Φωτιά στον Έβρο: Καίει ανεξέλεγκτη το Δάσος Δαδιάς – Ανυπολόγιστη η οικολογική καταστροφή

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς, του μοναδικού στην Ευρώπη οικοσυστήματος κινείται το πύρινο μέτωπο που κατακαίει από το μεσημέρι της Πέμπτης στο Σουφλί Έβρου. Σχεδόν 7.000-8.000 στρέμματα έχουν καεί μέχρι στιγμής όπως αναφέρει το thesstoday.gr, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά επικίνδυνη και δύσκολη, ενώ εκτιμάται ότι το πύρινο μέτωπο μέσα στον πυρήνα του προστατευόμενου δάσους της Δαδιάς καλύπτει έκταση 10 χιλιομέτρων. Το απόγευμα της Παρασκευής οι φλόγες έκαναν μια κηλίδωση πίσω από τη νοτιοδυτική γραμμή άμυνας δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο το έργο των επίγειων δυνάμεων.

Ο δήμαρχος της περιοχής, Παναγιώτης Καλακίκος, μιλώντας στο kathimerini.gr περιέγραψε την άσχημη τροπή που έχει λάβει η πυρκαγιά. «Είμαστε πάλι σε κακή στιγμή. Έχουμε αναζωπυρώσεις και η φωτιά παίρνει κατεύθυνση προς την Λευκίμμη. Είναι περιοχή με πολύ πυκνή βλάστηση και αυτή που καίγεται και αυτή στην οποία κατευθύνεται η πυρκαγιά. Είναι ένα κλειστό δυσπρόσιτο δάσος με πολύ ψηλά δέντρα ύψους έως και 11 μέτρα και με πολλά κουκουνάρια. Απλώνεται πολύ γρήγορα η φωτιά και καίγονται ήδη χιλιάδες στρέμματα Natura. Είμαστε ένα 24 ώρο μετά και δυστυχώς εξελίσσεται ακόμα χειρότερα αντί να οριοθετηθεί».

Την ίδια στιγμή ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις και οι εναέριες δυνάμεις από τους νομούς της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας. Συνεχόμενες ρίψεις νερού πραγματοποιούν δέκα πυροσβεστικά αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο είναι στρατιωτικά, ενώ ισχυρές είναι και οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή.

Όπως αναφέρει το e-evros, οι καπνοί από το καιόμενο δάσος της Δαδιάς έχουν δημιουργήσει μία αποπνικτική ατμόσφαιρα και εντός της Αλεξανδρούπολης που έχει καλυφθεί από πυκνό καπνό.

Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service – Mapping

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,  ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία  της Ευρωπαϊκής Ένωσης  Copernicus Emergency Management Service – Mapping  της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή “Δαδιά” της Π.Ε. Έβρου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εδώ συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

Το πόσο σημαντικό είναι αυτό το οικοσύστημα και όχι μόνο για την Ελλάδα, καταδεικνύεται από το γεγονός ότι  στην περιοχή έχουν καταγραφεί συνολικά 360-400 είδη φυτών, από τα οποία 25 είδη είναι ορχιδέες104 είδη πεταλούδων, 12-13 είδη αμφιβίων, 29 είδη ερπετών και 60-65 είδη θηλαστικών, εκ των οποίων 24 είναι νυχτερίδες. 

Πόσο σημαντικό είναι το δάσος Δαδιάς

Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου βρίσκεται στο μέσο του νομού Έβρου σε έκταση 428.000 στρεμμάτων από τα οποία τα 72.900 στρέμματα είναι αυστηρά προστατευόμενη ζώνη. 

Επιπλέον, τα ιδιαίτερης αισθητικής τοπία με βραχώδεις σχηματισμούςρυάκια και ποτάμια, τα ενδημικά φυτά και τα σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος της περιοχής είναι υψηλής οικολογικής αξίας

Η οικολογική αξία του Δάσους Δαδιάς επισημάνθηκε το 1970 από Ευρωπαίους επιστήμονες, το 1980 η περιοχή ανακηρύχτηκε προστατευόμενη και από το 2006 έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο. Πλέον αποτελεί ένα από τα λίγα καταφύγια σπάνιων αρπακτικών πουλιών σε όλη την Ευρώπη, ενώ εδώ συναντάται ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Κατέχει ξεχωριστή γεωγραφική θέση σε διεθνές επίπεδο, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής και κοντά στον ανατολικότερο μεταναστευτικό διάδρομο πολλών ειδών πουλιών. 

Με πληροφορίες από avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Πέφτουν οι μάσκες για τον «μη κερδοσκοπικού» χαρακτήρα των ιδιωτικών ΑΕΙ

*Της Άννας Ανδριτσάκη - Αλλαγές που δεν θα γίνονταν...

Στέφανος Κασσελάκης: Με αλλαγές σε πρόσωπα στήνει «δικό του» ΣΥΡΙΖΑ

*Της Κατερίνας Κουτσελάκη - Αλλαγές σε πρόσωπα και διαδικασίες...

Νίκος Μπίστης για τον ΣΥΡΙΖΑ: Θλίψη, πόνος, ντροπή

Αυτή την πικρή γεύση αφήνει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Και...
Διαφήμιση