Διάνα Βουτυράκου: Γιατί η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας;

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Για την «κυβερνοεπίθεση» που δέχτηκε η σελίδα της Τράπεζας Θεμάτων, τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή της και η Διάνα Βουτυράκου, απευθύνοντας και τέσσερα ερωτήματα, για τα οποία, όπως είπε, πρέπει να ανοίξει ο δημόσιο διάλογος. 

Η ανάρτηση της Διάνας Βουτυράκου

«Όπως είπα και προ ημερών σε τοποθέτησή μου, περίμενα κάποια επίσημη ανακοίνωση σε σχέση με τη “μεγατόνων” επίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων, αν και από τα πρώτα δημόσια δεδομένα η κυβερνοεπίθεση στην έκταση που παρουσιαζόταν δεν δικαιολογούνταν. Νομίζω η ανακοίνωση της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας, αποτελεί μία απόδειξη αυτών που ήδη συζητούσαμε όλοι προσθέτοντας παράλληλα την απαραίτητη τεχνογνωσία και τεκμηρίωση για την ενημέρωση των πολιτών. 

Παρόλα αυτά αν και η έκταση της επίθεσης δεν ήταν αυτή που παρουσιάζεται, μπορεί να αποτελέσει αφορμή να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για:

1. Ενίσχυση του δημόσιου τομέα με καταρτισμένο προσωπικό για την υποστήριξη των έργων του ψηφιακού κράτους, σε αντίθεση με την υποβάθμισή του που συμβαίνει σήμερα και την απευθείας ανάθεση των έργων ψηφιακού μετασχηματισμού σε ιδιώτες. Σαν ομάδα ψηφιακής μετάβασης του Think Tank του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχαμε ήδη δημοσιεύσει παρέμβαση μας σχετικά (https://www.efsyn.gr/…/388394_psifiaki-politiki-sti…)

2. Τα μέτρα προστασίας που παίρνουν δημόσιες υπηρεσίες σε κυβερνοεπιθέσεις. Η προστασία από DDoS επίθεση για παράδειγμα πρέπει να εντάσσεται εξαρχής στις προδιαγραφές ενός έργου και να συμπεριλαμβάνεται στο κόστος του. Κατά την παραλαβή του έργου πρέπει να εξετάζεται ότι οι προδιαγραφές πληρούνται. Υπάρχει αντίστοιχη προστασία σε άλλες ψηφιακές υπηρεσίες στην Παιδεία ή την Υγεία; Διασφαλίζονται τα πρωτόκολλα CIA ειδικά όταν μιλάμε για ευαίσθητα δεδομένα;

3. Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να μας απαντήσει γιατί τόσο το ΠΣΔ (Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο), όσο και το ΙΤΥΕ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων) αποκλείστηκαν από τους διαγωνισμούς του Ταμείου Ανάκαμψης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΙΕΠ και του ηλεκτρονικού σχολείου. Και οι δύο φορείς διαθέτουν την τεχνογνωσία να υλοποιήσουν τέτοια έργα και θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πληθώρα αντίστοιχων επιθέσεων (όπως και κάνουν ήδη), λόγω της μακροχρόνιας ενασχόλησης τους με υποδομές και πληροφοριακά συστήματα.

4. Γιατί η βασική σελίδα που φιλοξενεί την Τράπεζα Θεμάτων δεν πληροί τις βασικές προδιαγραφές ασφαλείας (πρωτόκολλο TLS 1.3) ενώ μιλάμε για ένα έργο ύψους 830.000 ευρώ;».

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει ασυλία με μνημονιακή τροπολογία σε στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ

*Του Κώστα Πουλακίδα - Με μνημονιακού ύφους τροπολογία η...

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τσουχτερές τιμές στα νέα «πράσινα» τιμολόγια – Οι τιμές των προμηθευτών

Μεγάλες αποκλίσεις στις προσφορές των προμηθευτών για το "πράσινο"...

Ο Χρήστος Ράμμος καταγγέλλει: Προσπάθειες να εμποδιστούν οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ – Απειλές από όργανα του κράτους

Την προσπάθεια να εμποδιστούν οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ, καθώς και σοβαρά ζητήματα...

Υποσχέσεις Μητσοτάκη από την COP28 για μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε για άλλη μια φορά...
Διαφήμιση