Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήξερε για το «Turkaegean» από το 2021 και δεν αντέδρασε

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Από το 2021 παίζει η προκλητική τουριστική καμπάνια της Τουρκίας με τίτλο «Turkaegean», η οποία διαφημίζει τις τουρκικές παραλίες στο Αιγαίο με σκοπό την προσέλκυση τουριστών.

Και παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη καμπάνια βρίσκεται στον «αέρα» εδώ και τόσο καιρό κανείς δεν μίλησε και δεν παρενέβη. Είτε έγινε λόγω υποβάθμισης της σημασίας του γεγονότος είτε από αμέλεια, η διαφημιστική εκστρατεία της Τουρκίας συνεχίζεται για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της, «κάνοντας παιχνίδι» προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της, τόσο τα οικονομικά (επιδιώκοντας να περιορίσει το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα), όσο και τα γεωπολιτικά.

Το MEGA επικοινώνησε με την Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ και ρώτησε εάν η απόφασή της να αναγνωρίσει το «Turkaegean» έλαβε υπόψιν της τις πολιτικές ευαισθησίες της νοτιοανατολικής Μεσογείου καθώς και την τουρκική επιθετικότητα τα τελευταία δυο χρόνια όπως έχουν επίσημα αναγνωρίσει οι ευρωπαίοι ηγέτες στα συμπεράσματα πολλών συνόδων κορυφής.

«Δεν σχολιάζουμε μεμονωμένες περιπτώσεις», είπε ο οργανισμός σε απάντησή του μέσω email στο MEGA.

Στο διοικητικό του συμβούλιο και, συνεπώς στις αποφάσεις, συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος από κάθε κράτος μέλος, δηλαδή και από την Ελλάδα, έχει δυο εκπροσώπους της Κομισιόν και έναν εκπρόσωπο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μέσα σε ένα έτσι κι αλλιώς προκλητικό «κρεσέντο» η Άγκυρα τον τελευταίο καιρό, χρησιμοποιεί κάθε εργαλείο που έχει για να ενισχύσει το αφήγημά της περί οικειοποίησης του μισού ή αν όχι όλου του Αιγαίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί θεωρούν ότι και με «σημαία» το «Turkaegean» ίσως αργότερα «πατήσει» στην εγκριτική απόφαση της Ε.Ε. για τη χρήση του ως brand name ώστε να συνεχίσει τις προκλήσεις της και τις αμφισβητήσεις της ελληνικότητας του Αιγαίου.

Το enikos.gr από τον Νοέμβριο του 2021 είχε αναδείξει το θέμα. Τότε η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» φιλοξενούσε ρεπορτάζ για την τουρκική καμπάνια με τίτλο «κόντρα για το Αιγαίο αυτή τη φορά με την Ελλάδα».

«Το Αιγαίο είναι το σκηνικό μιας τουριστικής σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Η Τουρκία ξεκίνησε μια προώθηση με το όνομα «TurkAegean» για να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες στο Αιγαίο. Δεν άργησαν οι αντιδράσεις από την Ελλάδα που βλέπει το Αιγαίο ως δική της περιοχή στον τουρισμό. Η Τουρκία ετοιμάζεται να αυξήσει τη διαφημιστική της παρουσία» έγραφε το άρθρο της Hurriyet.

Μιλώντας για τη συγκεκριμένη καμπάνια, τότε ο Τούρκος υφυπουργός Τουρισμού, δήλωσε ότι επειδή η Ελλάδα βλέπει το Αιγαίο ως δική της περιοχή, έτσι αποφάσισε και η Άγκυρα να προωθήσει αυτό σύνθημα «Turkaegean» προβάλλοντας και σχετικά βίντεο, για να δείξει ότι το Αιγαίο δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά μια περιοχή που είναι και της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι πριν από έναν χρόνο στο διαδίκτυο προβλήθηκε ένα οδοιπορικό Γερμανίδας για τις ομορφιές του Μπόντρουμ, αναφερόμενο στην καμπάνια του «Turkaegean» και προέτρεπε τους τηλεθεατές να επισκεφθούν την περιοχή.

Με καθυστέρηση… η συζήτηση για το «Turkaegean»

Η συζήτηση και οι αντιδράσεις για το θέμα της προκλητικής καμπάνιας της Τουρκίας άρχισαν με… καθυστέρηση στη χώρα μας. Το ζήτημα άρχισε να συζητείται μόνο όταν η Τουρκία άρχισε διαδικασίες έγκρισης του εμπορικού σήματος «Turkaegean», καταθέτοντας δύο διαφορετικές αιτήσεις, μία στην Ε.Ε. και μία στις ΗΠΑ.

Το αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε δεκτό στις 15 Δεκεμβρίου του 2021, με βάση την απόφαση της Επιτροπής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Σε έγγραφο που αναρτήθηκε στην EUTM, αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων και δημοσίευσε η Ναυτεμπορική φαίνεται ότι ο όρος έχει γίνει δεκτός,  από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021, με ημερομηνία λήξης την 16 Ιουλίου του 2031.

Εξηγήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Όπως σχολιάζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Τουρισμού δηλώνει ότι “η κυβέρνηση κινείται νομικά ενάντια στον όρο turkeagean”». Σήμερα; Μα, το ξέρουν από πέρσι! Είναι δυνατόν να κινητοποιούνται κατόπιν εορτής; Σε όλα πια τα θέματα ο αυτοματισμός του “πιστού και δεδομένου”;».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Πληροφορίες από το politicus.gr & avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ σήμερα Τρίτη 21/5 – Ποιοί συμμετέχουν

Νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση αποφάσισε για σήμερα (21/5) η...

ΗΠΑ – Βρετανία προκαλούν: Δεν στηρίζουν το αίτημα για εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου και Γκάλαντ

Αίσθηση έχει προκαλέσει η  απόφαση του εισαγγελέα του  Διεθνούς...

Ο Guardian για τη δίκη του ναυαγίου στην Πύλο: Δεν δικάζονται οι αρχηγοί των κυκλωμάτων

Οι επιζώντες του ναυαγίου που στοίχισε τη ζωή σε 600 ανθρώπους...
Διαφήμιση