Η Κομισιόν βλέπει ακρίβεια και το 2024 στην Ελλάδα – Ποιές είναι οι προβλέψεις

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Γιάννη Αγουρίδη –

Συνέχιση της ακρίβειας και φέτος στην Ελλάδα «βλέπει» η Κομισιόν σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις, τις οποίες δημοσιοποίησε την Τετάρτη. Ο ετήσιος πληθωρισμός βάσει του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 4,2% το 2023, σύμφωνα με την Κομισιόν. Την ίδια στιγμή, ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ήταν σημαντικά υψηλότερος, στο 5,3% το 2023 κατά μέσο όρο, αλλά υποχώρησε κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμού βάσει του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή έως τον Δεκέμβριο του 2023, δείγμα του ότι οι ανατιμήσεις έχουν απλωθεί στην ελληνική επικράτεια.

Η σύσφιγξη της αγοράς εργασίας, μαζί με την πρόσφατα ανακοινωθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού (από τον Απρίλιο του 2024), αναμένεται να ασκήσουν κάποια ανοδική πίεση στις τιμές, γεγονός που θα αντιστάθμιζε εν μέρει την επίδραση των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας στον πληθωρισμό. Συνολικά, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί πιο σταδιακά το 2024 και το 2025, σε 2,7% (από πρόβλεψη 2,8% προηγουμένως) και 2% αντίστοιχα. Αυτό είναι οριακά χαμηλότερο από ό,τι στις φθινοπωρινές προβλέψεις και τα δύο έτη.

Αστερίσκοι για το Ταμείο Ανάκαμψης

Κατά 2,2% αυξήθηκε το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας το 2023, αντί για την αρχική εκτίμηση του 2,3%, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ο κρατικός προϋπολογισμός της κυβέρνησης όμως είναι πιο αισιόδοξος αφού βασίζεται στην παραδοχή για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,9% το 2024.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ναι μεν οι επενδύσεις στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν, αλλά με την προϋπόθεση της υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης. Εκτιμάται πως θα υπάρξει μια στροφή επενδύσεων από τις κατασκευές σε πιο παραγωγικές επενδύσεις, όπως εξοπλισμός και μηχανήματα.

Ασθενέστερη βάση

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά την υποτονική ανάπτυξη πέρυσι, η οικονομία της Ε.Ε. εισήλθε στο 2024 με ασθενέστερη βάση από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με την Κομισιόν. Η χειμερινή ενδιάμεση πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναθεωρεί την ανάπτυξη τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη στο 0,5% το 2023, από 0,6% που προβλεπόταν στις φθινοπωρινές προβλέψεις, και στο 0,9% (από 1,3%) στην Ε.Ε. και 0,8% (από 1,2%) στη ζώνη του ευρώ το 2024. Το 2025 η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να αναμένεται να επεκταθεί κατά 1,7% στην Ε.Ε. και 1,5% στη ζώνη του ευρώ.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί ταχύτερα από ό,τι προβλέπεται το φθινόπωρο. Στην Ε.Ε. ο πληθωρισμός σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή προβλέπεται να μειωθεί από 6,3% το 2023 σε 3,0% το 2024 και 2,5% το 2025. Στην Ευρωζώνη αναμένεται να επιβραδυνθεί από 5,4% το 2023 σε 2,7% το 2024 και σε 2,2% το 2025.

Αβεβαιότητα λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων

Οι προβλέψεις αυτές χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα λόγω των παρατεταμένων γεωπολιτικών εντάσεων και του κινδύνου περαιτέρω επέκτασης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Η αύξηση του κόστους αποστολής μετά τις διαταραχές του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα αναμένεται να έχει μόνο οριακό αντίκτυπο στον πληθωρισμό. Ωστόσο, περαιτέρω διαταραχές θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό, που ενδέχεται να περιορίσουν την παραγωγή και να αυξήσουν τις τιμές.

Σε εγχώριο επίπεδο, οι κίνδυνοι για τις βασικές προβολές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό συνδέονται με το αν η κατανάλωση, η αύξηση των μισθών και τα περιθώρια κέρδους θα υπερβούν τις προσδοκίες ή αν θα υστερούν σε σχέση με αυτές, καθώς και με το πόσο υψηλά θα παραμείνουν τα επιτόκια και για πόσο καιρό. Οι κλιματικοί κίνδυνοι και η αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων εξακολουθούν να αποτελούν απειλή.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Εμφύλιος στο μπλοκ εξουσίας

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς «χωμένος» στα έγκατα κράτους...

Χρήστος Σπίρτζης: Η κοινωνία δεν αντέχει ηγετικές ομάδες και κόμματα χωρίς κυβερνητική προοπτική

Οι ηγεσίες των προοδευτικών κομμάτων να δημιουργήσουν το πολιτικό...
Διαφήμιση