Η “θεσμική Ν.Δ” και άλλα παραμύθια

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Γράφει ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος – Σε άρθρο του στο «Βήμα» την προηγούμενη Κυριακή, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αξιοποίησε ένα δημόσιο βήμα προκειμένου να πείσει σχετικά με το ότι «η κυβέρνηση πορεύεται με σεβασμό προς τους θεσμούς». Οι ισχυρισμοί του μάλιστα προβλήθηκαν δεόντως από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ώστε να πληροφορηθούν επ’ αυτών και όσοι δεν διαβάζουν εφημερίδες.

Δύο από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ήταν τα εξής: Το ότι η κυβέρνηση δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο «προς ένα πιο πλειοψηφικό σύστημα που θα ενισχύει περισσότερο το πρώτο κόμμα» όπως το ότι δεν έκανε «εκλογές πολύ πριν την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας, ώστε να κεφαλαιοποιηθεί το σχετικό δημοκοπικό προβάδισμα». Αμφότερα είναι αναμφισβήτητα γεγονότα. Άλλωστε ακόμη και τον επόμενο μήνα να προκηρυχθούν εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα μπορεί να στηρίξει το επιχείρημα για μια – σχετική- ολοκλήρωση της τετραετίας.

Τα γεγονότα όμως από μόνα τους, αποδεικνύουν απλώς ότι το Μέγαρο Μαξίμου, έκανε δύο συγκεκριμένες επιλογές. Σε καμία περίπτωση όμως δεν τεκμαίρουν τους λόγους που οδήγησαν σε αυτές τις αποφάσεις.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον εκλογικό νόμο: Η Νέα Δημοκρατία δεν εισάκουσε (όχι τις «εικασίες» όπως έγραψε ο Γιώργος Γεραπετρίτης αλλά) τα πρωτοσέλιδα «δικών της» εφημερίδων που συμβούλευαν για αλλαγή, επειδή σεβάστηκε τους θεσμούς; Ή μήπως το έκανε γιατί αλλιώς θα έμενε στην ιστορία ως η μόνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης που ενώ ψήφισε έναν εκλογικό νόμο στις αρχές του 2020 δεν τον εφάρμοσε ποτέ, γιατί η ίδια τον άλλαξε;

Ας δούμε και την περίπτωση των πρόωρων εκλογών: Εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε ποτέ σκοπό να μην φτάσει στον 4ο χρόνο διακυβέρνησης, γιατί μέσα στο καλοκαίρι «έφευγαν» συνεχώς διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου για πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο; Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που όλα τα επιτελεία της αντιπολίτευσης ξεκίνησαν τις προεκλογικές τους προετοιμασίες; Μήπως η κυβέρνηση σέβεται μεν τους θεσμούς, αλλά αρέσκεται να …παίζει μαζί τους τις ζεστές μέρες του Θέρους;

Εντυπωσιακό είναι επίσης, πως αυτούς τους ισχυρισμούς τους διατυπώνει ένας υπουργός και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαχείριση του «Σκανδάλου των Υποκλοπών». Μια υπόθεση που ακόμη και οι πιο «έξαλλοι» υποστηρικτές της κυβέρνησης δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι πρόκειται για υπόδειγμα θεσμικής αντιμετώπισης.

Θυμίζουμε ότι ήταν ο Γιώργος Γεραπετρίτης ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όπου επιτηρούσε όταν οι προσερχόμενοι για εξέταση καλύπτονταν από το «απόρρητο» ώστε να μην δίνουν στοιχεία. Όπως επίσης ότι θεωρείται ο βασικός εμπνευστής – συντάκτης του νομοσχεδίου που εντελώς «θεσμικά» απαγορεύει να πληροφορηθούμε οτιδήποτε για τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ μέχρι τις εκλογές.

Η αλήθεια είναι πως η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητστοτάκης θέλει να κερδίσει τις επόμενες (ή έστω τις μεθεπόμενες) εκλογές. Μπροστά σε αυτόν τον στόχο θα εκμεταλλευθεί κάθε προνόμιο που παρέχει η διακυβέρνηση, δίχως τον παραμικρό δισταγμό. Έτσι και μόνον έτσι ερμηνεύεται κάθε χειρισμός του Μεγάρου Μαξίμου. Το μόνο που θα μπορούσε να επικαλεστεί η κυβέρνηση – αν ήταν ειλικρινής- είναι πως ακολουθεί πρακτικές που δεν ανακάλυψε η ίδια αλλά έχουν εφαρμοστεί πολλές φορές στο παρελθόν. Αλλά ποιος περιμένει ειλικρίνεια σε μια προεκλογική χρονιά;

Πηγή: news247.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Διεθνές Δικαστήριο κατά Ισραήλ: «Να σταματήσει κάθε στρατιωτική ενέργεια στη Ράφα»

Οι δικαστές του ανώτατου Διεθνούς Δικαστηρίου διέταξαν σήμερα Παρασκευή...

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ο Κουρέτας απέλυσε έξι υπαλλήλους επειδή χρηματίστηκαν

Σε αυτοδίκαιη αργία τέθηκαν έξι υπάλληλοι της περιφέρειας Θεσσαλίας...

Αλέξης Χαρίτσης / Πυρά κατά Μητοτάκη για την ακρίβεια τα τελευταία πέντε χρόνια (ΒΙΝΤΕΟ)

Με μια ομιλία σε υψηλούς τόνους και παράθεση επιχειρημάτων ο επικεφαλής...
Διαφήμιση