Δολοφονία Ζακ: Αμετανόητοι οι ένοχοι

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Πεντέμισι χρόνια τώρα ζητάμε το αυτονότητο. Οι δύο κατηγορούμενοι είναι άνθρωποι βίαιοι, αντικοινωνικοί, θα το διαπιστώσετε και εσείς, δεν μετανόησαν για αυτό που έκαναν, τους θεωρώ άκρως επικίνδυνους, δεν μετάνιωσαν, δεν το είδαν σαν έγκλημα, είπαν ότι θα το ξαναέκαναν. Και αν κάποιος ήταν επικίνδυνος, δεν ήταν το παιδί μου. Το παιδί μου ήταν ένας καλοσυνάτος άνθρωπος. Ζητάμε από εσάς, σας εκλιπαρώ, να δώσετε μια δικαιοσύνη που ζητάμε πεντέμισι χρόνια».

Η Ελένη Κωστοπούλου, μητέρα του Ζακ, το φονικό λιντσάρισμα του οποίου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό στο Α’ Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, εξέφρασε την οδύνη της οικογένειας όχι μόνο για τον μαρτυρικό θάνατο του κουίρ ακτιβιστή αλλά και για τη στάση που κράτησαν στη συνέχεια κατηγορούμενοι και αστυνομία.

«Η αστυνομία δεν έκανε τα απαιτούμενα, δεν συνέλεξε τα στοιχεία, δεν έψαξε να βρει μάρτυρες, δεν πήρε υλικό από τις κάμερες, δεν άνοιξε τα κινητά των κατηγορουμένων. Δεν ήταν δουλειά της αστυνομίας αυτό; Να συνθέσει τα στοιχεία;» αναρωτήθηκε η κ. Κωστοπούλου.

Τα βίντεο

Αναφέρθηκε στα στοιχεία που ανατρέπουν τους ισχυρισμούς που έχουν διατυπώσει οι κατηγορούμενοι σε μια εμφανή προσπάθεια να εμφανιστούν οι ίδιοι θύματα και να παρουσιάσουν το θύμα ως κατηγορούμενο. Υπογράμμισε δηλαδή ότι δεν βρέθηκαν αποτυπώματα στην ταμειακή μηχανή του κοσμηματοπωλείου, ούτε κοσμήματα στην τσέπη του νεκρού και ότι το παιδί της δεν πήγε να ληστέψει αλλά εγκλωβίστηκε μέσα στο κοσμηματοπωλείο και παγιδεύτηκε εκεί από τον ιδιοκτήτη. «Οταν αγαπάς το μαγαζί σου, φροντίζεις να μην μπει κάποιος μέσα, όχι να τον εγκλωβίσεις», είπε.

Στην αρχική ενημέρωση της αστυνομίας ότι ο Ζακ μπήκε στο κοσμηματοπωλείο για να ληστέψει και σκοτώθηκε αναφέρθηκε ο αδελφός του θύματος, Νίκος Κωστόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η αστυνομία δεν είχε πει το παραμικρό για τα άγρια χτυπήματα των δύο κατηγορουμένων στο πρόσωπο και στο σώμα του ακτιβιστή, όπως αποτυπώνονται σε βίντεο από κινητά τηλέφωνα μαρτύρων που τα έδωσαν οι ίδιοι στη δημοσιότητα.

«Η αλήθεια μαθεύτηκε μετά τα βίντεο, έτσι μάθαμε ποιοι σκότωσαν τον αδελφό μου», σημείωσε. Αναφέρθηκε στις αρχικές δηλώσεις των κατηγορουμένων, που είχαν απαλείψει κάθε αναφορά στα δικά τους χτυπήματα, όπως και στο εχθρικό κλίμα που αντιμετώπισε στη γειτονιά όταν πήγε να μάθει τι συνέβη και άκουγε ότι ο αδελφός του αυτοκτόνησε, όπως είχε γράψει σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο κατηγορούμενος μεσίτης λίγο μετά το φονικό λιντσάρισμα.

«Εδώ και πέντε χρόνια δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι θεωρούσαν πως ο Ζαχαρίας δεν άξιζε να ζει και φαίνεται ότι δεν είναι άξιος και για δικαιοσύνη, γιατί βλέπω ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι έξω», είπε ο Ν. Κωστόπουλος. Αναφερόταν στην κατ’ οίκον κράτηση του κοσμηματοπώλη λόγω ηλικίας και κυρίως στην αποφυλάκιση του κ. Χορταριά, δύο μήνες μετά την πρωτόδικη καταδίκη του σε δέκα χρόνια φυλακή χωρίς αναστολή και χωρίς ελαφρυντικά, ύστερα από αίτημα του καταδικασθέντος να ανασταλεί η ποινή του.

Το αίτημα έγινε δεκτό από τη Δικαιοσύνη, με πρόταση μάλιστα του εισαγγελέα Εφετών Στέλιου Κωσταρέλλου, ο οποίος είναι ο εισαγγελέας και του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

Από την πλευρά τους, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες. «Δηλώνω κατηγορηματικά αθώος. Σε καμία περίπτωση το επελθόν αποτέλεσμα δεν είχε σχέση με την ελάχιστη δράση, στην οποία για πολύ λίγα δευτερόλεπτα προσπάθησα να τον αφοπλίσω.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κωστόπουλος ήταν σε ξένο μαγαζί και έκανε ληστεία και είχε στα χέρια του μαχαίρι, το οποίο του το πήρα εγώ και σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να του κάνω κακό και δεν δέχομαι ότι το θανατηφόρο αποτέλεσμα είχε σχέση με τη δράση», σημείωσε με την έναρξη της δίκης χτες ο κ. Χορταριάς, ο οποίος παρίσταται στο δικαστήριο.

Στην κατάθεσή της, η Κ.Σ., φίλη του Ζακ, μίλησε για τις πολύωρες πρόβες που έκανε για να ανεβάσει παράσταση στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και κατέθεσε το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχαν στο κινητό λίγη ώρα πριν από το φονικό λιντσάρισμα:

«Δεν τον άκουσα καλά και τον ρώτησα αν κάτι του συμβαίνει. […] Ηταν η φωνή του, τον άκουγα ενστικτωδώς. Εγώ στο μυαλό μου είχα ότι ήταν στο μετρό της Ομόνοιας, του λέω “σε ποια έξοδο;” και δεν μου απάντησε ποτέ σε αυτό, αλλά προφανώς δεν ήταν στο μετρό. Και μου είπε “μην κλείσεις το τηλέφωνο” και κατάλαβα ότι είχα δίκιο.

Και του λέω “συμβαίνει κάτι; κινδυνεύεις;”, και μου λέει “ναι, μην κλείσεις”, του λέω “όπως είσαι γύρισε σπίτι”, γιατί ήξερα από παλιά ότι υφίστατο μπούλινγκ λόγω της ομοφυλοφιλίας, τον κυνηγούσαν, τον χτυπούσαν. Μου ξαναείπε “μην κλείσεις το τηλέφωνο”, είπε “περιμένω ένα φίλο μου”, και του λέω “δεν πειράζει, φύγε”. Εκείνη τη στιγμή ρωτάει κάποιον “συγγνώμη, κύριε, να σας ρωτήσω κάτι;”. Περίμενα εγώ στο τηλέφωνο, αλλά το έκλεισε, και μετά τέλος…».

Αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που μαζί με άλλη ομάδα ΖΗΤΑ έφτασαν ειδοποιημένοι για ληστεία σημείωσε ότι αρκέστηκε στα λόγια του κατηγορούμενου κοσμηματοπώλη πως ο αιμόφυρτος ακτιβιστής ήταν ληστής που τραυματίστηκε από τα θραύσματα της βιτρίνας.

Σημείωσε ότι τον ακινητοποίησαν και του πέρασαν χειροπέδες, όταν ο ακτιβιστής, λίγα λεπτά πριν ξεψυχήσει, πήρε ένα κομμάτι γυαλί και προσπάθησε να ξεφύγει από τη λυσσαλέα επίθεση που είχε δεχτεί, ενέργεια που οι αστυνομικοί θεώρησαν «επίθεση» που καθιστούσε τον ετοιμοθάνατο «επικίνδυνο».

Ως προς τα χτυπήματα των κατηγορουμένων, ο αστυνομικός δήλωσε άγνοια και τα πληροφορήθηκε αργότερα από το βίντεο. «Δεν το ξέραμε, μας ήρθε πληροφορία για ληστεία με αιχμηρό αντικείμενο, τον είδαμε να είναι τραυματίας, μας είπαν ότι αυτός είναι ο δράστης», είπε. Η δίκη συνεχίζεται στις 26 Ιανουαρίου.

● Οι εξελίξεις στο δικαστήριο μεταδίδονται λεπτομερώς από το «Παρατηρητήριο της δίκης για τον φόνο του/της Ζακ Κωστόπουλου/ZackieOh» (facebook: zackieohjusticewatch).

Επίδειξη αυστηρότητας στον σκιτσογράφο Παναγιώτη Μητσομπόνο

Σκίτσo του Π. Μητσομπόνου από την πρωτοβάθμια δίκη | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΣΟΜΠΟΝΟΣ/ZackieOhJusticeWatch

Eξάντλησε κάθε αυστηρότητα η Δικαιοσύνη στο πρόσωπο του γνωστού σκιτσογράφου Παναγιώτη Μητσομπόνου, ο οποίος αποτύπωνε σε σκίτσα τη δίκη σε δεύτερο βαθμό για το φονικό λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου. Ο κ. Μητσομπόνος συνελήφθη χθες κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο Α’ Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας, καθώς διαπιστώθηκε ότι φωτογράφιζε με το κινητό του τηλέφωνο στιγμιότυπα, με αποκλειστικό σκοπό, όπως εξηγούσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους, να διορθώσει στη συνέχεια τα σκίτσα για να τα κάνει πιο ρεαλιστικά.

Επισήμανε μάλιστα πως δεν γνώριζε ότι δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση, καθώς σε άλλες δίκες, όπως αυτή της Χρυσής Αυγής που παρακολουθούσε, είχε επιτραπεί η παρουσία φωτορεπόρτερ και η λήψη φωτογραφιών στην αίθουσα. Σε κάθε περίπτωση, το δικαστήριο δεν περιορίστηκε σε συστάσεις ούτε αρκέστηκε να του ζητήσει να σβήσει τις φωτογραφίες, αλλά διέταξε την κατάσχεση του κινητού, τη σύλληψη του σκιτσογράφου και την παραπομπή του στον αρμόδιο εισαγγελέα. Με εντολή του εισαγγελέα, ο κ. Μητσομπόνος κρατήθηκε χθες στο Α.Τ. Αμπελοκήπων και αναμένεται να περάσει σήμερα το πρωί από δίκη με τη διαδικασία του αυτόφωρου.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο δικηγόρος του, Νίκος Τριανταφυλλάκης, υπογραμμίζει ότι ο κ. Μητσομπόνος είχε πλήρη άγνοια της απαγόρευσης λήψης φωτογραφιών, ότι είχε την εντύπωση πως κινούνταν στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής ελευθερίας και ότι ζητά συγγνώμη από το δικαστήριο. Σημειώνει επίσης ότι ο σκιτσογράφος συνεργάστηκε πλήρως με το δικαστήριο και ότι οι φωτογραφίες διεγράφησαν αμέσως.

Η επιλογή της αποτύπωσης στιγμιότυπων της δίκης σε σκίτσα είχε γίνει και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, με πληθώρα γνωστών σκιτσογράφων να εναλλάσσονται ανά δικάσιμο και να σκιτσάρουν τα τεκταινόμενα. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η πρόεδρος του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, η οποία επέτρεψε την παρουσία σκιτσογράφου, φρόντισε ταυτόχρονα να εκδηλώσει και την απαρέσκειά της, λέγοντας «ας αφήσουμε και λίγο τους μιμητισμούς, είμαστε και Ελλάδα εδώ. Η δίκη έχει σημασία, όχι αυτά εδώ».

Σε ανακοίνωσή της η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων σημειώνει ότι η χρήση φωτογραφιών για βελτίωση των σκίτσων αποτελεί «συνηθισμένη πρακτική των σκιτσογράφων σε πολλές δίκες και που ο ίδιος [ο Π. Μητσομπόνος] έχει εφαρμόσει χωρίς πρόβλημα κατά το παρελθόν» και ζητά να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες.

«Η σύλληψη του συναδέλφου μας είναι ξεκάθαρη παρακώλυση του δημοσιογραφικού έργου που επιτελούν οι σκιτσογράφοι εδώ και πολλά χρόνια, αφού η εικονογράφηση μεγάλων δικών αποτελεί μια παλιά και συνηθισμένη πρακτική ενταγμένη στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού. […] Ζητάμε να παρέχονται όλες οι διευκολύνσεις στους συναδέλφους σκιτσογράφους», σημειώνει.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Δώρο της κυβέρνησης στον εγχώριο φασισμό

Η είδηση είναι σοκαριστική, καθώς με βούλευμα του δικαστικού...

Κασσελάκης: Ο ανανεωμένος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλύπτει άνετα όλη την κεντροαριστερά (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνέντευξη στο Euractiv παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, τονίζοντας...

Φτωχότερος ο κόσμος του θεάτρου: Πέθανε η αγαπημένη ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

Η ηθοποιός, Άννα Παναγιωτοπούλου, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία...
Διαφήμιση