Γάζα: Συμφωνία για προσωρινή εκεχειρία – Θα «συνεχίσω τον πόλεμο» κατά της Χαμάς λέει ο Νετανιάχου

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Βγήκε τελικά λευκός καπνός από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, αργά το βράδυ της Τρίτης (21/11), όπου έγινε αποδεκτή μια μερική συμφωνία για τους ομήρους που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια παύση του πολέμου στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση έως και 80 από τους πάνω από 239 ανθρώπους που είχαν συλληφθεί από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της φονικής της επίθεσης στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λίγο πριν ξεκινήσει το Υπουργικό Συμβούλιο που θα συζητούσε τη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, δήλωσε ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του Ισραήλ.

«Συνεχίζουμε τον πόλεμο και θα συνεχίσουμε μέχρι να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας. Θα εξαλείψουμε τη Χαμάς, θα φέρουμε πίσω όλους τους απαχθέντες και θα εγγυηθούμε ότι δεν θα υπάρχει καμία απειλή για το Ισραήλ στη Γάζα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Νετανιάχου.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, θα είναι η πρώτη μακροχρόνια παύση των εχθροπραξιών από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική του εκστρατεία για την εκδίωξη της Χαμάς από τη Γάζα και εν μέσω της αύξησης των διεθνών πιέσεων για κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με το γενικό περίγραμμα της συμφωνίας, 50 όμηροι θα απελευθερωθούν, εντός των πρώτων τεσσάρων ημερών, με αντάλλαγμα την παύση των μαχών κατά τη διάρκεια αυτών των 96 ωρών.

Μεταξύ των ομήρων που κρατά η Χαμάς είναι περίπου 40 παιδιά και 13 μητέρες και αναμένεται ότι κάποιοι, αλλά όχι όλοι, θα είναι μέρος αυτής της πρώτης παρτίδας ομήρων. Οι 50 όμηροι θα απελευθερωθούν σε μικρότερες ομάδες κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών και όχι όλοι μαζί.

Το Ισραήλ θα απελευθερώσει σε αντάλλαγμα περίπου 150 Παλαιστίνιους, γυναίκες και ανήλικους που κρατούνται στις φυλακές του για αδικήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, αλλά κανείς από αυτούς δεν θα ήταν εμπλεκόμενος άμεσα σε τρομοκρατικές επιθέσεις με θύματα.

Επίσης, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχει η δυνατότητα απελευθέρωσης επιπλέον 30 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, εάν η παύση των μαχών παραταθεί για άλλες τέσσερις ημέρες.

Όλοι όσοι προβλέπεται να απελευθερωθούν είναι ζωντανοί και έχουν ισραηλινή υπηκοότητα.

Επίσης συμφωνήθηκε να επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα περίπου 300 φορτηγών ημερησίως στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Όπως εξήγησε ο Νετανιάχου, ο Ερυθρός Σταυρός θα επισκεφθεί κρατούμενους στη Γάζα, όσους δεν έχουν ακόμα απελευθερωθεί, στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων.

Σε ότι αφορά τους Παλαιστίνιους που εγκατέλειψαν τη βόρεια Γάζα προς το νότο κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων των συγκρούσεων δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της παύσης, δεδομένου ότι οι IDF αναμένεται να συνεχίσουν τη στρατιωτική τους εκστρατεία μόλις λήξει η παύση.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, υπάρχουν 239 Ισραηλινοί κρατούμενοι που κρατούνται από τις Ταξιαρχίες Κασάμ, την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς.

Σε ότι αφορά την Χαμάς, θα απελευθερώσει μονομερώς όσους από τους ομήρους

έχουν ταϊλανδέζικη υπηκοότητα, ενώ επίσης είναι πιθανό άλλες κυβερνήσεις να καταλήξουν σε άλλες συμφωνίες για τους πολίτες τους που κρατούνται στη Γάζα.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή πλευρά υπάρχουν περίπου 7 χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές, εκ των οποίων περισσότεροι από 2 χιλιάδες είναι διοικητικοί κρατούμενοι. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει περίπου 3 χιλιάδες Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ από τις 7 Οκτωβρίου.

Ένταση στο Υπουργικό Συμβούλιο

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός που δέχτηκε ισχυρές πιέσεις, από τις ΗΠΑ, όπως αποκάλυψε στο Υπουργικό Συμβούλιο δήλωσε κατά την έναρξη της συνεδρίασης ότι «έχουμε μια δύσκολη απόφαση μπροστά μας απόψε, αλλά είναι μια σωστή απόφαση».

Καθώς οι αντίθετοι στην συμφωνία προειδοποίησαν ότι θα βλάψει την ικανότητα του Ισραήλ να εξασφαλίσει την απελευθέρωση όλων των ομήρων και θα περιπλέξει τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ για την εκδίωξη της Χαμάς από τη Γάζα κι ότι θα είναι δύσκολο να συνεχιστεί ο πόλεμος από τη στιγμή που θα σταματήσει προσωρινά, ο Νετανιάχου απέρριψε αυτές τις κατηγορίες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου απορρίπτοντας αυτές τις κατηγορίες εξήγησε ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) σχεδίαζαν να συνεχίσουν τον πόλεμο μόλις εκτελεστεί η συμφωνία.

«Θέλω να διευκρινίσω. Είμαστε σε πόλεμο και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε πόλεμο μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους μας, να καταστρέψουμε τη Χαμάς και να επιστρέψουμε όλους τους αιχμαλώτους και τους αγνοούμενους», τόνισε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι «θα διασφαλίσουμε επίσης ότι δεν θα υπάρχει καμία οντότητα στη Γάζα που θα απειλεί το Ισραήλ».

Υπενθύμισε πώς ο ίδιος και το υπουργικό συμβούλιο πολέμου είχαν συναντηθεί με τις οικογένειες των ομήρων το προηγούμενο βράδυ, λέγοντας ότι «τους είπα ότι η επιστροφή των ομήρων είναι μια ιερή και πρωταρχική αποστολή που ορκίστηκα να ολοκληρώσω».

«Αυτός ο πόλεμος έχει φάσεις και το ίδιο ισχύει και για την επιστροφή των ομήρων» συνέχισε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός για να συμπληρώσει ότι «όλο το κατεστημένο ασφαλείας υποστηρίζει πλήρως αυτή τη συμφωνία».

Όπως σημείωσε «η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στις IDF να προετοιμαστούν καλύτερα για το υπόλοιπο του πολέμου», προσθέτοντας ότι «ούτε οι ζωές των στρατιωτών ούτε ο μηχανισμός συλλογής πληροφοριών θα πληγούν κατά την περίοδο αυτή».

Δεν παρέλειψε ο Νετανιάχου να ενημερώσει τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ότι μίλησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κι ότι ως αποτέλεσμα αυτής της συνομιλίας, ο Τζο Μπάιντεν παρενέβη και εξασφάλισε καλύτερους όρους για τη συμφωνία.

Επίσης νωρίτερα ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Όστιν Λόιντ είχε επικοινωνήσει με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκαλάντ, όπου συζητήσαν τη σημασία της αποτροπής της περιφερειακής κλιμάκωσης και την κρισιμότητα της αύξησης και διατήρησης της ανθρωπιστικής βοήθειας και της προστασίας των αμάχων στη Γάζα.

Υπέρ του γενικού περιγράμματος της συμφωνίας τάχθηκαν οι IDF, η Μοσάντ και η Σιν Μπετ.

Όμως η συμφωνία προκάλεσε έντονες συζητήσεις τόσο στο ισραηλινό κοινό όσο και μεταξύ των πολιτικών του συνασπισμού.

Το Θρησκευτικό Σιωνιστικό Κόμμα (RZP) με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και το κόμμα Οτζμά Γεχούντιτ με επικεφαλής τον υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ δήλωσαν πριν από τη συνάντηση ότι σκόπευαν να αντιταχθούν στη συμφωνία.

Μια τέτοια συμφωνία είναι «κακή για την ισραηλινή ασφάλεια, κακή για τους αιχμαλώτους και κακή για τους στρατιώτες των IDF», δήλωσε το RZP, προσθέτοντας ότι «ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η συμφωνία δεν πρέπει να εγκριθεί».

Εξηγώντας το Θρησκευτικό Σιωνιστικό Κόμμα ότι η πίεση που ασκείται από τη στρατιωτική εκστρατεία των IDF λειτουργεί, αλλιώς η Χαμάς δεν θα είχε συμφωνήσει σε αυτή την αρχική συμφωνία, πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να συνεχίσει να ασκεί αυτού του είδους την πίεση έως ότου η Χαμάς συμφωνήσει να απελευθερώσει όλους τους ομήρους και όχι να κάνει πρόωρα μια συμφωνία.

Πηγή: ieidiseis.gr

Φωτογραφία: AP Photo/Leo Correa

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Στο Μουσείο πάει από 1η Ιουλίου η πενθήμερη εργασία

*Του Δημήτρη Κωστάκου - Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων και περίοπτη...

Κασσελάκης για “Ευαγγελισμό”: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετράει την υγεία με αστέρια ξενοδοχείων

Το επίμαχο έγγραφο με την πρωτοφανή απόφαση της διοίκησης του «Ευαγγελισμού»...

Ο Μητσοτάκης με μισές αλήθειες για «Ευαγγελισμό» και για Συμφωνία των Πρεσπών (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλυψε απόλυτα τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον διοικητή...

ΑΔΑΕ: Κανένα πρόστιμο (ακόμη) σε Μισέλ Ασημακοπούλου και Υπουργείο Εσωτερικών

Η ανακοίνωση Μενουδάκου για την επιβολή προστίμων σχετικά με...
Διαφήμιση