Εκλογικό «κρυφτούλι», εν μέσω ακατάσχετης παροχολογίας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ο Μητσοτάκης… απειλεί με πρόωρες εκλογές και πετάει την ευθύνη στην αντιπολίτευση • Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαιώνει μέσω της αφωνίας • Καμία απάντηση Μαξίμου στο τετραπλό μήνυμα Τσίπρα για τις κάλπες • Παιχνίδια με τους θεσμούς και το Σύνταγμα καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός, εμμέσως πλην σαφώς, κήρυξε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ο μηχανισμός του Μαξίμου εξακολουθεί να παίζει κρυφτούλι, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη από την ακατάσχετη, αλλά εξαιρετικά καθυστερημένη παροχολογία στη σκιά της τρομακτικής ακρίβειας.

Πέρα από τα όποια μεγάλα λόγια, η απροθυμία του κυβερνητικού εκπροσώπου να απαντήσει ξεκάθαρα στο σημερινό εκλογικό μήνυμα-πρόκληση του Αλέξη Τσίπρα δείχνει ότι το Μαξίμου επιλέγει, τουλάχιστον προς το παρόν, τη στρατηγική του να συντηρεί τα εκλογικά σενάρια για όσο περισσότερο καιρό μπορεί, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να εκτοξεύει σφοδρά πυρά.

Ο Γιάννης Οικονόμου, στην προσπάθειά του να σχολιάζει τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον… βιάστηκε, καθώς έκανε λόγο για ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, την ώρα που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών για ομαλή μετάβαση της χώρας προς την κάλπη.

Μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε σε γενικολογίες περί παρατεταμένης αστάθειας και εθνικούς κινδύνους από την… στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μπόλιασε το σχόλιό του και με τις αναγκαίες δόσεις πατριωτισμού σημειώνοντας « Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται μακριά από τις αγωνίες και τις ανάγκες της κοινωνίας και της Πατρίδας».

Εκεί, ωστόσο, που μένει από τη δήλωση είναι ότι δεν υπήρξε σαφής διάψευση για το ενδεχόμενο εκλογών το φθινόπωρο.

Το σχόλιο Οικονόμου:

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε σήμερα, και για τους επόμενους τρεις μήνες, υπηρεσιακή Κυβέρνηση! Πρόκειται για την επιτομή του πολιτικού παραλογισμού. Όχι μόνο γιατί παραβλέπει την εκπεφρασμένη λαϊκή βούληση και τους τρέχοντες πολιτικούς συσχετισμούς, αλλά, κυρίως, γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τη χώρα σε μια παρατεταμένη επικίνδυνη αστάθεια, η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα επιδείνωνε την κατάσταση για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις και θα γεννούσε εθνικούς κινδύνους.

Η Κυβέρνηση -με σχέδιο, επαγγελματισμό, πατριωτισμό και όραμα- έχει πετύχει, μέσα στην τέλεια καταιγίδα, να μειώσει δραστικά την ανεργία, να τρέχει το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης στην Ευρώπη και να χειρίζεται αποτελεσματικά την τουρκική επιθετικότητα.

Ο κ. Τσίπρας πολιτεύεται με ελαφρότητα σε έναν κόσμο που απαιτεί σοβαρότητα, στιβαρότητα και ειλικρίνεια. Η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση τόσο για την διαχείριση, όσο και για την υπέρβαση των επάλληλων κρίσεων. Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται μακριά από τις αγωνίες και τις ανάγκες της κοινωνίας και της Πατρίδας.

Για παιχνίδια με τους θεσμούς και το Σύνταγμα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

Στον κυβερνητικό εκπρόσωπο απάντησε άμεσα η Κουμουνδούρου καταλογίζοντας πανικό στο Μαξίμου, ενώ κάνει λόγο για κωλοτούμπα Μητσοτάκη και προσπάθεια απόδρασης μέσω εκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επαναλαμβάνει τα βασικά αιτήματα του Αλέξη Τσίπρα και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς και το Σύνταγμα.

Αναλυτικά:

Διαπιστώνουμε ότι ο πανικός του κ. Μητσοτάκη μεταφέρθηκε και στον εκπρόσωπο του που από τη μια ομολογεί την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και από την άλλη έχει το θράσος να μιλά για ειλικρίνεια, σοβαρότητα και σταθερότητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε το αυτονόητο, αυτό που θα ίσχυε σε κάθε Δημοκρατία που θέλει να ονομάζεται ευρωπαϊκή: Αφού ο κ. Μητσοτάκης έκανε την κωλοτούμπα και ομολογεί ότι ετοιμάζεται να δραπετεύσει, να αφήσει κατά μέρος τα παιχνίδια με τους θεσμούς και το Σύνταγμα και να ορίσει τώρα την ημερομηνία των εκλογών και υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών. 

Όσο για το ποιος επιδεινώνει την κατάσταση στην κοινωνία με την έκρηξη της ακρίβειας, αφήνοντας τους κερδοσκόπους ανεξέλεγκτους και για το ποιος γεννά εθνικούς κινδύνους με τις επιπόλαιες επιλογές του που κάνουν τη χώρα μέρος της κρίσης, όλοι οι Έλληνες πια το γνωρίζουν.  Και η απάντηση που θα δώσουν στις κάλπες θα είναι ηχηρή.​

Το τετραπλό μήνυμα Τσίπρα και η κυβίστηση Μητσοτάκη

Είχε προηγηθεί παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία, με τον Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αποδράσει από τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει και ζήτησε:

  • Ορισμό υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών για να πάει ομαλά η χώρα στην πορεία προς τις εκλογές.
  • Να τεθεί σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι σε πλήρη γνώση των εξελίξεων στα εθνικά μας θέματα καθ’ όλη τη προεκλογική περίοδο.
  • Να συσταθεί άμεσα η αρμόδια διακομματική επιτροπή και να επιβάλει δημοκρατικούς κανόνες ισότιμης προβολής των κομμάτων στα Μέσα Ενημέρωσης στη πορεία προς τις εκλογές.

Η κίνηση αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε ως αντίδραση στη συνέντευξη του πρωθυπουργό στην ιστοσελίδα capital.gr, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρεί σε προεκλογικού χαρακτήρα δηλώσεις, αλλά να φτάνει την πρόκληση σε νέα ύψη, ζητώντας από την αντιπολίτευση να μην αντιπολιτεύεται και επιχειρώντας να χρεώσει το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης στην… αντιπολίτευση.


Τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού σχολίασαν σε έντονο ύφος και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. να κάνει λόγο για «αμφίσημα μηνύματα» και «απόλυτη παραδοξότητα», κατηγορώντας τον Κ. Μητσοτάκη ότι συντηρεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ως «απειλή», ενώ ρίχνει το φταίξιμο στην αντιπολίτευση. Προσθέτει ότι εν μέσω πολλαπλής κρίσης οι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν «κατεβάσει τα μολύβια και έχουν επιδοθεί σε προεκλογικό αγώνα».

Το ΚΚΕ ανέφερε ότι η λαϊκή διεκδίκηση δυναμώνει και αυτήν «προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση, γι’ αυτό και καταφεύγει σε συστάσεις για μια “προεκλογική περίοδο χωρίς εντάσεις κι αντιπαραθέσεις”, που τελικά θα εξαντλείται στις γνωστές “κοκορομαχίες” ανάμεσα στα αστικά κόμματα, που μοιράζονται την ίδια στρατηγική».

Από την πλευρά του, το ΜέΡΑ25 δηλώνει εκλογική ετοιμότητα, κάνοντας λόγο για πέμπτο μνημόνιο προ των πυλών.

*Ρεπορτάζ του Χρήστου Καλλιμάνη στην “Εφημερίδα των Συντακτών”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Γάζα: Η Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά...

Εξελίξεις και στον ΣΥΡΙΖΑ: Ραγκούσης – Θεοχαρόπουλος ζητούν δημοψήφισμα για την κεντροαριστερά

Μπαράζ κινήσεων και προτάσεων έρχεται στην Κεντροαριστερά μετά τα...

Ο «έμπορος αστείων» Μητσοτάκης και η «αριστεία» του (ανύπαρκτου) ανεμιστήρα 

*Γράφει ο Γεράσιμος Χολέβας - Στις πρώτες δηλώσεις του...

Έκρηξη με μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο μαγειρικών σκευών στην Κάτω Κηφισιά

Αναστάτωση στην περιοχή της Κάτω Κηφισιάς μετά από μεγάλη...
Διαφήμιση