Διακαναλική συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα: Η «ρήτρα της ληστείας» φέρει το όνομα του Μητσοτάκη (βίντεο)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Φουλ επίθεση στην κυβέρνηση για το τσουνάμι ακρίβειας και τους εξωφρενικούς σε πολλές περιπτώσεις λογαριασμούς ρεύματος εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικούς σταθμούς της περιφέρειας.

Ώρες αφότου η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μη πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής μέχρι να κριθεί η νομιμότητά της απ’ τα δικαστήρια αλλά και να μην κόβεται το ρεύμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι «υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που δεν αποφασίζουν να μην πληρώσουν για να μην επιβαρυνθούν, αλλά δεν έχουν να πληρώσουν». Τόνισε επίσης ότι η κατάθεση της τροπολογίας αυτής «δεν είναι μια επικοινωνιακού χαρακτήρα κίνηση» αλλά «μια ειλικρινής αγωνία αυτή που έχω».

«Εδώ οι άνθρωποι αυτοί που έχουν ένα εισόδημα το οποίο ίσα ίσα τα βγάζανε πέρα και το προηγούμενο διάστημα, καλούνται να πληρώσουν λογαριασμούς που είναι τρεις και τέσσερις φορές επάνω» είπε μεταξύ άλλων και παρατήρησε, στρέφοντας τα βέλη του προς την κυβέρνηση, «αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι τζαμπατζήδες, όπως τους κατηγόρησε ο κ. Οικονόμου της ΝΔ». «Δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε φορά -και περάσαμε δυσκολίες τα προηγούμενα χρόνια- που αυτοί οι άνθρωποι βρεθήκανε μπροστά στην επιλογή να μην πληρώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά σήμερα δεν είναι επιλογή. Είναι αδυναμία να πληρώσουν», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχει μία βουβή αλλά συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση που θυμίζει το 2012 και πρόσθεσε: «Δεν έχει συνειδητοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου ότι αυτό δεν μαζεύεται ούτε με λίστες Πέτσα ούτε με καναλάρχες, γιατί είναι κοινωνική οργή που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη».

Πρωτοφανής η εφαρμογή του χρηματιστηρίου ενέργειας

Σε ό,τι αφορά το χρηματιστήριο ενέργειας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι όντως ευρωπαϊκή οδηγία και νομοθετήθηκε στη χώρα το 2018, αλλά ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020, επί κυβερνήσεως ΝΔ, για να επισημάνει ότι «ο τρόπος εφαρμογής αυτής της ευρωπαϊκής οδηγίας από την κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη είναι επίσης μοναδικός και πρωτοφανής». «Σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει αυτή η κατάφωρη επιβάρυνση και αυτός ο τρομακτικός πολλαπλασιασμός των κερδών των παραγωγών ενέργειας. Γιατί; Γιατί είμαστε η μόνη χώρα που το 100% της ενέργειας που παράγεται περνάει μέσα από το χρηματιστήριο ενέργειας. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες υπάρχουν προθεσμιακά διμερή συμβόλαια» εξήγησε.

«Στη Γερμανία, το 20% είναι στο χρηματιστήριο ενέργειας. Το υπόλοιπο είναι στην προθεσμιακή αγορά. Εδώ είναι το 100%», πρόσθεσε και υπογράμμισε η μια πηγή της αισχροκέρδειας είναι η αύξηση του κόστους στη χονδρική και η άλλη είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής που περνάει όλες αυτές τις υπέρογκες αυξήσεις στον καταναλωτή κατά 99% στη χώρα μας. 

Όσον αφορά στη ΔΕΗ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέρριψε τα περί χρεοκοπίας επί των ημερών του και αφού επανέλαβε πως εκείνη την περίοδο η ΔΕΗ «δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς», ανέφερε ότι μείωσε κατά ένα δισεκατομμύριο τον δανεισμό της και είχε την ευκαιρία να αυξήσει τις επενδύσεις της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις ΑΠΕ. «Μια επιχείρηση λοιπόν που μειώνει το κόστος στον καταναλωτή, μειώνει τον δανεισμό της και αυξάνει τις επενδύσεις της στις ΑΠΕ, είναι μια χρεοκοπημένη επιχείρηση;» διερωτήθηκε δηκτικά.

Αδιανόητο να μιλούν με διαρροές για τα υπερκέρδη

Στη συνέχεια κλήθηκε να τοποθετηθεί για τη μεγάλη διαφοροποίηση ως προς τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας στις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι αδιανόητο το ότι η ΡΑΕ δεν έχει δώσει τα αποτελέσματα και δίνει διαρροές, ενάμιση μήνα μετά τη συνεδρίαση στη Βουλή όπου για πρώτη φορά αναγκάστηκε ο πρωθυπουργός να παραδεχτεί υπερκέρδη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποδόμησε στη συνέχεια το κυβερνητικό αφήγημα για αποζημίωση με έως και 600 ευρώ ανά καταναλωτή για τις υπέρογκες αυξήσεις λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής, εξηγώντας ότι 

Σε αυτές τις διαρροές λοιπόν που αναφέρεστε -αν και δεν θα ήταν σωστό να σχολιάζουμε διαρροές, αλλά παρ’ όλα αυτά ας το κάνουμε- σε αυτές τις διαρροές διαμορφώνουν τα υπερκέρδη στα 900 εκατομμύρια και κάτι, 930 αν δεν κάνω λάθος. Και παρουσιάζουν –οι διαρροές, όχι η ΡΑΕ, τη ΡΑΕ την περιμένουμε- μια επιστροφή που έχει κάνει η ΔΕΗ όλο αυτό το διάστημα ύψους 300 εκατομμυρίων στους καταναλωτές. Και το αφαιρούν για να πάνε στα 600.

«Ακόμα και 900 εκατομμύρια να είναι και να δεχτούμε ότι έχουμε κάνει εμείς λάθος υπολογισμούς, τα 900 εκατομμύρια, 90% φορολόγηση που έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης, ξέρετε τι βγάζει; Κάντε τον πολλαπλασιασμό. Πάνω από 800 εκατομμύρια. Ξέρετε πόσα επιστρέφει στους καταναλωτές αναδρομικά γι’ αυτή την περίοδο; Πόσα επιστρέφει; Πόσα ανακοίνωσε; 280. Κάπου πρέπει να υπάρξει ένα φρένο στη ληστεία και στην κοροϊδία».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ακρίβεια στα καύσιμα και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση, όπως σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες έχει συμβεί, για να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα, στο κατώτατο επίπεδο που προβλέπει η Κομισιόν, όσο διαρκεί αυτή η κρίση.

Επίσης, επανέλαβε την πρότασή του για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα για όσο διαρκεί η κρίση. Εδώ είναι πολλαπλές οι επιθέσεις που δέχεται ένα νοικοκυριό και άρα πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις οι οποίες θα είναι ουσιαστικές, υπογράμμισε.

Κάλεσμα συμμετοχής στις κάλπες

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες να προσέλθουν στην εσωκομματική κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την προσεχή Κυριακή προκειμένου «να στείλουν ένα μήνυμα για την επόμενη ημέρα στην χώρα, ώστε να ανοίξουμε τον δρόμο για τη πολιτική αλλαγή και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον τόπο».

«Για εμάς αυτό που έχει σημασία είναι ο ποιοτικός μετασχηματισμός στην λειτουργία μας. Είμαστε από τα πρώτα κόμματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που εφαρμόζουμε στην εκλογή της ΚΕ την ποσόστωση 50% για άνδρες και γυναίκες, είμαστε πρωτοπόροι σε αυτό, είμαστε το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που εκλέγει από την βάση την ΚΕ και όχι μόνο τον πρόεδρο, και είμαστε το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που τις κρίσιμες αποφάσεις από εδώ και στο εξής θα τις λαμβάνουν τα μέλη του, όσες χιλιάδες κι αν είναι αυτά που θα καταγραφούν την Κυριακή που έρχεται στην διαδικασία εκλογής προέδρου. Όποιος επιθυμεί, ανεξάρτητα από το αν θα είναι εγγεγραμμένος ή όχι, θα έχει την δυνατότητα να έλθει να ψηφίσει και να καταγραφεί. Από εκεί και πέρα θα είναι εκείνος που θα πάρει, όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια του, αλλά και τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας, για το αν θα συμμετάσχουμε σε μία κυβέρνηση ή όχι, ποιες κρίσιμες προγραμματικές πτυχές θα αποφασίζουμε κάθε φορά. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για μας και είναι και ένα προσωπικό να αντιστοιχίσουμε την κοινωνική δυναμική με την κομματική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ. Και πιστεύω ότι είμαστε κοντά να το πετύχουμε».

Αναφέρθηκε στο πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον μεγάλο κορμό της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης στον τόπο. Παράλληλα έχει και ριζοσπαστικό προσανατολισμό με την έννοια ότι επιδιώκει με σχέδιο και πρόγραμμα να κάνει ριζικές τομές και μεταρρυθμίσεις που έχουν ένα συγκεκριμένο ταξικό πρόσημο. Έχουμε σαν στόχο την διακυβέρνηση, όχι σαν αυτοσκοπό αλλά για να μπορέσουμε να βάλλουμε ένα λιθαράκι για να προστατευθεί η κοινωνία, εκείνοι που είχε αποκαλέσει ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου ‘οι μη προνομιούχοι’. Είναι ένα κόμμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κυβερνώσα αριστερά».

Μηνύματα σε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ

Για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και τις μεταξύ τους σχέσεις είπε: «Ποτέ δεν έβλεπε ο ΣΥΡΙΖΑ ως στρατηγικό ανταγωνιστή τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά κόμματα. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι, λέμε ότι έχουμε απέναντί μας την νεοφιλελεύθερη δεξιά, την χειρότερη εκδοχή της τα τελευταία χρόνια με τον κ. Μητσοτάκη. Αντίπαλός μας είναι η δεξιά, δεν είναι ούτε ο Ανδρουλάκης, ούτε ο Κουτσούμπας και λέμε ότι με βάση την απλή αναλογική μπορεί να υπάρξει μία μίνιμουμ συνεννόησης για μία προοδευτική κυβέρνηση και σε αυτό οφείλουν όλοι να πάρουν θέση». 

Για την μέχρι στιγμής στάση του κ. Ανδρουλάκη είπε: «Λογικό είναι να αρνείται μέχρι στιγμής ο κ. Ανδρουλάκης αλλά όταν θα έλθει ώρα της κάλπης θα πρέπει να πάρει θέση γιατί αν δεν πάρει θέση μπορεί να κατηγορηθεί από κάποιους ότι δεν επιδιώκει να είναι ένα κόμμα που θα συνδιαμορφώσει τα πολιτικά πράγματα της χώρας. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε πει παλαιότερα ότι ‘δεν πρέπει να γίνει το ΚΙΝΑΛ ένα ΚΚΕ του κέντρου».

Στη συνέχεια τόνισε ότι «στην Ευρώπη φαίνεται η ανάγκη συνεργασίας και σύμπλευσης των δυνάμεων της ριζοσπαστικής, σοσιαλιστικής και της οικολογικής αριστεράς σε μία τροχιά με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο απέναντι στις ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια. Η σοσιαλδημοκρατία οφείλει να πάρει κρίσιμες αποφάσεις, θα συνεχίσει την δεξιά στροφή ή θα ακολουθήσει την πορεία των συνεργασιών, μίας αριστερής στροφής για να ξαναβρεί τις ρίζες της».

«Και για την ριζοσπαστική αριστερά τίθεται το ερώτημα, θα συνεχίσει όπως κάνουν κάποιοι άλλοι, μία δογματική αντίληψη, ότι ‘εμείς δεν λερώνουμε τα χέρια μας, εμείς δεν κυβερνάμε, εμάς δεν μας ενδιαφέρει να καλυτερέψει η ζωή των πολιτών γιατί θέλουμε να μείνουμε αγέρωχοι και άφθαρτοι όπως κάνει το ΚΚΕ ή θα ακολουθήσει την πορεία που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μετά από μετατοπίσεις όχι στις αξίες και στις αρχές αλλά στην τακτική κατάφερε να γίνει ο βασικός εκφραστής της προοδευτικής παράταξης εδώ και μία δεκαετία.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κατεστραμμένο CD Καραϊβάζ, κατεστραμμένος φάκελος Ανδρουλάκη! – Πέφτει μεγάλο δούλεμα!

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Η είδηση που δημοσίευσε το...

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στη διαφθορά καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο

Πάνω από τα δύο τρίτα των πολιτών στην Ευρωπαϊκή...

Ξεσηκωμός ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση

Την ώρα που έχει ξεσηκωθεί ολόκληρη η κοινωνία απέναντι...
Διαφήμιση