ηγετών της κοινωνίας των πολιτών είχαν υποκλαπεί, δήθεν από τις ισπανικές αρχές.
«Αυτό δείχνει πώς οι ισπανικές αρχές αντιμετωπίζουν τους Καταλανούς ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, στους οποίους κάθε παραβίαση των δικαιωμάτων τους είναι δικαιολογημένη για να αποτρέψουν την επιτυχία των πολιτικών τους στόχων» δήλωσε η ίδια.
Η ΕΕ καλείται να αντιδράσει
Πηγή των Podemos επεσήμανε ότι η υπόθεση είναι «εξαιρετικά σοβαρή», καθώς «αλλοιώνει το δημοκρατικό παιχνίδι, παράνομα και με τη συνενοχή διεφθαρμένων δημοσιογράφων».
«Η ΕΕ δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο [όπως με τις εξωτερικές παρεμβάσεις στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες] τις απόπειρες υπονόμευσης της ευρωπαϊκής δημοκρατίας εκ των έσω» σημείωσε.
Από την πλευρά της, η ηγέτιδα των Καταλανών αυτονομιστών και ευρωβουλευτής Κλάρα Πονσάτι δήλωσε στη EURACTIV ότι πρόκειται για «ένα σκάνδαλο που σε οποιαδήποτε δημοκρατία θα προκαλούσε άμεσες πολιτικές και δικαστικές συνέπειες».
«Στην Ισπανία δεν θα συμβεί, καθώς υπάρχει ένα σύστημα που περιλαμβάνει όλους τους κλάδους της πολιτικής και καταναγκαστικής εξουσίας, την κυβέρνηση, το κοινοβούλιο και τη δικαιοσύνη, μαζί με την αστυνομία και τον Τύπο, που συνεργάζονται για να καταστρέψουν τις ζωές και τις πολιτικές ιδέες όσων θεωρούν δομικούς εχθρούς τους», ανέφερε.
Οι Podemos υπογραμμίζουν ότι η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τον ίδιο τρόπο που το έκανε με την Πολωνία και την Ουγγαρία, όπου έγιναν προσπάθειες υπονόμευσης εκ των έσω χρησιμοποιώντας τη δικαιοσύνη.
«Είναι αξιοθρήνητο το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έχει πει ακόμη τίποτα για την υπόθεση», σημειώνουν οι Podemos, προσθέτοντας ότι μια δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να περιλαμβάνει σχέδιο καταπολέμησης της διαφθοράς για την ΕΕ και τα κράτη μέλη.
Το αριστερό κόμμα προτείνει επίσης τη δημιουργία μιας αστυνομικής δύναμης που θα ειδικεύεται στη διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα, καθώς και την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) με τη μετατροπή της σε οργανισμό.
Πηγή: tvxs.gr