Ελληνικό Watergate: Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι ηχηρές παραιτήσεις

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ευρεία κάλυψη σε διεθνή ΜΜΕ έχει το σκάνδαλο των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα μετά τις παραιτήσεις του συμβούλου του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και του επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος.

Στο θέμα αναφέρονται τα πρακτορεία Reuters, Associated Press και Al Jazeera, αλλά και ο ενημερωτικός ιστότοπος Euractiv.

Το πρακτορείο Associated Press, στο δημοσίευμα με τίτλο «Ελλάδα: Παραιτείται ο αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών εν μέσω καταγγελιών για χρήση λογισμικού κατασκοπίας», αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ο επικεφαλής της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών και ο γενικός γραμματέας του γραφείου του πρωθυπουργού παραιτήθηκαν, εν μέσω καταγγελιών για χρήση λογισμικού παρακολούθησης εναντίον δημοσιογράφου, αλλά και επικεφαλής κόμματος της αντιπολίτευσης».

Επισημαίνει ότι την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, «κατέθεσε μήνυση στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας λέγοντας ότι είχε γίνει απόπειρα να παραβιαστεί το κινητό του τηλέφωνο με το λογισμικό κατασκοπείας Predator», σημειώνοντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι «η αποκάλυψη ποιος βρίσκεται πίσω από τέτοιες άρρωστες πρακτικές και για ποιους ενεργούν δεν είναι προσωπική υπόθεση. Είναι δημοκρατικό μου καθήκον». Επίσης θυμίζει ότι τον Απρίλιο, ο Έλληνας οικονομικός συντάκτης Θανάσης Κουκάκης είπε ότι «είχε ενημερωθεί από την ομάδα ψηφιακών δικαιωμάτων Citizen Lab ότι το τηλέφωνό του είχε γίνει στόχος παρακολούθησης από το λογισμικό Predator από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2021. Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων είχε ζητήσει “ταχεία και διεξοδική έρευνα… (για να) προσδιοριστεί ποιος ενορχηστρώνει αυτήν την παρακολούθηση και να τους ζητήσει να λογοδοτήσουν”».

Από την πλευρά του το πρακτορείο Reuters θυμίζει ότι στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Παναγιώτης Κοντολέων είχε παραδεχθεί τις παρακολουθήσεις, αν και τώρα παραιτείται, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού «μετά από λανθασμένες ενέργειες που διαπιστώθηκαν κατά τις νόμιμες διαδικασίες υποκλοπών».

Το Al-Jazeera, αφού αναφέρεται στις παραιτήσεις των δύο αυτών προσώπων, που ήταν προσωπικές επιλογές του πρωθυπουργού, θυμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «δημιούργησε μια ειδική υπηρεσία για τους ευρωβουλευτές για να ελέγχουν τα τηλέφωνά τους για τυχόν παράνομο λογισμικό παρακολούθησης έπειτα από κυβερνοεπιθέσεις με λογισμικό όπως το Predator και το Pegasus».

Και εξηγεί ότι το λογισμικό αυτό «μπορεί να διεισδύσει σε κινητά τηλέφωνα για να κάνει εξαγωγή δεδομένων ή να ενεργοποιήσει κάμερα ή μικρόφωνο για να κατασκοπεύσει τους κατόχους τους».

Τέλος, το Euractiv, προσθέτει την πληροφορία ότι δύο Έλληνες δημοσιογράφοι έχουν κινηθεί νομικά φέτος, καθώς διαπίστωσαν ότι υπήρξαν θύματα παρακολούθησης και τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση «αρνείται σταθερά οποιαδήποτε κρατική ανάμειξη», αλλά οι εξελίξεις «έχουν προκαλέσει κατακραυγή στη χώρα».

Πηγή; efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

ΗΠΑ: Από το Βιετνάμ τότε, στη Γάζα σήμερα – Η ιστορία επαναλαμβάνεται στα πανεπιστήμια;

*Του Κωνσταντίνου Βενιζέλου - Καθώς οι φοιτητές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις ευρωεκλογές – Θέλω δύο τετραετίες για μεταρρυθμίσεις

«Ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμυνας»,...

Τροχαίο στη Βουλή: 3 χρόνια με αναστολή στον αστυνομικό για τον θάνατο του Ιάσονα

Την ενοχή του αστυνομικού για ανθρωποκτονία από αμέλεια αποφάσισε...
Διαφήμιση