Γάζα: Διπλωματία της ντροπής από Μητσοτάκη και Ε.Ε. / Η εμπλοκή με την Τουρκία και ο νέος κίνδυνος

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Είναι αδύνατον να γίνει τώρα απολογισμός, ενώ οι νεκροί και οι τραυματίες αυξάνονται στη Γάζα  με γεωμετρική πρόοδο. Χιλιάδες παιδιά ανάμεσά τους, αλλά  η Δύση σφυρίζει αδιάφορα κρυπτόμενη πίσω από το θολό δόγμα του δικαιώματος της αυτοάμυνας του Ισραήλ. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε , με συντριπτική πλειοψηφία, να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Η πρόταση, εγκρίθηκε με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές. ΗΠΑ και Ισραήλ ήταν μεταξύ των χωρών που την καταψήφισαν, ενώ η Ελλάδα «απείχε» από την ψηφοφορία.

Ήταν μια ημέρα ντροπής για την ελληνική διπλωματία που πλέον κατατάσσει τη χώρα μας στο πλευρό των πολεμοκάπηλων και όσων παραβιάζουν κάθε έννοια δικαίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη όμως, πιθανότατα κατ εντολή και σε μια ακόμη περίεργη κίνηση . Σε δήλωσή του μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, επιτέθηκε στον Ερντογάν τονίζοντας ότι  « είναι τελείως εκτός κλίματος, όταν δεν αναγνωρίζει την πραγματικότητα” , ότι δηλαδή η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και όχι απελευθερωτική. Είναι μια περίεργη δήλωση που εμπλέκει την Ελλάδα στην διένεξη Τουρκίας -Ισραήλ, κάτι που ποτέ δεν έκανε το Τελ Αβίβ έναντι της επιθετικής και αναθεωρητικής πολιτικής της Άγκυρας εις βάρος της Ελλάδας.

Ρήξη με το διεθνές δίκαιο

Πέραν αυτών, η δήλωση αυτή, βυθίζει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός , προκαλεί με την στάση του απειλώντας να τινάξει στον αέρα το μορατόριουμ με την Τουρκία, αλλά και τις συνομιλίες που βρίσκονται ακόμη στην εκκίνηση. Τι ώθησε τον Μητσοτάκη να κάνει αυτή τη δήλωση; η νοοτροπία εκπορεύεται από το δόγμα του προκεχωρημένου φυλακίου  και όχι τα εθνικά συμφέροντα. 
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό , η  Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση, δεν εκφράζει τον Παλαιστινιακό λαό, όποιος δει τις θηριωδίες που διέπραξε είναι πολύ δύσκολο να καταλήξει σε διαφορετικό συμπέρασμα. Θα έλεγα, πρόσθεσε “πως ο πρόεδρος Ερντογάν είναι τελείως εκτός κλίματος όταν δεν αναγνωρίζει αυτήν την πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα όμως το γεγονός πως διαφωνούμε σε αυτό το θέμα, θεωρώ ότι δεν πρέπει να επηρεάσει το πλαίσιο του Ελληνοτουρκικού διαλόγου και τα σημαντικά βήματα προόδου τα οποία έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες. Εμείς παραμένουμε εστιασμένοι στη θετική μας ατζέντα και στο χρονοδιάγραμμα, όπως αυτό έχει οριοθετηθεί με σαφήνεια από το Υπουργείο Εξωτερικών για το πως μπορούμε να φτάσουμε στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας την 7η Δεκεμβρίου».

Είναι μια εκτός τόπου και χρόνου εμπλοκή στις σχέσεις της Τουρκίας με τον δυτικό κόσμο που δεν είχε κανένα λόγο να κάνει ο Μητσοτάκης, όπως δεν το έκαναν άλλες χώρες πολύ πιο ισχυρές από την Ελλάδα.  Ούτε ο Νετανιάχου έχει την αποδοχή της πλειοψηφίας και δεν εκφράζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού του Ισραήλ, αλλά αυτό δεν απασχολεί τον πρωθυπουργό, που έχει ιδιαίτερες σχέσεις τον ακροδεξιό Νετανιάχου.
 Η γενικότερη στάση της κυβέρνησης στην πολεμική κρίση αλλάζει ολοκληρωτικά την εξωτερική πολιτική της χώρας που επί δεκαετίες, ναι μεν στήριζε την πολιτική του ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά διατηρούσε ισορροπίες με τον αραβικό κόσμο. Πέραν αυτών η Ελλάδα εντάσσεται πλήρως στο πλευρό όσων παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο με ολοκληρωτικούς πολέμους και ωμότητες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι πολλές χώρες ζητούν την ίδρυση δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου σε αυτόν τον πόλεμο.

 Διπλωματία στο σκοτάδι

Σύμφωνα με όσα αρχικά αποκάλυψε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, μετά τη σύνοδο κορυφής,  στις Βρυξέλλες,   αρκετές ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν να οικοδομήσουν έναν “ανθρωπιστικό συνασπισμό” για τη Γάζα και συζητήσεις είναι σε εξέλιξη με την Κύπρο και την Ελλάδα για αυτό.
“Η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις”. Αντί όμως ο Μητσοτάκης να ενημερώσει υπεύθυνα τη βουλή και τον λαό τι είδους σχέδια είναι αυτά, προτιμά να εμπλέκεται σε διενέξεις και να ανατρέπει μια σωστή πολιτική δεκαετιών που σφράγισαν τις σχέσεις της Ελλάδας και με το Ισραήλ και με τις αραβικές χώρες. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που η Ελλάδα δεν έγινε ποτέ στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων .
Η Ελλάδα μπαίνει όλο και πιο βαθιά στην κρίση της Μέσης Ανατολής, τόσο με τις βάσεις των ΗΠΑ, όσο και σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Η κρίση στη Μέση Ανατολή, τώρα αρχίζει, θα είναι μακροχρόνια και οι φόβοι για έναν μεγάλο πόλεμο είναι υπαρκτοί. Αυτό σημαίνει πως η Αθήνα οφείλει να είναι προσεκτική. Το να λειτουργεί ο Έλληνας πρωθυπουργός ως πρέσβης του Ισραήλ στον  ΟΗΕ ή στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ δεν τιμά τη χώρα. Για τον ίδιο τον πρωθυπουργό όμως δεν υπάρχει δίλημμα. …

Πηγή: omegapress.gr

Φωτογραφία: Mohammed Saber/EPA-EFE

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τριήμερη επίσκεψη του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Γερμανία

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκινά το ταξίδι του για τη...

EuroJam 2024: Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για την Ευρώπη

Την Τετάρτη 8 Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί...

Στέφανος Κασσελάκης: Νέο Πολιτικό Μοντέλο, ‘Σπάσιμο Αυγών’ και Αντιπαράθεση με τη ΝΔ

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η ανταπόκριση των πολιτών στις...
Διαφήμιση