Εμφύλιος στη ΝΔ για το ΕΣΥ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η θριαμβευτική επανεκλογή του Γιώργου Πατούλη και της Ματίνας Παγώνη στην προεδρία του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) και στην Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΙΝΑΠ) αντίστοιχα είχε προκαλέσει μεγάλη ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρόλο που η σχέση με τον Περιφερειάρχη Αττικής είναι ανταγωνιστική και παρόλο που η πληθωρικότητα της Μ. Παγώνη στα ΜΜΕ δεν αρέσει σε όλους στη ΝΔ, η “γαλάζια” συνδικαλιστική κυριαρχία στο χώρο της υγείας ήταν μια πολύ θετική εξέλιξη για την κυβέρνηση, που έδειξε στη διάρκεια της πανδημίας ότι δεν έχει πολιτική βούληση για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο Γκάγκα που έχει κατατεθεί στη Βουλή, προκαλώντας δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις έδειξε τα όρια επιρροής της ΝΔ στους γιατρούς. Ο Γ. Πατούλης και η Μ. Παγώνη δεν στηρίζουν τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη και την αναπληρώτριά του Μ. Γκάγκα, γνωρίζοντας πόσο κρίσιμη θεωρείται από το Μέγαρο Μαξίμου η μάχη για την αναμόρφωση του ΕΣΥ.

Και αυτό ενώ ο Γ. Πατούλης έχει ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία ως περιφερειάρχης Αττικής και η Μ. Παγώνη περιμένει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να “κλειδώσει” η υποψηφιότητά της στις εθνικές εκλογές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συνδικαλιστές της ΝΔ διαφωνούν με αποφάσεις υπουργών (Το έχει υποστεί και η Ν. Κεραμέως) αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση η διαφορά είναι ότι πρόκειται για πασίγνωστα στελέχη με φιλοδοξία και εκτόπισμα.

Ο ΙΣΑ και η ΕΙΝΑΠ έχουν πάρει θέσεις που δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τις θέσεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι με το νομοσχέδιο πλήττεται ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος υγείας.

Ο ΙΣΑ στηρίζει τις κινητοποιήσεις της ΕΙΝΑΠ σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο «αλλάζει τον βασικό πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας που είναι η δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στις δομές υγείας. Οδηγεί σε περιορισμό της τακτικής λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας και περαιτέρω αύξηση του ιδιωτικού έργου στην υγεία».

Ο Γ. Πατούλης φρόντισε να μην είναι παρών στη συνεδρίαση του ΔΣ στην οποία διαμορφώθηκε αυτή η θέση αλλά δεν έκανε καμία προσπάθεια να την εμποδίσει.

Η Μ. Παγώνη υπέγραψε την ανάλογη ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ στην οποία επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ αφαιρεί ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν οι ασθενείς εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Η λειτουργία των κλινικών και των εργαστηρίων με γιατρούς που θα δουλεύουν παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, αφού οι γιατροί θα “τρέχουν” για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις στα ιδιωτικά ιατρεία και τις κλινικές». 

Πηγή: tvxs.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ σήμερα Τρίτη 21/5 – Ποιοί συμμετέχουν

Νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση αποφάσισε για σήμερα (21/5) η...

ΗΠΑ – Βρετανία προκαλούν: Δεν στηρίζουν το αίτημα για εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου και Γκάλαντ

Αίσθηση έχει προκαλέσει η  απόφαση του εισαγγελέα του  Διεθνούς...

Ο Guardian για τη δίκη του ναυαγίου στην Πύλο: Δεν δικάζονται οι αρχηγοί των κυκλωμάτων

Οι επιζώντες του ναυαγίου που στοίχισε τη ζωή σε 600 ανθρώπους...
Διαφήμιση