Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να αυστηροποιήσει τον νόμο για τις απεργίες

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Μηνά Κωνσταντίνου

Ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο που άφησε ο ίδιος ανοιχτό την Τετάρτη έθεσε το documentonews.gr στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με τον ίδιο να επιβεβαιώνει την πρόθεση της κυβέρνησης, προτάσσοντας την «ταλαιπωρία των πολιτών» και προσεγγίζοντας ακόμα περισσότερο τις αντιδραστικές απόψεις της ακροδεξιάς στη χώρα. Μάλιστα προκάλεσε αίσθηση με την αναφορά στο «ζύγισμα» των αιτιών μίας απεργίας.

Την Τετάρτη, ημέρα απεργίας στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε να γνωστοποιήσει την πρόθεση της κυβέρνησης να επιτεθεί στο απεργιακό δικαίωμα των εργαζομένων, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για τα εργασιακά δικαιώματα.

Μία ημέρα μετά, το documentonews.gr έθεσε στον Γιάννη Οικονόμου το ζήτημα, και ο ίδιος επιβεβαίωσε πλήρως τις «σκέψεις» αυτές, προτάσσοντας όψιμα το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ταλαιπωρία των πολιτών, αφού την προηγούμενη ημέρα είχε ζητήσει από τις συνδικαλιστικές ηγεσίας «να είναι πιο ευαισθητοποιημένες στις αποφάσεις που παίρνουν».

«Εχθές, ημέρα απεργίας, αποδώσατε στους συνδικαλιστές μειωμένη ευαισθησία και αφήσατε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου πλαισίου για τις απεργίες. Φοβάστε νέο κύμα απεργιών στη χώρα;» ήταν το ερώτημα που θέσαμε στον εκπρόσωπο του Μεγάρου Μαξίμου, ο οποίος παρότι αρνήθηκε έναν τέτοιο φόβο, στη συνέχεια περιέγραψε αναλυτικά τις «σκέψεις» της κυβέρνησης, που φαίνονται εξαιρετικά ώριμες προς πραγματοποίηση.

«Όχι, δεν φοβόμαστε τίποτα. Αυτό που είπαμε είναι το εξής: Υπάρχει ένας νόμος, ο οποίος πρέπει να εφαρμόζεται. Το δικαίωμα της απεργίας είναι ιερό, προστατεύεται από το Σύνταγμα, είναι απολύτως σεβαστό. Προφανώς. Δεν συζητά κανείς οτιδήποτε άλλο. Από την άλλη, υπάρχει ένας νόμος που πρέπει να εφαρμόζεται, κυρίως σε ό,τι αφορά στην παροχή ενός ελάχιστου επιπέδου υπηρεσιών προς τους πολίτες όταν απεργούν. Είναι κάτι που θα μπορούσε να μετριάσει, ενδεχομένως, την ταλαιπωρία που οι πολίτες έζησαν χθες» απάντησε αρχικά ο Γ. Οικονόμου, συνεχίζοντας με μομφές κατά των συνδικαλιστικών ηγεσιών.

«Από εκεί και πέρα, είναι δικαίωμα και επιλογή των συνδικαλιστικών ηγεσιών να αξιοποιούν το δικαίωμα της απεργίας που έχουν, για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των ανθρώπων που εκπροσωπούν. Ένα ζήτημα είναι αυτό. Ένα δεύτερο ζήτημα είναι και οι ίδιοι να ζυγίζουν τις αποφάσεις τους τόσο με βάση το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον, όσο και με βάση το συμφέρον των εργαζομένων. Άλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε χθες και που αποτέλεσε την αιτία της προκήρυξης της απεργίας, επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι σε αυτά που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ανησυχούσαν ότι αλλάζει. Δεν αλλάζει το Εργατικό Δίκαιο από το οποίο διέπεται ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουν. Δεν διακυβεύεται ο δημόσιος χαρακτήρας των αστικών συγκοινωνιών και μια σειρά από άλλου τέτοιου είδους ζητήματα. Αυτά είπαμε και αυτά ισχύουν» ανέφερε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ακολούθως παρέθεσε το γεγονός της κήρυξης της απεργίας από την Δικαιοσύνη ως παράνομη και καταχρηστική, με μία ημέρα καθυστέρηση.

«Και, επίσης, ένα θέμα το οποίο πρέπει να δούμε είναι σε περιπτώσεις που η προκήρυξη των απεργιών δεν είναι μέσα στα χρονικά όρια που ο νόμος προβλέπει, να υπάρχει πιο έγκαιρη ανταπόκριση και της ίδιας της Δικαιοσύνης. Νομίζω ότι θα έχετε ενημερωθεί για την υπόθεση. Βγήκε σήμερα η απόφαση με την οποία κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική η απεργία. Έχει σημασία ότι στο σκεπτικό της απόφασης συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός ότι δεν είχε ληφθεί πρόνοια για να υπάρχει το απαραίτητο ποσοστό – νομίζω κάτι στο 30%, στο ⅓- προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετούνται οι πολίτες. Αλλά, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι όταν η απόφαση βγαίνει μόλις η απεργία έχει λήξει, αυτό δεν προσθέτει κάτι. Είναι κάτι που νομοθετικά αυτό πρέπει να το δούμε με έναν τρόπο» περιέγραψε ακόμα τις προθέσεις της κυβέρνησης, με την κατάληξη της απόφασής του να προβληματίζει, αφού δείχνει να βάζει στο στόχαστρο ακόμα και τις αιτίες που επικαλούνται οι συνδικαλιστικές ενώσεις για να προκηρύξουν μία απεργία.

«Διότι, προφανώς, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες θα προκηρύσσουν τις απεργίες όπως ο νόμος προβλέπει. Είναι δικαίωμά τους. Θα γίνονται. Για όνομα του Θεού. Δεν αμφισβητεί κανείς αυτό το δικαίωμα. Προφανώς όλοι θα πρέπει να τα ζυγίζουμε λίγο καλύτερα και σε ό,τι αφορά την ταλαιπωρία του κοινωνικού συνόλου και σε ό,τι αφορά αν όντως απειλούνται ουσιαστικά δικαιώματα για τα οποία καλούν τους συναδέλφους τους να απεργήσουν» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, με τα ερωτήματα για την τελευταία του αποστροφή να πυκνώνουν. Ποιος θα «ζυγίζει» εάν όντως απειλούνται ουσιαστικά εργασιακά δικαιώματα.

«Αυτό είπα και τίποτα παραπάνω. Δεν εγκάλεσα κανέναν για μειωμένη ευαισθησία» κατέληξε ο εκπρόσωπος, παρότι η χθεσινή του δήλωση ήταν τηλεοπτική και η ακριβής αναφορά του ήταν πως «οι συνδικαλιστικές ηγεσίες οφείλουν να είναι πιο ευαισθητοποιημένες στις αποφάσεις που παίρνουν».

*Ρεπορτάζ στο documentonews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Θα πει όχι η Ελλάδα αν της ζητηθεί συνδρομή στην επίθεση κατά του Ιράν;

*Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου - Μόνο ντροπή μπορεί να νοιώσει...

Πολάκης σε Άδωνι για το φάρμακο URSOFALK: Λύσε το θέμα και άσε τα ντιλαρίσματα

Επανήλθε στην υπόθεση της έλλειψης του φαρμάκου URSOFALK, ο Παύλος...
Διαφήμιση