Η αποτύπωση της ιστορικής μνήμης

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Στην Παλαιά Βίνιανη βρέθηκε το περασμένο τριήμερο η ερευνητική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εθελοντές φοιτητές, ερευνητές και καθηγητές. Σκοπός τους να προχωρήσουν στην πρώτη εργασία πεδίου προκειμένου να ξεκινήσουν τον πρωτότυπο σχεδιασμό για την αναβίωση του Ιστορικού Οικισμού της Παλαιάς Βίνιανης, της ερειπωμένης έδρας της Κυβέρνησης του Βουνού της Εθνικής Αντίστασης.

Τον Φεβρουάριο 2022 υπεγράφη Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αγράφων και του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, το οποίο διευθύνει ο Νίκος Μπελαβίλας.

Η Βίνιανη των Αγράφων, σκαρφαλωμένη στις κορυφές του Τυμφρηστού και «πνιγμένη» στην οργιώδη βλάστηση της γης της Ευρυτανίας, στα έλατα και τα πλατάνια, έμεινε στην Ιστορία όταν στις 10 Μαρτίου του 1944, με πρωτοβουλία του ΕΑΜ συγκροτήθηκε η Πολιτική Επιτροπή Πολιτικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), η Κυβέρνηση του Βουνού, δίνοντας σάρκα και οστά στο όραμα της ελεύθερης Ελλάδας.

Στο πέτρινο σχολείο του χωριού έγινε η ορκωμοσία της κυβέρνησης τα μέλη της οποίας έπαιρναν τις αποφάσεις ενάντια στους Γερμανούς ναζί αλλά και για την ικανοποίηση των βιοτικών αναγκών του βασανισμένου ελληνικού λαού, την ανάγκη για εκπαίδευση των παιδιών, περίθαλψη των ασθενών, διάσωση του πολιτισμού. Στη Βίνιανη εξάλλου είχαν συναντηθεί το ‘42 ο Βελουχιώτης, ο Ζέρβας και οι Αγγλοι αξιωματούχοι για να οργανώσουν την ανατίναξη του Γοργοπόταμου. Το χωριό το έκαψαν οι Γερμανοί, οι Ιταλοί, ενώ ο σεισμός του ‘66 επέφερε το τελικό χτύπημα της καταστροφής του.

Σε αυτόν τον ιστορικό και πληγωμένο τόπο, που η πολιτεία δεν έπραξε τα δέοντα για την ανάδειξή του, βρέθηκε το περασμένο τριήμερο η εθελοντική δωδεκαμελής ομάδα του ΕΜΠ και προχώρησε «στην πρώτη εκτεταμένη καταγραφή των εκατόν είκοσι κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων των ερειπίων, των δημόσιων χώρων, πλατειών, μονοπατιών, προαυλίων, του σχολείου-μουσείου, των ναών, του νεκροταφείου, δηλαδή του συνόλου του οικισμού όπως και των υστεροβυζαντινών ερειπίων του λόφου Αγίου Γεωργίου, συγκροτώντας τη βάση του τεχνικού μητρώου-βάσης δεδομένων της Βίνιανης.

Με βάση αυτό το υλικό προγραμματίζεται η φθινοπωρινή επίσκεψη των φοιτητών και φοιτητριών ενός ολόκληρου εξαμήνου σπουδών με τους καθηγητές και τις καθηγήτριές τους, που θα αποτυπώσουν πέτρα προς πέτρα την Παλαιά Βίνιανη. Από εκεί θα προκύψουν οι προτάσεις έργων αποκατάστασης, αναβίωσης κτιρίων, το πρότυπο στρατηγικό σχέδιο για τον Ιστορικό Οικισμό. Επισημαίνεται ότι στο έργο αυτό εμπλέκονται ήδη δύο σχολές του ΕΜΠ, των αρχιτεκτόνων και των τοπογράφων» γράφει η κοινή ανακοίνωση του Δήμου Αγράφων και του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ.

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Κερασοχώρι οι φοιτήτριες και οι φοιτητές αρχιτεκτονικής, οι ερευνήτριες Πολίνα Πρέντου και Ιωάννα Μπράτη-Παπακωνσταντίνου, μαζί με τους καθηγητές Δημήτρη Καλιαμπάκο και Νίκο Μπελαβίλα συναντήθηκαν με τις αρχές αυτοδιοίκησης των Αγράφων. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενημέρωση για την εξέλιξη της έρευνας από τον Νίκο Μπελαβίλα, αλλά και για τις αναπτυξιακές προοπτικές των Αγράφων, με εκτεταμένη εισήγηση του Δημήτρη Καλιαμπάκου, επικεφαλής του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Ερευνας. Η δεύτερη αποστολή του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο 2022.

*Της Βασιλικής Τζεβελέκου στην “Εφημερίδα των Συντακτών”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

ΗΠΑ: Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...

Τροχαίο στη Βουλή: 3 χρόνια με αναστολή στον αστυνομικό για τον θάνατο του Ιάσονα

Την ενοχή του αστυνομικού για ανθρωποκτονία από αμέλεια αποφάσισε...
Διαφήμιση