Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι μικρές αλλαγές σε συνδυασμό με τις παγίδες δεν λύνουν τις αδικίες

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Του Αλέξανδρου Κλώσσα –

Ο χρόνος της δημόσιας διαβούλευσης για το περίφημο φορολογικό νομοσχέδιο που πλήττει τους ελεύθερους επαγγελματίες τελειώνει και όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να διορθώσει τις μεγάλες αδικίες που προβλέπει ο νόμος.

Οι μικρές αλλαγές που θα γίνουν δεν λύνουν το πρόβλημα, καθώς ο νόμος ξεκινά από τη βασική αποδοχή ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν και η υποχρέωση απόδειξης του αντιθέτου βαρύνει τους ίδιους.

Η διαδικασία βέβαια προκειμένου κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας να αποδείξει ότι δεν κλέβει δεν είναι απλή, ενώ κρύβει και παγίδες οι οποίες μπορεί και να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα.

Με λίγα λόγια το μαχητό τεκμήριο δεν θα είναι και τόσο μαχητό, καθώς οι διαδικασίες αμφισβήτησης θα είναι αυτοματοποιημένες και θα οδηγούν σε αυστηρό έλεγχο από την εφορία.

Σε κάθε περίπτωση παραμένουν οι περιπτώσεις που το τεκμήριο είναι μαχητό, όπως η στρατιωτική θητεία, νοσηλεία σε νοσοκομείο, κράτηση σε φυλακή, εγκυμοσύνη ή λοχεία, αδύνατη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας λόγω ζημιών από φυσικές καταστροφές, κ.λπ.).

Η προϋπόθεση αυτή σημαίνει ότι σε περίπτωση ένστασης θα γίνεται έλεγχος στοιχείων για το εισόδημα, όπως και για:

  • δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων
  • τραπεζικές καταθέσεις
  • πληρωμές με κάρτες και άλλες καταναλωτικές δαπάνες

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, από την διαβούλευση προέκυψε η ανάγκη αλλαγών οι οποίες αφορούν:

1.Την αναθεώρηση των συντελεστών προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου. Στόχος είναι να περιοριστεί η επιβάρυνση που προκύπτει για τους επαγγελματίες. Η διάταξη προβλέπει ότι η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται με ένα συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ. Οι συντελεστές αυτοί είναι:

  • 35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
  • 70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
  • 100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.

2.Συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων το τεκμαρτό εισόδημα θα είναι μειωμένο. Σε αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνονται κυλικεία σχολείων και εποχικές επιχειρήσεις που είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ για τις οποίες το τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται με δωδεκατημόρια ανάλογα με τον πραγματικό χρόνο άσκησης της επιχειρηματικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας.

Επίσης ειδική μεταχείριση θα υπάρχει για οικογένειες με ανάπηρα τέκνα και μονογονεϊκές οικογένειες.

Πηγή: tvxs.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Ο Γιώργος Σιακαντάρης στηρίζει τη Νέα Αριστερά

Η «συγγνώμη» στον Χαρίτση γιατί δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί...

Διονύσης Τεμπονέρας: Ξεκινά η εξαήμερη σκλαβιά

Η εργασία επτά ημέρες την εβδομάδα έρχεται όλο και πιο κοντά....
Διαφήμιση